PDA

Zobacz pełną wersję : Olej - parę spraw

Zielnik
29-10-12, 20:01
Hej

Mam marę pytań/spraw do omówienia. Zacznę od początku.

Gdy kupiłem swojego civica 2002 rok 1.4 90KM, gość kupował olej od hondy, w ASO. Potem, gdy ja olej kupowałem - kupowałem Shell Helix Ultra 5w40. Tylko muszę powiedzieć, że trochę mi tego oleju żre. Co to oznacza? przy 142.00 zalałem auto wspomnianym Olejem. Teraz, licznik wskazuje 154.000 i gdy akurat kończyłem trasę Kraków - Zurich kontrolka zaczęła na zakrętach pokazywać brak oleju. I tu pytanie pierwsze - czy to normalne, że przez 12 tys kilometrów auto zeżarło 3 litry oleju? Zalane było 3,5 litra, coś tam zostało, bo kontrolka się bez przerwy nie paliła. Auto wykorzystuje głównie do częstych podróży pomiędzy Polską a Szwajcarią, prędkość na autostradzie to około 148 km/h - staram się, by wskazówka była na 4,5 tys obrotów. Nie przekraczam ich, pilnuje tego. No ale dalej - w mojej mieścinie w Szwajcarii jest ASO Hondy. Podjechałem - gość zalał mi Hondowski (bezpośrednio od Hondy kupowany) olej 5w30. Zalał do 2 litry, tak bym dojechał do domu. Chciałem go uzupełnić sobie w Krakowie, swoim olejem 5w40, ale... tu pojawiają się kolejne pytania. Czy gość mi zalał gorszym olejem, czy lepszym? Czy te oleje można spokojnie mieszać? Czy mogę dolać swojego do tego, co już mam?

W ramach ciekawostki - olej w Szwajcarii kosztuje...25 franków za litr. Umówiłem się z gościem, że jak mi wleje dwa litry oleju za darmo, wręcze mu za 3 tygodnie 4 litry oleju Shell Helix Ultra 5w40 :). On zarabia, a ja oszczędzam. 50 franków to około 170zł. Shell 5w40 - 80 zł :) Tylko czy nie mam teraz gorszego oleju?...

Czekam na odpowiedzi! Jak coś, to mogę dopisać jakieś potrzebne info. Filtry były wymieniane wraz z olejem. Jeżdżę dość agresywnie, ale nie kręcę powyżej 4,5-5 tys, a podczas trasy nie przekraczam 4,5 tys obrotów. Mam najnowszą sekwencyjną instalację gazową. Nie wiem co jeszcze dodać...

Dzięki za każdą odpowiedź,
Zielnik

maciex
30-10-12, 07:43
Nie to nienormalne bo nie powinnien brać vteca nie ma. Mi np nic nie bierze odkąd to auto jest ze mną. Nowe oleje są mieszalne wzajemnie.

mloodzian
30-10-12, 08:00
5w30 i 5w40 są jak najbardziej mieszalne. w instrukcji obsługi masz napisane że może brać nawet 1L na 1 tyś km. Także 3.5l może pociągnąc przez 12 tyś km ale nie jest to nic zadowalającego i trzeba był by to sprawdzić. ja mam w swoim Civicu 159 tyś km i od nowości leje shella helix ultra 5w40 i od wymiany to wymiany nie dolewam ani kropli oleju.

Pamiętaj że przy instalacji LPG należy robić regulację luzu zaworowego częściej niż podaje producent gdyż przy LPG jest większa temperatura spalania w komorze proponuje zmneijszyć tą liczbę o połowę i regulować luz co 20 tyś km. Instrukcja mówi że po 40 tyś sprawdzenie i ewentualna regulacja jezeli jeździmy na benzynie, choć moim zdaniem i tak warto regulować co 40 tys km jeżeli jeździmy na benzynie oczywiście.

