Zobacz pełną wersję : d14a3 -> d15z6
Piortek_690
04-11-12, 17:56
Witam koledzy moje wymęczone życiem d14 chce powiedzieć papa, i teraz dumam sobie na co wymienić.
Mój plan prezentuje się tak:
silnik: d15z6 + głowica z d16z6/y8 ,i teraz się zastanawiam: :)
1. czy skrzynia z d14 bedzie do d15 ok?
2. kolektor ssący z d16 czy zostawić z d15?
3. co potrzebne jest do swampu?( lapy silnika, wiązka, komp)
proszę o wszelkie sugestie i porady :)
Na co Ci głowica, wystarczy wałek z klawiaturą...a y7 to chyba pomyłka mam nadzieję :)
Skrzynia podejdzie, ssaka zostaw, musisz mieć łape od strony kierowcy bodajże, ecu, wiązke, aparat zapłonowy...
Skrzynia podejdzie, ssaka zostaw, musisz mieć łape od strony kierowcy bodajże, ecu, wiązke, aparat zapłonowy...
owszem skrzynia podejdzie ale jesli myslisz przyszlosciowo rozwijac ten silnik to warto wsadzic krotsza i to samo tyczy sie ssacego ze lepiej wsadzic ten z d16. lapy wszystkie pasuja P&P,do tego trzeba zrobic Hybryde wiazki z d14 i d15.jesli chcesz to robic na pelnego VTECa to potrzebny bedzie tez komp P28 i przelotka z OBD2 na OBD1 (chyba ze ktos ci zrobi gotowa wiazke w OBD1). no i reszta *******:aparat z d15z6 lub d16y8,alternator i sonda 4-zylowa :) no i to tyle ;)
Ja jeżdżę po takim swapie na jednożyłowej sondzie i nie widzę sensu pchać się w koszty jej wymiany, błąd w ECU grzałki wyłączony więc zostałem przy jednożyłowej :) Ssący z d16 to był dobry do d14 ;) Znam kilka osób które przeszyły na bańke z d15z6/z8 d16y8 i są bardzo zadowoleni po strojeniu.
Ze skrzynia zgadzam się ale jeśli ma z d14 to szkoda kasy na początek bo wydać sobie 600+ to nie jest mało kiedy często sam goły słupek tyle kosztuje.
wydać sobie 600+
na skrzynie??? nie mowie odrazu hybryde ladowac tylko krotsza z fd 4,25 lub 4,4 kupic do 200zl a pozniej sie np w hybryde zabawiac a a i tak roznice odczuje niewielkim kosztem...
błąd w ECU grzałki wyłączony więc zostałem przy jednożyłowej
tu akurat byl moj blad bo dopiero pozniej mi sie przypomnialo ze przeciez jak robilem swapa i zmienialem kolektor to byla tam wlasnie sonda jednozylowa,tak wiec sonda tez zostaje stara ;)
Znam kilka osób które przeszyły na bańke z d15z6/z8 d16y8
mnie chodzilo wlasnie o d16y8 bo d15z6/z8 z tego co mi wiadomo ma mniejsza srednice kanalow niz te z d16
kazik2_h9w3
09-11-12, 15:37
d15z6/z8 z tego co mi wiadomo ma mniejsza srednice kanalow niz te z d16
Kanały przy głowicy mają jak dobrze pamiętam i tu i tu 42mm