Zobacz pełn± wersję : Przy 2,5tys obrotow chwile cos 'dzwoni?'
Jak w temacie, przy spokojnej jezdzie, przy jezdzie na dwojce, 2,5tys. obrotow slychac taki metaliczny odglos, trwa to doslownie chwile, znika... na trojce tez sie pojawia, tez w okolicach tych 2,5tys.
skolopendra
30-09-07, 20:03
wróżka z forum jest na urlopie wiec Ci nie pomożemy
.........................
slychac taki metaliczny odglos, trwa to doslownie chwile,
zastanawiam sie jak mozna by to opisac... :) tak jakby jakas blaszka drgala... takie delikatne 'bzzzzz' :)
skolopendra
30-09-07, 20:11
kilka postów niżej masz wskazówki
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=36992
u mnie wlasnie nic nie stuka i nie puka, jest jedynie taki smieszny odglos...
widze, ze tam ktos pisze o brzeczeniu, ze katalizator... hmm
osłona katalizatora na bank wez kombinerki i cos do ciecia ewentualnei blachy i wyrzuc oslone kata u mnie bylo to samo wstyd bylo jezdzic :)) heheh
dĽwięk szczególnie intensywny podczas wkręcania silnika na obroty?
mialem podobnie... blaszka przy tlumiku mi w rezonans wpadala przy 3000 ... kolege do wozu wskakuj do kanalu i nasluchuj ... innej rady nie ma :)
raczej też obstawiam blaszke na wydechu - mam to samo , ale nie chce mi sie w kanał wchodzić :)
U mnie działo się to samo tu masz linka luknij :aloha:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=35143
Przy wprowadzaniu na wysokie obroty, mog± dzwonic cylindry. Czy spalanie się zwiększyło?
Przy wprowadzaniu na wysokie obroty, mog± dzwonic cylindry. Czy spalanie się zwiększyło?
a nie zawory ?
adasxl2006
22-08-08, 18:45
mi sie to samo dzieje i nie moge dojsc co to
ja tak mam bo mam kolektor 4-2-1 w swoim civicu 6gen. Nie wiecie czy da sie w tym wypadku ten dzwiek jakos zniwelowac? a moze dorzucenie jakiegos rasowego tlumika koncowego poprawi sytuacje ?
tez tak mam ale obstawiam ze to kat bo potem na dluzszej trasie znaczy tak po 15 minutach jazdy jakby zanikało to juz. jakby sie rozgrzewało
Mam to samo. Dzwięk jest spowodowany wycięciem kata a wstawieniem rury.
heh w takim b±dĽ razie u mnie kat na pewno zostanie, bo ten dĽwięk jest po prostu irytuj±cy... jeszcze nie wchodziłem do kanału, ale muszę sprawdzić co to. Podejrzewam tę osłonę, bo to gdzie¶ na tej wysoko¶ci.
osłona katalizatora na pewno.
tez mam taki efekt okolo 2,5-3 tys obrotow a potem znika. Bylem dzisiaj na kanale i okazalo sie ze dzwiek wydobywa sie z srodkoweko tlumika!!! czy mozna to jakos wyeliminowac??? czy trzeba wymieniac ten element???
jeżeli mogę co¶ dodać to powiem, że u mnie wła¶nie po wywaleniu katalizatora i wspawaniu rurki jest dosłownie tak jak piszesz. nic dodać nic uj±ć... dokładnie przy takich samych obrotach brzęczy jak blaszka. mi się to podoba więc tak jeżdzę ale przed wyrzuceniem katalizatora nic takiego się nie działo
po wycieciu katalizatora kazda Honda wydaje taki dzwiek w tym zakresie obrotow. jedyne rozwiazanie-wspawac spowrotem katalizator.