Chino
30-10-12, 08:50
1. Po pierwsze zapewne znasz auto i jego możliwości picia oleju i powinieneś wozić ze sobą bańkę oleju i uzupełniać w trasie, absolutnie nie powinno się dopuszczać do sytuacji, kiedy zapala się kontrolka ciśnienia oleju, a Ty tak podróżowałeś przez dłuższą chwilę. Jazda o suchym bagnecie, dodatkowo 150kmh robi mocno źle silnikowi.
2. Właściwie każde auto przy wysokich prędkościach obrotowych wypije coś oleju, a cif ma dodatkowo krótkie przełożenia, ale Twoje wartości ~3l/1000km właściwie kwalifikują silnik do remontu albo wymiany, jak wygląda spalanie przy spokojniejszej jeździe - po drogach lokalnych itp.??
3. Zakładam, że spalanie 5W30 może być większe niż 5W40 ze względu mniejszą lepkość w wysokich temperaturach. Z tego co można tu i ówdzie wyczytać, to oleje Shell często gęsto mają to do siebie, że potrafią znikać. Nie jest to specjalnie super olej.
4. Możesz zmieszać 5W30 z 5W40, to oleje tej samej/zbliżonej klasy, ale raczej nie licz na poprawę. Ja dałbym jeszcze jedną szansę silnikowi i jak jesteś w Polsce kupiłbym filterek oleju, bańkę Peak Life'a Mobil 1 5W50 (wyższa gęstość w wysokich temperaturach) albo coś 10W60 (na duże obciążenia - kwalifikuje się do nich ciągła jazda autostradami 150kmh) i za 20 dych wymienił olej (ten który jest swoje 12kkm przejechał). Tego Shella oddaj temu Szwajcarowi.

mloodzian
30-10-12, 09:17
jemu zjadło 3.5 l na 12 tyś km a nie 3l na 1000 km źle przeczytałeś

Zielnik
30-10-12, 12:29
Nie no, trochę przesadzasz Chino. Po pierwsze kontrolka zapalała się tylko na zakrętach (zjazdach z autostrady) branych dość ostro i żwawo.Nie było ani jednego momentu, w którym auto jechałoby dłużej na zapalonej kontrolce. Ponad to, kontrolka zaczęła się palić jakieś 150 km przed moim miejscem zamieszkania, z czego 100 km jedzie się po Szwajcarii - top speed 100 km/h. No i spalił 3 litry na 12 000 a nie na 1000, co zauważył kolega mloodzian :).

Nie wiem, wydaję mi się, że LPG trochę przyśpieszyło spalanie oleju, więc pójdę za waszą radą i wszystko sprawdzę w Polsce. Niemniej jednak - najpierw śmigałem autem na benzynie. Wówczas wprawdzie jeździłem szybciej - nawet do 170 km/h (5 tys obrotów), ale oleju też mi zjadało. Moja Honda została kupiona w autoryzowanym serwisie i tam też swego czasu zajechałem z tym problemem. Powiedziano mi, że przy tym obciążeniu silnika, na długich dystansach nie mam co się dziwić....

A powiedzcie mi - który olej jest lepszy? 5w30 czy 5w40? Ktoś wie co zaleca Honda?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

mloodzian
30-10-12, 13:05
najlepiej jak byś zalał Motulem Xcess 8100 5w40 większość osób poleca ten właśnie olej, choć ja z niego nie korzystam i leje Shell Helix Ultra 5w40. Honda leje na pierwszym montażu 5w40.

