Zobacz pełną wersję : Telepie (w pedale) podczas hamowania.
Witam,
Ostatnio podczas intensywnej jazdy po Wrocławiu pojawił się problem z hamulcami. Podczas hamowania jest wyczuwalne telepanie w pedale hamulca, intensywnosc w zaleznosci od predkosci i słychać piszczenie (prawdopodobnie prawe tylne koło, a stacja diagnostyczna wczesniej potwierdzila ze hamowanie jest 15% slabsze w tym kole). Moze klocki sie wyrobiły? Dzisiaj bede rozbierał te koło i zobacze co jest z nim nie tak, a na wszelki wypadek zaloze nowe klocki.
a na kierownicy nie masz telepania ??
Tylko w pedale (jak z reszta ktos poprawil w tytule)
wymien tarcze powinno pomoc
też bym obstawiał krzywą tarczę, tylko trochę dziwne że piszesz tył, na pewno ??
cos mi sie nie wydaje że by w MA8 byly z tylu tarcze no chyba ze z ABSem
Ja wlasnie mam tarcze z tylu. I nie wygladaja za dobrze. Ale nie wydaje mi się zeby az tak nagle sie skrzywily.
Ja wlasnie mam tarcze z tylu. I nie wygladaja za dobrze. Ale nie wydaje mi się zeby az tak nagle sie skrzywily.
Wystarczy kałuża na rozgrzanych tarczach i masz pozamiatane.
Moim zdaniem to na 99% tarcze. Sprawdź jeszcze klocki czy się równo ścierają.
Co do tego co piszecie o telepaniu kierownicy, to występuje ono przy awariach przednich a nie tylnich hamulców.... co mają tylnie hamulce do układu kierowniczego?
Pzdr
Dzisiaj wymieniam klocki i tarcze z tylu. Mechanik wczoraj mi sprawdzil hamulce (ostre hamowanie ;) ) ze teraz piszcza z tylu podczas jazdy.
Tak szczerze to raczej po wymianie tarcz i klocków nie zaleca się ostrego hamowania. Ja wymieniałem tarcze i klocki z przodu a zanim to zrobiłem popytałem i poczytałem jak należy jeździć na nowym kpl i każdy zgodnie stwierdził, że na początku starać się hamować równomiernie i nie gwałtownie aby klocki dopasowały się do tarczy a rzeczywista siła hamowania będzie dostępna dopiero po tygodniu. I tak właśnie było, że dopiero teraz jest igiełka.
Ale on hamowal wczoraj. A dzisiaj jak zaloze nowe to bede jezdzil ostroznie ;)