Zobacz pełną wersję : Sprawa głośników Helix
Witam , posiadam zestaw odseparowany Helixa dark blue 62, padł mi jeden woofer , tzn menbrana się zatarła najprawdopodobniej , no i teraz jednego głośnika nie dokupię, znalazłem woofery helixa B6B , tylko nie wiem czy moge je wstawić w miejsce poprzednich , tzn czy sie sprawdzą ze zwrotnicami od poprzedniego zestawu , mają troche inne parametry , impednacja ma 2x2 ohm a poprzednie 4 ohm , proszę o pomoc
jeżeli głośnik ma dwie cewki po 2ohm to łączysz szeregowo i masz 4ohmy. jak moc podobna to możesz je podmienic
jeżeli głośnik ma dwie cewki po 2ohm to łączysz szeregowo i masz 4ohmy. jak moc podobna to możesz je podmienic
ja chce podpiąc te nowe głośniki w miejsce starych , tylko mnie ta impedancja zastanawia .....
no to przecież napisałem że łączysz szeregowo cewki i masz 4ohm. łączysz + jednej cewki z - drugiej cewki i na każdej cewce masz wolny kabel, czyli + i - do wzmaka/radia.
głównie o to chodzi w głośnikach dwucewkowych, żeby była możliwośc konfiguracji impedancji.
no to przecież napisałem że łączysz szeregowo cewki i masz 4ohm. łączysz + jednej cewki z - drugiej cewki i na każdej cewce masz wolny kabel, czyli + i - do wzmaka/radia.
głównie o to chodzi w głośnikach dwucewkowych, żeby była możliwośc konfiguracji impedancji.
ok, teraz kumam, dzięki
panowie , jaki głośniki doradzicie mi zamiast fabrycznych helixów pod ten zestaw, dokupić same używane woofery pod ten zestaw duża sztuka więc może coś innego podpiąć ?
Poszukaj hurtowni z glośnikami i dokupisz sobie jeden. Mi kumpel dokupywał głośnik w hurtowni gdzieś w wawie, bo do mnie zestaw kosztował 1000 i kupno drugiego nie opłacało sie i załatwił mi sam głośnik za 200zł
Poszukaj hurtowni z glośnikami i dokupisz sobie jeden. Mi kumpel dokupywał głośnik w hurtowni gdzieś w wawie, bo do mnie zestaw kosztował 1000 i kupno drugiego nie opłacało sie i załatwił mi sam głośnik za 200zł
to mi też może by załatwił ?