W ASO mają poniekąt rację jak śmigasz głównie 150km/h to 3 litry na 12 000 km mogło Ci pociągnać i nie ma się co dziwic

Jacek1983
16-11-12, 22:01
Jak Kolega śmiga głównie na autostradach przy 4,5 - 5 tys obr/min, to może niech zaleje Valvo VR1 albo Mobila 5W50 [oczywiście z pewnego źródła] i wtedy zobaczy, jakie jest zużycie. Na 5W40 ma prawo pić trochę oleju a 5W30 to chyba za rzadki jest na latanie po autostradach. I wymieniać co 10 tys km :)

Robertos23
17-11-12, 19:16
Nie masz jakiś wycieków z silnika, nie poci Ci się uszczelka pod deklem zaworów, jazda agresywna wzmaga zużycie oleju, ale nie aż takie. Spróbuj może sprawdzić kompresję w cylindrach

bunkerites
19-11-12, 18:18
lej motula...u mnie podczas agresywenej jazdy apetyt na olej przy 10 tys km to maks 0.5 L,kiedys mialem mobila,znikal strasznie szybko,najwidoczniej d16v1 nie lubi mobila i spala go :)

owsikk
19-11-12, 19:17
nie lubi mobila i spala go
jak Ty zjesz coś co Ci szkodzi to też wydalasz ;-)

bunkerites
19-11-12, 20:25
:) trafne!

karas
21-11-12, 13:10
zalej go mobilem 1 5w50 a ubytki powinny sie zmniejszyc bo to gestszy olej. W ASO Hondy we Wrocku go zalewaja moja H na nim smigała od nowosci i ubytków nie było

Młody ŁDZ
21-11-12, 13:30
Jeżeli auto pali więcej danego oleju to znaczy że ten olej jest lepszy bo dociera do miejsc w silniku do których nie docierają inne oleje. A skoro nie docierają wszędzie to znaczy że smarowanie silnika jest gorsze, przy jednoczesnym spadku spalania oliwy.

3l / 12kkm to ogromna wartość i silnik mocno kwalifikuje się do remontu. Po co ma zalewać Motula skoro to kompletnie nic nie zmieni?

lej motula...u mnie podczas agresywenej jazdy apetyt na olej przy 10 tys km to maks 0.5 L,kiedys mialem mobila,znikal strasznie szybko,najwidoczniej d16v1 nie lubi mobila i spala go to pokazuje tylko wyższość Mobila nad Motulem w tym przypadku. Aleeee co tam smarowanie, łeee, ważne aby oleju mało dolewać. Później się panewka odezwie to będzie płacz.

Jeżeli chce zmniejszyć ubytki w oleju to niech zaleje gęstego mineralnego - wtedy będzie go sporo mniej ubywać, ale to zaburzy główną funkcję oleju czyli smarowanie. A smarowanie przy obrotach rzędu 4500rpm jest raczej ważne. Czyli koło się zamyka, więc albo jeździć i wydawać non stop pieniądze na kolejne baniaki z olejem albo wyremontować / wymienić silnik i mieć spokój.

Michał102
21-11-12, 13:47
3l / 12kkm to ogromna wartość i silnik mocno kwalifikuje się do remontu.

Bez przesady. To co mają napisać ci, co leją litra na 1000? :p

3l./12kkm to jeszcze nie tragedia. 5-litrowa bańka dobrego syntetyka 5W40 powinna starczyć od wymiany do wymiany (max 10tys. km.)
Ja bym jeździł i dolewał:)

Młody ŁDZ
21-11-12, 13:53
Ja bym jeździł i dolewał
A później się dziwić czemu na rynku wtórym większość aut to szroty. Pewnie pasjonujące jest oglądanie bagnetu przed każdym wyjazdem :)

Michał102
21-11-12, 14:49
Oj uwierz mi - mam straszną zrazę do handlarzy/nieuczciwych sprzedawców wciskających "zdrowe silniki" zalane wiadrem motodoktora. Sam niestety takie auto kupiłem :-/. Silnik pod koniec pobytu w moim samochodzie żłopał już litr na 1000km., ale nadal był to olej w pełni syntetyczny (valvo 5W50).

