Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Mój samochód] Honda Civic 1.5 D15B2 1992r.

Victoria
05-11-12, 12:15
Dostałam wskazówkę, aby założyć własny temat by pisać o swoim samochodzie. Wychodzę z takiego założenia iż moja Honda potrzebuje renowacji, delikatnego odświeżenia.

Co do rudej, to najlepiej wyciąć zgniłą, wspawać nową, polakierować a od wewnątrz zakonserwować. Inaczej się nie da. Cokolwiek położysz na rdzę, czy to lakier czy baranek czy bitex czy bitgum to pod spodem będzie gnić.
@Na ile potrzyma baranek? Chciałabym jedynie przetrzymać zimę, aby doszczętnie nie zgniła do wiosny. Dopiero gdy zrobi się cieplej wstawiłabym jej nowe blachy.
Na tył muszę na razie założyć nadkola.

@Przed kupnem samochodu, nie popatrzyłam na podłogę samochodu. Okazało się, że był tłumik środkowy spawany na łączeniu i ostatnio się oderwał.
stąd miałam pytanie czy jak kupie jakikolwiek tłumik czy będzie grał z kolektorem 4-2-1, bo jest w planach do zakupienia. Nie chciałabym ciągle wymieniać by coś wmontować.

tłumik z kolektorem nie wchodzą sobie w drogę.

Co do oleju, polecam CASTROL MAGNATEC 10W40 , jeżdżę na takim i świetnie się spisuje. Nic nie ubywa.

Akurat co do Castrola opinie są różne. Osobiście polecam Motul. Olej nie musi być półsyntetyczny 10W40. Jeśli silnik nie żłopie oleju i nie ma wycieków- można śmiało zalać pełnym syntetykiem, np. 5W40. Na pewno nie zaszkodzi to autu.
@Dziś idę do serwisu zapytać się o parę rzeczy, między innymi o ten olej. Także na pewno coś dopisze w temacie.

Może ktoś więcej się wypowie w tym temacie? Może ktoś z kimś się nie zgadza ;) Może nowicjuszom takim jak ja na tym forum pomoże ten temat.
Chciałabym w nim wypisywać wszystko od początku do końca co będzie robione i pytać się o wasze opinie.

I prośba do moda. Czy mógłby podkleić ten temat?

gruszkin
05-11-12, 13:14
Oj , tematy w tym dziale na konkretne tematy czyli osobno kwestia oleju, osobno wydechu itp. Wybaczone masz wszystko, bo jesteś damą, a damom się wybacza :D

Zgadzam się z birczim, Castrola nie lubię bo ma mało środków dyspergujących to znaczy czyszczących więc sprzyja powstawaniu nagaru. Może być więc Motul. Jednak mimo wszystko trzymałbym się 10W40 jeśli masz spory przebieg i nie wiesz co było wcześniej lane, lej 10w40 półsyntetyk-może być Motul lub Valvoline

Tłumik się wymienia 1 do 1 i nie ma problemu, jedziesz do tłumikarza i wsadzają, flansze zostają na swoim miejscu więc kolektor 4-2-1 wejdzie bez łachy jako zamiennik obecnie zamontowanego 4-1.

birchie
05-11-12, 14:00
Dostałam wskazówkę, aby założyć własny temat by pisać o swoim samochodzie

Miałem konkretnie na mysli dział "Nasze Hondy" :)

ale

Wybaczone masz wszystko, bo jesteś damą, a damom się wybacza

Co do pytań- Gruszkin wyczerpująco wszystko wyjasnił :) Rdzę możesz tymczasowo potraktować srodkiem wiązącym korozję i jakos hanka dotrwa do wiosny.

Victoria
05-11-12, 16:51
Miałem konkretnie na mysli dział "Nasze Hondy" :)

Jeżeli moderator zajrzy w ten temat, prosiłabym o przeniesienie tematu do działu "Nasze Hondy" aby nie zaśmiecać tego działu.
Z góry dziękuje.
A co do rad, to jutro pewnie odwiedzę kanał. Tłumik będzie prawdopodobnie jutro zakładany, w raz z wymianą oleju. Potem zajmę się czyszczeniem nadkoli i potraktuję je masą. Na wiosnę zajmę się stuprocentową renowacją aby nie gniła.

[QUOTE=gruszkin;1791102]Oj , tematy w tym dziale na konkretne tematy czyli osobno kwestia oleju, osobno wydechu itp. Wybaczone masz wszystko, bo jesteś damą, a damom się wybacza

Zgadzam się z birczim, Castrola nie lubię bo ma mało środków dyspergujących to znaczy czyszczących więc sprzyja powstawaniu nagaru. Może być więc Motul. Jednak mimo wszystko trzymałbym się 10W40 jeśli masz spory przebieg i nie wiesz co było wcześniej lane, lej 10w40 półsyntetyk-może być Motul lub Valvoline

Tłumik się wymienia 1 do 1 i nie ma problemu, jedziesz do tłumikarza i wsadzają, flansze zostają na swoim miejscu więc kolektor 4-2-1 wejdzie bez łachy jako zamiennik obecnie zamontowanego 4-1.

Dziękuje za taką wyczerpująca odpowiedź. Na taką czekałam ;)

gruszkin
05-11-12, 17:41
Victoria, ale w takiej formie ten temat nie nadaje się do działu "Nasze Hondy". Wejdź proszę w ten dział->V gen. , zobacz kilka pierwszych lepszych z góry i załóz na ten sam wzór : http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?7510-Regulamin-dzia%B3u-quot-Nasze-Hondy-V-gen-quot

Victoria
03-01-13, 12:27
Wszystko spoko, ale nie znam się do tego stopnia na temacie modowania samochodów jak koledzy, którzy zamieszczają swoje piękności. Jeżeli się ogarnę w temacie, chociaż w połowie to wtedy powstanie taki temat. Póki co, całą swoją robociznę zapisuję w zeszycie. Potem wystarczy przelać na forum.
Troszkę mnie na forum nie było, brak czasu niestety.
Ale pojawiam się z problemem. Tematyka to rozrząd. Nie wiem jaką pompę, napinacz i pasek najlepiej kupić. Czy ten komplet z allegro:
http://allegro.pl/rozrzad-honda-civic-1-4-1-5-ed-eg-pompa-japan-i2898599203.html
będzie wystarczający? Chciałabym mieć dobre części. Sądzę, że po wakacjach moja perła będzie wyglądać lepiej niż z salonu ;]