Zobacz pełną wersję : Wałki i kolektor sąccy od B20A8 do D16a9/z5 lepsze osiągi?
Witam. Tak się zastanawiam czy wałki od B20A8 są ostrzejsze od d16a9/z5? I czy kolektor sąccy jest większy?
Czy macie inne propozycje z kolektorem i z wałkami? I mniej więcej jaki przyrost mocy?
Pozdrawiam
Pierwsze pytanie jest takie jakim cudem chcesz przypasować wałki i kolektor ssący z B-serii do D-serii? Wałki do DOHC robi np. Grabowski.
Chodzi o to ze B20a8 wychodziły w preludach w latach 90 i jest to 2,0 non-VTEC a z zdjęć wygląda głowica bardzo podobnie do tej od d16a9.
podobna ale nie ta sama,
trzeba by bylo to sprobowac spasowac, ale nie sadze zeby to sie dalo tak zrobic.
na zdejciach dla laika h22 i b16 tez podobnie wyglada i co z tego ?
na zdejciach dla laika h22 i b16 tez podobnie wyglada i co z tego ?
To akurat widzę. Jakoś nie miałem jeszcze D-serii DOHC i się tak zastanawiam po prostu. A chciałem delikatnie jeszcze podnieś moc dlatego moje pytanie o to:)
Jak chcesz delikatnie podnieść moc to poszukaj jakiś sprawdzonych projektów, na wałkach od Grabowskiego są wozy pod 160km na seryjnym ssącym.
Oki dzięki, narazie zbieram informacje. Długa zima przed nami więc będzie czas na przemyślenie i wykonanie :) Dziękuje za informacje
dobre wałki robi Dawid z DAR - Bydgoszcz. Jedyne customy z polski, ktorych niebałbym się włożyć do silnika.
fawor przesadzasz :)
grabowski nie robi walkow tylko "zmienia krzywki" a puc pozostaje oem honda mialem dzialalo długo byly efekty wiec moge to napisac
Przy jakim wałku by trzeba by już wymieniać sprężynki?