Gdyby zużycie oleju było takie jak u założyciela tego tematu, to jeszcze bym się wstrzymał z remontem i jeździł. Niestety takie przepały jakie były u mnie to już przesada i trza było coś z tym zrobić, więc zmieniłem silnik i od razu w "nowym" zrobiłem remont

mayki84
21-11-12, 16:38
Witam,
pozwolę się dołączyć do wątku. Zakupiłem niedawno ver VII w hatchbacku z silnikiem 1.6 110KM (2004r, po lifcie). Ma przejechane na chwilę obecną ok 200 tys km. Nie mam pojęcia co poprzedni właściciel lał. Jednak chcę zlać całość wraz z wymianą filtra oleju (poczytałem i biorę Knechta, ale to inny wątek).

Chodzi mi o olej. Chcę nabyć Mobila 5W30. Prosiłbym kogoś (znającego temat :) ) o podpowiedź, czy do auta z takim przebiegiem pełny syntetyk to dobre rozwiązanie. Z konsultacji "sklepowych" wynika, że ten olej będzie odpowiedni. Ale wiecie jak sklepikarze... Proszę o poradę

Młody ŁDZ
21-11-12, 16:57
To nie przebieg, a stan silnika decyduje o oleju. Możesz spróbować zalać syntetyka, w razie problemu zalejesz półsyntetyczny.

mayki84
21-11-12, 17:00
Ale poniekąd przebieg świadczy trochę o stanie silnika. Przyznam szczerze, że jestem jeszcze laikiem, dlatego proszę o pomoc. Co masz na myśli mówiąc "w razie problemu"? Czy problemem może tutaj być tylko np zwiększone spożycie oleju, czy zły dobór oleju może skutkować czymś gorszym?

Michał102
21-11-12, 17:02
czy do auta z takim przebiegiem pełny syntetyk to dobre rozwiązanie

Od siebie dodam, że przebieg samochodu nie ma tu absolutnie nic do rzeczy. Przechodzenie na inne klasy lepkościowe patrząc tylko po przebiegu samochodu to totalny debilizm... nie wiem co za matoł to wymyślił.

Wszystko zależy od kondycji danego silnika. Są silniki z przebiegiem 500tys. km. w idealnej kondycji, a są też takie z przebiegiem 80tys., które tylko na złom się nadają.

Jeśli Twój silnik nie dymi, nie bierze oleju, nie ma wycieków itp., to śmiało lej możliwie najlepsze smarowidło. Na pewno silnikowi tym nie zaszkodzisz:)

Młody ŁDZ
21-11-12, 17:10
Z grubsza to jedynym minusem może być zwiększony apetyt na olej. :)

mayki84
21-11-12, 17:23
OK, dzięki za radę. Leję w takim razie to co pisałem. Za kilka tygodni wyjdzie czy wybór słuszny :) Pozdrawiam

Zielnik
04-05-13, 17:20
Odświeżam raz jeszcze, wybaczcie...

Zgodnie z zaleceniami mechanika oraz znajomego ASO, dalej sobie śmigam autem, jednak sprawdzam poziom oleju dość często. I mam mianowicie takie spostrzeżenie - akurat miałem taki okres czasu, że zrobiłem około 3500 km autem po mieście i na małych trasach - prędkość maks 130, krótkie trasy, wiadomo, miasto, ale dość szybka jazda. Nie wzięło mi nic oleju, no, może dosłownie kapeczkę i tą kapeczkę jak auto sprzątałem to dolałem (może z 100 ml). Po czym pojechałem w trasę do Zurichu. Wróciłem potem do Polski, na około trochę, i teraz znów pojechałem do Zurichu. Łącznie zrobiłem ze 4 tys km. Prędkość - niecałe 150km/h jak zawsze, 4,5 tys obrotów. Z tym, że raz się zabawiłem i doszedłem do 200km/h...dzisiaj sprawdzam poziom oleju - poniżej minimum...
Dodam, że nie sprawdzałem luzu zaworowego już chyba od 60 tys...w sensie, za mojej kadencji wydaje mi się, że nigdy tego nie robiłem, a auto mam od przebiegu 108 tys. Teraz ma 170.. serwisuję auto dość często, jeżdżę z każdą duperelą, ale jakoś tego nie pamiętam bym robił...mam LPG dla przypomnienia...ostatnio coraz częściej zapala mi się check engine, ale błąd który się pojawia - zbyt uboga mieszanka gazu. Więc chyba nie ma to nic wspólnego z olejem...

