PDA

Zobacz pełną wersję : Wsakznik temperatury i paliwa

tomasse
02-10-07, 02:01
Witam
Mam wlansie takowy problem z wsaznikiem paliwa i temperatury. Nic na foruym nie znalazlem co rozwialoby moje watpliwosci wiec pisze. Dokladniej wyglada to tak... nie jestem pewnien ale albo wskazniki albo czujniki, poniewaz wskaznik paliwa pokazuje stan jak mu sie chce a temperatury to w ogole nie pokazuje albo pokazuje czasem bardzo niska. Czy mozliwe jest to ze to moga byc czujniki? Czy moze te wskazniki sa padniete?

pozdrawiam

mEjdej
02-10-07, 07:23
...grzebales cos przy zegarach? masa moze nie jest dokrecona

tomasse
02-10-07, 10:37
nic nie grebalem. niedawno kupilem ta honde i niezauwazylem tego przy kupnie :\ a nie mam zadnych gazow ani innych podobnych wynalazkow wiec pasowaloby zebym wiedzial ile mam paliwa :)

Marci
02-10-07, 14:02
W naszych hondach wskaznik paliwa zawsze pokazuje jak chce, u mnie strzalka potrafi zmienić swoje położenie o 1/4 skali jak tylko troche pojezdze po ostrzejszych zakretach i wiem ze nic sie z tym nie da zrobic bo poprostu tak to zaprojektowali.
Co do wskaznika temperatury jesli tylko czasami wskazuje i tylko niska temperature to sprawdz termostat, moze jest zablokowany w pozycji otwartej, lub ma wyrwany srodek i silnik sie wogole nie grzeje i dlatego wskaznik nie ma czego wskazywac. Oczywiscie to moze byc czujnik badz sam wskaznik ale warto tez rozwazyc te opcje, ktore opisalem powyzej.

tomasse
02-10-07, 14:32
wydaje mi sie ze z termostatem ireszta wszystko okej, poniewaz wentylator sie wlacza i w ogole ale temperature pokazuje mi niska :\

Lcfr
02-10-07, 15:02
prawdopodobnie ktos grzebał w zegarach i cus zepsuł
poszukaj na forum - jest sporo opisów co moze byc przyczyna...

karpik85
02-10-07, 16:44
Temperatura ciągle ma być tak na ok. 1/3 skali, no może troszke wyżej ale na pewno poniżej połowy skali. I nie powinna się zmieniać nawet w korkach jak się włącza wentylator. A jak jest u Ciebie ?? Może masz dobrze tylko Ci sie wydaje, ze coś nie tak ??

tomasse
02-10-07, 17:43
ja mam prawie na minimum a i jeszcze co do wskaznika paliwa, czasami mi pokazuje dobrze ale przewaznie pokazuje ze jest ful. Sytuacja tez czesto wyglada tak ze jak mi pokazuje tem to paliwo jest na ful a jak pokazuje paliwo to tem jest na dole :\ zastanawiam sie nad wymiana tych wskaznikow ale wole sie jeszcze upewnic

rasco
12-11-07, 03:31
Mam pytanie czy jak wskaznik paliwa maleje zaswieci sie jakas kontrolka o rezerwie ? :D bo narazie mialem na czerwonym i nic nie swiecilo :P jest cos takiego wogole.. nie chcialem sprawdzac do konca bo chcialem dojechac do celu :D:D pzdr

Lcfr
12-11-07, 09:15
Mam pytanie czy jak wskaznik paliwa maleje zaswieci sie jakas kontrolka o rezerwie ? :D bo narazie mialem na czerwonym i nic nie swiecilo :P jest cos takiego wogole.. nie chcialem sprawdzac do konca bo chcialem dojechac do celu :D:D pzdr
w Twoim modelu, jeżeli masz wszystko seryjne to nie m takiej kontrolki

rasco
12-11-07, 09:57
No to jaja :D dokladnie to civic coupe 1.5 z 95r.. :) jak nie ma to powiedzcie jak to cos zrobic bo przydal by mi sie taki bajer :D
Ale uwierzyc nie moge ze nie ma takiego czegos co nawet w maluchach jest :D:D

Lcfr
12-11-07, 10:11
No to jaja :D dokladnie to civic coupe 1.5 z 95r.. :) jak nie ma to powiedzcie jak to cos zrobic bo przydal by mi sie taki bajer :D
Ale uwierzyc nie moge ze nie ma takiego czegos co nawet w maluchach jest :D:D

poszukaj na forum-było o tym wtym temacie chociażby:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=21697&highlight=rezerwa

a w skrócie:
kupic pompe z pływakiem z EG5/EG6
kupic zegary z kontrolka z EG5/EG6
załozyc
i prawdopodobnie bedzie to dzialac

m@ciek
21-12-07, 14:54
podłączam się do tematu ostatnio wymieniłem chłodnice i zlalałem wszytko nowiutkim płynem ale wskaźnik coś mi sie wydaje że źle wskazuje nie wiem chce sie upewnić
jest tak :na postoju jak go włączę do rozgrzania to jest prawie na połowie i sie utrzymuje ok ;)
ale jak jadę z włączonym nawiewem to lekko wychyla sie z dolnych paseczków jest tak na 2/5 wskaźnika ale jak wyłączę ogrzewanie to sie podnosi temperatura czy to normalne ??jestem przewrażliwiony może