PDA

Zobacz pełną wersję : Niepokojący odgłos pracy układu ABS

bastian1982
29-10-12, 21:09
Witam
Próbowałem poszukać na forum podobnego tematu ale niestety nic konkretnego nie znalazłem.
Moje auto to civic 5d z 2004 roku (autobus) z silnikiem d16v1.
Odkąd na zewnątrz zrobiło się zimowo i ABS jest częściej używany ;) do moich uszu zączoł dobiegać dość nietypowy dźwięk podobny troczę do dźwięku jaki wydaje silniczek od spryskiwaczy gdy brakuje płynu.
Dźwięk ten słychać jak dość dużo ,,używam'' abs-u i mocno cisnę pedał hamulca zarówno na wyprostowanych kołach jak i przy skręcie. Gdzieś wyczytałem że to objaw pracy elektrozaworu ale to dość dziwny dźwięk !. czy u was też taki dźwięk występuje ?. aura sprzyja do sprawdzenia .Proszę o sugestie

mloodzian
30-10-12, 07:53
u mnie jest tak samo, abs narazie działa i nic z tym nie robiłem

MarcinZ
31-10-12, 12:45
W moim sedanie 1,6 z 2004 r. też tak jest. Kiedy abs zadziała w ostatniej fazie hamowania, to słychać tak jakby naciąganie sprężyny w starym tapczanie. Dźwięk tej jest słyszalny nawet po zatrzymaniu auta przez ok 1 - 2 sekundy.
Natomiast ostatnio, gdy po opadach śniegu jeździłem na letnich oponach, to po dłuższym hamowaniu abs zaczął wydać dźwięki podobne do tych, które opisujesz.
Trochę mnie to przeraziło, bo w innych autach, którymi czasem jeżdżę (City z 2006 r i Panda z 2008 r ) nie występują takie odgłosy. Też gdzieś czytałem, że tak ma być (w tym chyba na forum Accorda) więc mam nadzieję, że jest ok :)

marin
31-10-12, 20:38
U mnie jest tak samo. To chyba wspomaganie systemu chamowania

bastian1982
07-11-12, 14:38
Dzieki,
czyli nasz ,,TYPE'' tak ma ;)