Co o tym sądzicie?

LemonR
04-05-13, 21:33
Wziął olej przy szybkiej jeździe i tyle, kontroluj poziom i jeździj dalej. Luzy zaworowe radzę sprawdzić a co do błędu to instalacja LPG nadaje się do dobrej regulacji, szkoda silnika.

Maciek 1991
04-05-13, 22:07
mam hanke 2003 d14z6 leje 10 w40 castrola na 10kk bierze mi z wartości 3/4 na na 1/4 na miarce oleju na początku zalełem 5w40 ale owalił mi 2 litry na 10 kk

bunkerites
05-05-13, 09:12
Gdy czesto krecilem na 6 tys to tez mi bral 2 litry oliwy.Normalna sprawa.Ja bym nie przechodzil na olej 10w

Maciek 1991
05-05-13, 10:43
Ja nie mam Vtec ale jeśli normalny silnik pobiera 2 lirty oleju na 10kk to nienormalne jest, mechanik mi powiedział że jeśli bym *******zielał nieustanie na odcince to tak nawet 3 litry ale ja jeżdżę max 5 tyś i to tak tylko gdy chcę wyprzedzić dynamicznie . Spłętował ogólnie" Honda ma luźno spasowane silniki i nawet nowe biorą olej " dodając również że w granicach rozsądku z tym poborem oleju i jak nierze więcej niż 2 litry to może silnik wypłukać

maciex
05-05-13, 11:57
Ja krece pod odcinke i nic mi nie bierze oleju.

bunkerites
05-05-13, 12:04
Maciek 1991 kopci ci z rana czy podczas gwaltownego przyspieszania?

Ja krece pod odcinke i nic mi nie bierze oleju.

Napisz do Hondy ze masz silnik co nic oleju nie wezmie podczas katowania:)

Maciek 1991
05-05-13, 14:11
na 10w40 nic nie kopci ale z tego co pamiętam to na 5w40 to też nie kopcił za bardzo , kopcenie widać jak pali 3l lub więcej oleju

mój ziomal ma b16a2 i twierdzi że mu też oleju nie bierze ale kiedyś zrobiliśmy zlot postaliśmy ze 2h no i za bagnet złapałem u siebie olej cały spłyną (10w40) a u niego bagnet się nie umoczył , co beka z niego była, śmieszy mnie jak niektórzy sobie wmawiają że ich car oleju nie bierze . Kolego maciex całkiem możliwe że ci nie bierze bo te silniki ogólnie mają jeden z najmniejszych apetytów na olej z pośród Hond gdy nie są skatowane

maciex
05-05-13, 18:20
Katuje i nie bierze co ja poradze na razie mnie to cieszy a zalewam Shella 5W40 czyli to co leja wszedzie normalnie do hond. Na poczatku jak go przecioralem w pierwszy miesiac wzial 200ml od tamtego czasu nic nie bierze a troche juz ma.

Zielnik
18-05-13, 18:03
Kurcze, odświeżę, żeby się pochwalić i może to pomoże innym - zrobiłem bardzo porządną regulację luzu zaworowego (u dobrego mechanika), podniosłem nieco mapę gazu by nie wyskakiwał błąd "zbyt uboga mieszanka" (błąd jakiś i tak wyskoczył, jeszcze nie sprawdzałem co to...), mam nowiuteńki olej zalany (wciąż 5W40 Shella), nowy filtr oleju (japoński) i co? Jest po trasie. Nie wziął mi ani kropelki. Dosłownie, ani kropelki :D

Aha - no i nie przekroczyłem 160 km/h ani razu :)

Maciek 1991
19-05-13, 20:36
to regulacja luzów zaworów jeśli poprzednia byłą niezła efektu dużego nie da z 0,5 litra na 10k