Zobacz pełną wersję : 1,4 iS podciśnienie
Może mi ktoś z doświadczonych wytłumaczyć, po co jest tak właściwie przewód podciśnienia w D14A4 biegnący spod pokrywy zaworów do do filtra powierza czyli bez mała do kolektora ssącego. Na pewno podciśnienie jest większe w filtrze a mniejsze pod pokrywą zaworów ale jaki jest fizyczny efekt takiego połączenia?
Czy o to chodzi ?
http://www.motofakty.pl/artykul/zapomniana_odma.html
skolopendra
30-09-07, 11:52
spod pokrywy zaworów do do filtra powierza
masz na myśli odmę
hmmm odma dotyczy odprowadzania gazów ze skrzyni korbowej (jak domniemam okolic korbowodu) więc z poziomu niższego niż "klawiatura" czyli dźwigienki zaworowe.
Mnie chodzi o połączenie przestrzeni przykrytej pokrywą zaworów z zacnym acz poblakłym akurat u mnie napisem HONDA z przestrzenią sprzed kolektora powietrza a dokładnie z przestrzeni powietrznej znajdującej się zaraz za filtrem powietrz.
skolopendra
30-09-07, 19:26
to jest odma
klawiatura po prostu sobie oddycha,a dlatego jest doprowadzone do filtra ,aby nie zanieczyszczała powietrza drobinami oleju
;)
Mimo że nie czaję tej koncepcji to dzięki za odpowiedź. Zakończę dociekania działania tajemniczej ODMY ;)
hmmm odma dotyczy odprowadzania gazów ze skrzyni korbowej (jak domniemam okolic korbowodu) więc z poziomu niższego niż "klawiatura" czyli dźwigienki zaworowe.
Poprzez kanał wlewu oleju przestrzeń nad "klawiaturą" jest połączona z miską olejową i skrzynią korbową. Nie ma tu nic tajemniczego.
to jest odma
klawiatura po prostu sobie oddycha,a dlatego jest doprowadzone do filtra ,aby nie zanieczyszczała powietrza drobinami oleju
;)jak chcesz żeby ciepłe gazy nie dostawały się do dolotu można założyć na odmę filterek, a otwór w dolocie zaślepić