Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : piszczenie hamulców wd40

bujakecz
31-10-12, 16:56
Witam wszystkich,

Koledzy dzisiaj popsikałem troche wd 40 na gumy amortyzatora, czy możliwe jest jeżeli wd40 dostało się na tarczę to mogą przez to piszczeć hamulce? dodam że piszczą podczas hamowania i raczej gdy delikatnie wcisnę hamulec, przy praktycznie zerowej prędkości już bez reguły czy delikatnie czy mocniej.

Pozdro

81saren
31-10-12, 17:06
NIE /wina klockow. ( koncza sie , badz sa twarde i piszcza )

mirasek
31-10-12, 17:58
...lub rantów na zużytych tarczach hamulcowych

swoją drogą... wd40 na gumę nie działa zbyt dobrze

bujakecz
31-10-12, 19:36
zauważyłem że zaczyna to się dziać po przejechaniu paru km. na początku cisza nic nie piszczy, a z czasem stopniowo coraz bardziej... czyli albo klocki albo tarcze obstawiacie?

Piotrek.db9
01-11-12, 19:42
Klocki hamulcowe mają mechaniczny wskaźnik zużycia, działający właśnie w taki sposób - czyli piszczą. Oczywiście sam szybko możesz sprawdzić czy to na pewno wina ich wyeksploatowania patrząc na grubość warstwy ścieralnej. Mi też jakiś czas temu piszczały hamulce i średnio się tym przejąłem - źle zrobiłem ;p okazało się, że jeden z odbojników szczęki miałem zatarty i klocek dużo szybciej mi się zużył względem innych. Jest to tak prosta naprawa, że po przeglądnięciu kilku filmików na youtubie lub forum będziesz umiał przeprowadzić samemu serwis hamulców. (no chyba, że już umiesz, ale tego nie wywnioskowałem z poprzednich postów ;p )