PDA

Zobacz pełną wersję : Wygłuszenie matami i zabezpieczenie termiczne aluminium

TmK18
28-10-12, 20:59
Witam
Czy zna ktoś tańszy sposób na wygłuszenie podłogi i zarazem zabezpieczenie termiczne niż np maty gms-06 lub gms silver
maty gms-06 (http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/Mata-GMS-06/343)
Jakieś taśmy dekarskie na bazie butylu i folii aluminium? Chodzi też o to by były samoprzylepne, ewentualnie jaki klej

jerzynew
03-11-12, 09:02
bardziej tańszego niż maty filcowe, bitumiczne niema. taśmy butylowe tez sa dobre ale one sa droższe. maty bitumiczne dobrze nagrzej żeby przylegaly dobrze do elementu karoseri. polecam okleić tunel, scianke oddzielajaca komore silnika (najlepiej obustronnie, z zewnatrz materiał pokryty warstwą alu. jesli redukujesz koszty to pomiń drzwi i tylnej czesci karoseri jesli nie wywaliłeś środka

zakit
03-11-12, 22:01
tasma dekarska
soudalband.
kupujesz rolke 10mbx30cm
i ogarniesz sobie tym parę drzwi, i dobry kawal baganizka badź podlogi.

Zielony11499
05-11-12, 12:51
ja mam właśnie soudalem zrobione. taśmy 10mb x 15cm. okleiłem przede wszystkim nadkola, całą podłogę z bagażnikiem, ścianę komory silnika (pod deską rozdzielczą, dach, tylne ćwiartki. bez oklejenia drzwi mi wyszło dokładnie 4 takie maty. cena za jedną w leroy merlin to ok. 52zł (zależy od koloru).
efekt: po opiniach spodziewałem się mocniejszego wygłuszenia. zadowalająco tylko ucichł wydech. koła tylne i silnik tylko trochę. za to dużo lepsza jest muzyka w aucie, a przede wszystkim niskie tony zostają w aucie. dobry efekt słychać stojąc na zewnątrz i wkładając głowę do środka przez otwarte okno :cool:

pobo22
07-11-12, 06:44
a pytanko odnośnie dekarskich, montujecie je na zakładkę czy jedna przy drugiej no i co z łączeniami? jakoś zabezpieczacie czy jest jak jest ? głównie chodzi o wodę spływającą w drzwiach

kubaszow
07-11-12, 18:56
Jest tak jak jest:) Przy wyklejaniu drzwi dajesz na zakladke zeby bylo szczelne a podloga moze byc bez zakladki.
Podstawa to dobrze rozgrzac maty i wtedy zadna woda im nie straszna.

pobo22
07-11-12, 21:29
z tym że gdzieś na forum wyczytałem że jak jest na zakładkę to lubią się odklejać/spływać po sobie

Brylant1
08-11-12, 11:31
z tym że gdzieś na forum wyczytałem że jak jest na zakładkę to lubią się odklejać/spływać po sobie

Zgadza się w w jednym samochodzie tak miałem, w drugim zrobiłem w ten sposób że miejsce zakładki na macie traktowałem papierem ściernym p80 i nic się nie odkleja bo ma się czego trzymać.

pobo22
08-11-12, 20:26
czyli krótko mówiąc trzeba w miejscu zakłądki pozbyć się warstwy aluminium bądź kleić obok siebie na ścisk i czymś przykryć dodatkowo żeby woda się tam nie dostawała, np. jakąś folią dokładnie ?

kubaszow
08-11-12, 20:36
Do konca sie z tym nie zgodze, mam u siebie na zakladke drzwi zrobione wszystko bylo pozadnie odtluszczane i nie odkleja sie.

TmK18
25-11-12, 14:58
Jednak na samą podłogę dałem 4 duże maty GMS 06 i jęśli chodzi o zabezpieczenie termincze to jest mega różnica, dałem za wszystkie 200zł
I naprawdę sie opłacało, teraz jest cieplutko i nie czuć mrozu od podłogi...

pobo22
25-11-12, 17:29
a jaka grubość ?

Humelix
05-12-12, 19:28
Siema zobacz mój temat ja mam matami miękkimi APP całą podłąge bagaznik ściany bagaznika i klapę dajesz je koło siebie ciasno i rozgrzeważ krawędzie tak że się topią prawie i je z sabą jakimś wałkiem metalowym albo czymś z soba ztapiasz a potem szczeliny jeszcze dałem czarnym sprayem ;] druga zima i ani peknięć nic się nie odkleja a pierw wszystko konserwowałem minią ;]

trol.trl
11-12-12, 23:06
APP i GMS podobna cena, a co jest grubsze lepsze?

kubaszow
11-12-12, 23:42
APP i GMS
Nie porownujcie GMS-a do APP.
APP to najnizsza polka.

Inside4
12-12-12, 21:35
Siema zobacz mój temat ja mam matami miękkimi APP całą podłąge bagaznik ściany bagaznika i klapę dajesz je koło siebie ciasno i rozgrzeważ krawędzie tak że się topią prawie i je z sabą jakimś wałkiem metalowym albo czymś z soba ztapiasz a potem szczeliny jeszcze dałem czarnym sprayem ;] druga zima i ani peknięć nic się nie odkleja a pierw wszystko konserwowałem minią ;]
Odczułeś znaczną różnicę jeśli chodzi o wygłuszenie ?

delek
11-07-16, 14:37
Czy ktoś może wykleił dach matami STP ewentualnie innymi? Nie odklejają się w upały?

kubaszow
11-07-16, 16:54
Szkoda pieniedzy na wyklejenie dachu tymi matami.

delek
11-07-16, 17:06
Ale chodzi Ci o te konkretne maty czy w ogóle o wyklejanie dachu? Wiadomo hałasuje wszystko ale mam wrażenie, że z okolic dachu (mam szyber nie wiem czy to coś zmienia) hałas idzie szczególnie.

kubaszow
11-07-16, 17:16
Kup GMSa butyl i bedzie on po to zeby usztywnic blache, na to pianka i na dach wystarczy. Nic wiecej tam nie poprawisz.