PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ABSem

pseb
28-09-07, 21:17
Witam wszyskich!
Kilka dni temu kupiłem moją wymarzoną hondzię.Czeka mnie kilka narpaw.Ale mam problem z ABSem-nie działa(przy hamowaniu brak bicia na hamulec-efekt działania ABS).Po zapaleniu silnika raz świeci się kontrolka ABS a raz nie, póżniej w drodze to samo (raz się zapala raz gaśnie).Do tej pory miałem auto bez ABS.Model mojej Hondy 95r. 1.4 hatchback.Jeżeli ktoś miał podobny probem i zna rozwiązanie to prosze o porade ??

MacK
29-09-07, 18:27
zrób samodiagnostykę ABS'u i zobacz jakie błędy wywali, jak się to robi to szukaj po forum i zaopatrz się w service manuala gdzie będzie opisane jak te błędy usunąć

krzyka29
14-11-07, 09:02
A czy wszystkie civic 96 5 d. chatchback były wyposażone w system ABS?

Damiano
14-11-07, 11:54
A czy wszystkie civic 96 5 d. chatchback były wyposażone w system ABS?

Nie wszystkie 5D miały ABS. Jeśli są tarcze z tyłu, to jest ABS (no chyba, że ktoś zamienił sobie bębny na tarcze) ;)

Aquarius
14-11-07, 12:24
Ziom mam tak samo..po diagnostyce wyszedl błąd czujnikow...zwal bebny i przedmuchaj kompresorem..czujnik z tylu w bebnach jest w kształcie literki C i wlazi w niego masa pylu z okladzin...mi to pomoglo tak ze czesciej działa..ale u mnie z*****y jest jeszcze ktorys mechanicznie prawdopodobnie..nieraz jak jade i abs sie nie pali to przy lekkim dotknieciu pedalu zaczyna mi stukac i dziwnie tykac..podpompowujać do góry pedał..niebezpieczna sprawa..

niewiem jak to w 5d jest ale ja w 3d mam z tylu bebny i jest abs..wiem że przy abs byly juz tarcze 262mm a bez abs te mniejsze..

paulb
06-03-08, 12:52
Witam :)

odgrzebałem temat...

pierwsze pytanie : czy możecie na podstawie fotki potwierdzic, że moja qpa ma ABS ?

http://images30.fotosik.pl/171/5ed63b9533df0145m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5ed63b9533df0145)

wyczytałem już, że to srebrne pudełko z alu przewodami to prawdopodobnie pompa abs.

oczywiście problem w tym, że nie czuję działania abs-u, tzn. mokra kostka, prędkość 50-60 km, wciskam pedał hamulca, auto sunie ładnych parę metrów na zablokowanych kołach... wydaje mi się, że abs musi zadziałać w takich warunkach...
sprawdziłem, że po przekręceniu kluczyka kontrolka abs zapala się jednocześnie z kontrolką stanu silnika, na 100% zapalają się i gasną jednocześnie, podejrzewam, że są spięte razem....
co myślicie ?

TOMEK840123
06-03-08, 15:34
Tak twoja QPA ma ABS, a skoro koła ci blokuja jak mówisz to coś jest z nim nie tak.

qba1983
06-03-08, 18:56
apalają się i gasną jednocześnie, podejrzewam, że są spięte razem....
tu chyba masz racje, bo np u mnie kontrolka ABS swieci sie dluzej.

wiec pewnei sprzedawca wiedzial ze jest cos nie tak, i jest to drogie do naprawy, zmostkowal kontrolki i sprzedal.
zacznij od obejzebnia zegarow i przewodow od kontrolki.

rafalb33
06-03-08, 19:48
U mnei abs tez swieci dluzej, takze cos masz napewno zmostkowane kontrolki.

paulb
07-03-08, 11:12
dzięki za odpowiedzi, w poniedziałek daje qpe do serwisu, zobaczymy co tam jeszcze wyjdzie ... dam znać :/