Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzynia biegów - wyskakująca dwójka

gruszkin
31-10-12, 14:41
Witam,

Po raz trzeci atakuję z problemem wyskakującej dwójki.
Problem pojawił się po zrobieniu hybrydy na bazie skrzyni s40 z d14. Wsadzone zostało FD 4.25 z d15b2 i 3 oraz 4 bieg z CRXa.

Zostały wymienione synchronizatory każdego poza piątym biegu więc to odpada. Dwójka wyskakuje tylko przy łągodnym schodzeniu z obrotów podczas hamowania silnikiem , gdzieś na poziomie 2tys. obrotów. Próby szarpania skrzynią czyli nagłe puszczanie gazu przy wyższych obrotach nie powodują wypadania dwójki. Zdarza się też że dwójka wypadnie na nierównościach przy wduszonym pedale gazu.

Czy możliwe że to wina stoczenia 3 biegu CRXa (może został stoczony za mocno albo coś?)... Biegi były przy składaniu w raczej dobrym stanie, zębatki całe... Mi wyczerpały się pomysły, ma ktoś coś konkretnego?

mirasek
31-10-12, 14:48
Skrzywiony wybierak 1/2 ? albo brak kulki/sprężynki w zatrzasku wybieraka 1/2 ? Zgadywanie...

Z crx stoczona raczej czwórka :) zbyt głębokie podtoczenie nie miałoby znaczenia w tym problemie.

gruszkin
31-10-12, 14:53
kulka ze sprężynką jest orajt , wybieraki są stalowe ,zdziwiłbym się gdyby się pokrzywiły

mirasek
31-10-12, 15:38
ja tak samo ale to może być jedna z przyczyn, nie wiem na ile prawdopodobna... przed zrobieniem hybrydy działało normalnie?

gruszkin
31-10-12, 15:56
zgadza się, przed zrobieniem hybrydy wszystko banglało bez zarzutu. Po zrobieniu hybrydy zaczął się cyrk i zacząłem własnie od sprawdzenia tej sprężynki, nawet ja troche naciągnęliśmy i wymiany synchronizatorów z dobrych na lepsze.. Wybieraki-myślałem o tym ale przyznasz, że byłby to niesamowity zbieg okoliczności że sfatygowały się akurat po zrobieniu hybrydy. A przy jej składaniu byłem i wiem, że nikt nimi nie rzucał po ścianach ;).