PDA

Zobacz pełną wersję : Zagrzany silnik D15B2

Provokator
30-10-12, 21:22
Tamten temat nie mial najmniejszego sensu wiec zalozylem drugi gdyz co sie okazało padł rozrzad tzn pasek

Tak silnik wyglada po zdjeciu głowicy i ku mojemu zaskoczeniu zawory sa proste na całe szczescie , silnik nie bral oleju

http://img840.imageshack.us/img840/7381/20121030025.jpg http://img35.imageshack.us/img35/1221/20121030024.jpg

Koszty w gre nie wchodza , rozrzad juz kupiony , pompa wody tez bo tamta padła , druga głowica narazie zapozyczona w razie W

Teraz nasuwajace mi sie pytania :

1. Mam glowice od 1.3 splanowana i gotowa do wlozenia i przekładajac wałek od 1.5 byłoby ok?

2. Opłaca sie dawac ta głowice od D15 do planowania i sprawdzania szczelnosci? Przypominam ze silnik byl zagotowany i jezdzil bez wody przez przynajmniej 1-2 tygodnie i ciagle bylo dolewane jak ubywało

Rozumiem ze szlif gniazd i zaworow pociagnie dalsze koszty jak uszczelniacze i nowa uszczelka pod glowice ale ogolnie mi chodzi czy warto jeszcze drazyc temat tej glowicy z 1.5 czy odrazu wrzucic ta 1.3 z walkiem od 1.5 i zaslepic wlot na pompe

DemoN
31-10-12, 09:49
O ile sie nie myle to w tych silnikach jest nie kolizyjny rozrzad dlatego nie ma szkod. A co do glowicy to planowanie to koszt 60-100zl wiec nie bawil bym sie z glowica d13, splanował d15 a d13 pogonił. Pozdro

airman
31-10-12, 10:57
Musi ktoś potwierdzić że głowice są takie same, bo chyba są :D Wtedy temat prosty, przekładasz wałek i wsadzasz. Jeśli masz zamiar tym śmigać dłużej, to może i tak warto zawory dotrzeć i uszczelniacze zmienić.

CRX1
31-10-12, 11:03
Zrób głowicę d15,ze sprawdzeniem.I jak masz rozebrany to zrób też dół.

81saren
31-10-12, 13:27
jak byl przegrzany i to nieraz, jest prawdopodobienstwo zapieczonych pierscieni olejowych , jak uszczelni gore to dol szlak trafi.
Jezeli chcesz troche jeszcze tym polatac to wymien sobie przy okazji pierscienie, bo jezeli podocierasz zawory oraz wymienisz uszczelniacze , to za jakis czas bedzie nowy temat ( Bo zrobieniu glowicy zaczął brac duzo oleju i dymic )

gruszkin
31-10-12, 14:47
jak byl przegrzany i to nieraz, jest prawdopodobienstwo zapieczonych pierscieni olejowych , jak uszczelni gore to dol szlak trafi.
Jezeli chcesz troche jeszcze tym polatac to wymien sobie przy okazji pierscienie, bo jezeli podocierasz zawory oraz wymienisz uszczelniacze , to za jakis czas bedzie nowy temat ( Bo zrobieniu glowicy zaczął brac duzo oleju i dymic )

Dodam tylko że taka sytuacja baaardzo często się zdarza przy okazji remontu głowicy bez ruszania dołu, rób pierścienie koniecznie

thompson17
31-10-12, 16:17
i panewki też

Jareckiskate
31-10-12, 17:44
Panewki zawsze wymienisz w każdej chwili bez dodatkowych kosztów, natomiast pierścienie nie, wiec wymień bo to mały koszt w porównaniu do tego co cie czeka, (koszty w grę nie wchodzą) - to może od razu głowica od d16z6 :). D13b2 powinna pasować ale zwróć uwagę na wielkość kanałów wydechowych i ssących.

gilak
01-11-12, 10:59
Rób też panewki

Provokator
01-11-12, 18:42
W poniedziałek oddam głowice do sprawdzania szczelnosci , jak przejdzie to idzie odrazu tez do planowania

Panewki glowne i korbowodowe i piescienie ??

jasiek09
01-11-12, 18:56
Nie wymieniaj panewek jeśli są dobre, co propaganda żeby wymieniać coś co jest dobre zazwyczaj na nowe ale już gorszej jakości:confused:

Provokator
01-11-12, 20:33
No to w takim razie bede musial zamowic uszczelniacze zeby zaczac wogole skladac juz głowice , bo jutro zawory i gniazda zaworowe beda wyczyszczone

Jareckiskate
01-11-12, 20:45
Jeżeli już chcesz wymieniać panewki to korbowodowe, zawsze dużo szybciej się zużywają niż główne.

Yotomeczek86
02-11-12, 01:12
No i najlepiej byle co i na pałę wsadzić... Daj komuś do sprawdzenia jak się nie znasz czy stare panewki są okej i jeśli są to ich nie wymieniaj... Nie słuchaj tych co tak wypisują abys wymieniał koniecznie. OEM panewki są bardzo trwałe i jak miały olej na czas wymieniany i nie syfiasty to będą okej

Provokator
02-11-12, 01:41
A kto powiedzial ze robie sam i jestem bez doswiadczenia ?? I odrazu twierdzisz ze na pałe bede wsadzal to grubo sie mylisz ale ok

Jak narazie mam gore rozkrecona na czesci pierwsze . Dol wyjezdza tez na dniach

gruszkin
02-11-12, 11:29
byłem świadkiem sytuacji w której wszystkie panewki korbowodowe były igła a przekręciła się główna. Nie ma reguły