Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak przeniesienia napędu - awaria przy starcie

gorek321
28-10-12, 22:36
Tak więc dziś podczas energicznego startu coś głośno je*** i straciłem napęd. Samochód normalnie odpalana, działa sprzęgło oraz normalnie mogę wbić bieg, jednak gdy puszczę sprzęgło to coś tylko delikatnie chrobocze. Z samochodu nic się nie wysypało ani nic się nie wylało, wypadła jakaś guma której zdjęcie postaram się zaraz wrzucić. Z pewnością ktoś już kiedyś coś takiego zrobił i poinformuje mnie co to jest. Aktualnie samochód jest już pod moim domem, został przyholowany jednak dopiero w weekend będe mógł skorzystać z kanału aby ocenić straty osobiście.

Hondziarz84
28-10-12, 22:43
Może przegub wewnętrzny padł?

gorek321
28-10-12, 22:44
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f1e09285278171ee.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e34c7ae878b16bb.html

pablo_020
28-10-12, 22:49
No i to jest część osłony przegubu wewnętrznego

mirasek
28-10-12, 23:22
Ukręciła się półoś, ta guma to nie osłona tylko "dynamic dumper" czy jak mu tam, zwykle pod nim koroduje i się później ukręca. Statystycznie poszła krótka prawa - zgadłem? :)

CRX1
28-10-12, 23:36
Na fotce to nie jest osłona,tak jak mirasek napisał ,prawdopodobnie strzeliła główna laga półosi prawej.Auto podnieś z prawej strony i będzie widać co się rozleciało.

gorek321
29-10-12, 00:07
Dziękuje bardzo za wszystkie porady dotyczące lokalizacji uszkodzenia. Z tego co teraz patrzę to element który mi odpadł występuje przy tej dłuższej osi. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć w jaki sposób mam dobrać nową część jeśli potwierdzę, że to na pewno chodzi o tą prawą pół oś. Na tą chwile trudno mi stwierdzić czy będę to robił sam czy dam do mechanika, jednak myślę, że będzie dobrze jeśli zajmę się zakupem tak aby kupić jak najlepiej i z tym zgłoszę się do fachowca.

Yotomeczek86
29-10-12, 01:19
Jak masz silnik z D serii pasuje każda od takiej skrzyni/silnika oczywiście tylko SOHC.

gorek321
30-10-12, 17:42
Byłem dziś na kanale, ukręciła się połoś krótsza, pękniecie jest trochę dziwne, tak jakby był już jakiś uszczerbek w miejscu pęknięcia a teraz po prostu się dokończyło. Mam teraz problem z zakupem, bo jedne półośki są z gumą a inne bez, chociaż teoretycznie do tego samego silnika i rocznika. Jak to jest z tą gumą ?

mirasek
30-10-12, 21:43
Guma na krótkiej jest w wersjach z ABS