PDA

Zobacz pełną wersję : denerwujący ABS honda MB

robert
30-10-12, 15:17
Witam, na początek dane:
liftback 97 silnik 1.4. 5d hondka jakich wiele
zapalająca się kontrolka abs w trakcie jazdy, nie ma reguły czy szybko czy wolno,
jeżeli zgaśnie wydaje dosyć głośne dźwięki ,włączając abs prawie przy każdym hamowaniu,
byłem u "diagnosty" podpiął , stwierdził że pompa abs do wimiany,no właśnie jestem po wymianie (używka)
objawy dokładnie te same 300 zł poszło w....diagnosta ten sam,po podpięciu pod komputer stwierdził że nie wyświetla się żaden błąd, dajcie w miarę możliwości jakiś trop, ewentualnie namiary na jakiegoś fachurę z Kielc
pomijając P.Grześka z Bugaja/Kielc sympatyczny gość ale nie dał rady
P.S po wczorajszych (29.10.12) opadach śniegu po zgaśnięcui lampki abs zaczął działać na krótko,dzisiaj już świeci cały czas. dzięki za pomoc Robert

mirasek
30-10-12, 15:44
Wykonaj samodiagnostykę ABS, nic nie kosztuje a będziesz miał pewny trop. Jakieś błędy muszą być w pamięci skoro lampka się zapalała. Jak wykonać i odczytać kody błędów - szukaj na forum.

braun
01-11-12, 00:27
Najczęstszą przyczyną jest uszkodzony czujnik przy jednym z kół

robert
01-11-12, 17:37
dzięki miro za podpowiedź ale utknąłem na samym początku tzn znalazłem kostkę 5 pin ale na forum są nieścisłości które kolory spiąć

MikeFoto
02-11-12, 14:31
To nie padnięty czujnik. Jeśli by czujnik padł to by się nie zapalało w czasie jazdy. Pada czujnik to pada. Nie ma tak że trochę nie działa.

Ja bym zaczął od dokładnego sprawdzenia czujników przy wszystkich kołach. Czujniki są czułe na odległość od pierścienia na piaście (tył), przegubie (przód).
Jeśli odległość jest większa niż 1mm - błąd działania. Jęśli pierścien jest brudny, zniszczony - bląd czujnika.

Mietek997
03-11-12, 15:15
Mi tak się zapalało w trakcie jazdy. Wymieniałem tarcze z tyłu to wszystko dokładnie wyczyściłem i do dzisiaj mi się nie zapala.

szastal
21-11-12, 12:35
po podpięciu pod komputer[/B] stwierdził że nie wyświetla się żaden błąd,

Zmień diagnostę, bo jak zaczyna od dup* strony to tak rosną koszta, na forum już nie raz było o pomiarach samych czujników przy kołach, koszt najtańszego multimetru z 20-30zł i jeszcze ci na kiedyś zostanie.

Thomas80
24-11-12, 15:44
któryś z czujników na bank, miałem podobnie, zrobiłem samodiagnostyke i wyszlo ze muszę wymienić cały sterownik, a był walnięty czujnik.

skolopendra
24-11-12, 16:20
wyszlo ze muszę wymienić cały sterownik

sterowniki praktycznie nigdy nie padają w hondzie

lukaskus
29-11-12, 21:42
To nie padnięty czujnik. Jeśli by czujnik padł to by się nie zapalało w czasie jazdy. Pada czujnik to pada. Nie ma tak że trochę nie działa.

Ja bym zaczął od dokładnego sprawdzenia czujników przy wszystkich kołach. Czujniki są czułe na odległość od pierścienia na piaście (tył), przegubie (przód).
Jeśli odległość jest większa niż 1mm - błąd działania. Jęśli pierścien jest brudny, zniszczony - bląd czujnika.

Może tak być jak piszesz, ale nie koniecznie. U mnie dokładnie takie objawy byly przyczyną walniętego czujnika w tylnym kole, po zmierzeniu mial cos kolo 450ohm (a powinien 700-1100), ABS totalnie wariowal, kontrolka raz sie zapalala raz gasła, ABS sie załączał kiedy chciał nawet przy minimalnym wcisnięciu hamulca, po wymianie owego czujnika jak ręką odjął.

Reasumując, Samodiagnostyka z czytanie błędów i sam ogarniesz temat, wymiana czujnika 20min (jak zapieczonych śrub nie pourywasz :-D)
Pozdro :-)