Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony TPS/potencjometr? Inny powod szalejącyh obrotów?

rem1k
26-10-12, 21:57
Witam
Jakis czas temu regulowalem zawory (pewnie nie ma to nic do rzeczy ale wspomniec nie zaszkodzi) i od tego momemntu auto na cieplym silniku nie ma wolnych obrotów-wahaja sie od 800 do ok.200. Silnik krokowy przeczyszczony-bez zmian. Obstawiam TPS/potencjometr. Oprocz problemow na wolnych obrotach zdarza sie ze nie chce o strzala odpalic jak jest cieply, poza tym ok. Przyspiesza, pali chyba tyle co wczesniej...zmierzylem napiecie na pinie D11 w ecu ale wartosci byly jakies smieszne (od 0,3V do 3V) wiec sprawdze raz jeszcze na samym TPSie. Po odpieciu TPS obroty spadaja do tych 200 i tak sie utrzymuja. Czy nie powinien wywalic checka jezeli TPS jest uszkodzony?
P.S
Jezeli wyjdzie ze bede musial zmienic przepustnice do czy jest sens pakowac jakas z innego silnika? H22?B18?

Michalll_1991
27-10-12, 01:10
ciekawe skad wiesz ze masz 200 obrotów.

81saren
27-10-12, 11:19
za ciasno wyrególowane zawory , moga być podparte, sprawdz regulacje .

Powinien wywalic checka , bład ( chyba ) 7

sprawdz doladnie zawory i sprawdz kalibracje TPSa
D11+ D22- przy zamknietej powinno byc 0,5V przy pełnym otwarciu ok 4,5V

jezeli miales odpianane kostki sprawdz poprawnosc podpiecia. ( ale tutaj powinno walic błedami )

Michał102
27-10-12, 17:19
ciekawe skad wiesz ze masz 200 obrotów.

Pewnie jest rozumnym człowiekiem i sobie to mniej-więcej wywnioskował ze skali obrotomierza.

jogal
27-10-12, 18:26
Pewnie jest rozumnym człowiekiem i sobie to mniej-więcej wywnioskował ze skali obrotomierza.

http://img40.imageshack.us/img40/38/zegar10.jpg

Pytanie brzmi w którym miejscu jest 200 rpm?? :P

Michał102
27-10-12, 20:54
No to dałem dupy:p. Do tej pory zdawało mi się, że od 0 do 1 skala idzie równo i możemy ją sobie podzielić na 10 równych części;)

Dzięki za wyprowadzenie z ciemnogrodu:p

rem1k
28-10-12, 19:33
na 5 postów w 4 sie martwicie skad wiem ze jest 200 obrotów. Pomnozylem dzisiejszy barometr z z iloscia sniegu jaka ma byc na gwiazdke i podzielilem przez 500-moze byc?Ludzie!Pliz...
81 saren-sprawdze te zawory tak jak mowisz choc wydaje mi sie ze gdzies indziej bład. Zapomnialem dodac ze nie jest tak caly czas. Od czasu do czasu wszystko wraca do normy i sa wolne obroty. Kostka od TPSa byla odpieta dopiero po czyszczeniu krokowca w celu dalszej weryfikacji. Po jej odpieciu wywala blad i obroty utrzymuja sie ekstremalnie nisko (zeby nie powiedziec ze jest 200 obr/min, bo to strasznie drażniąca wartosc).
Sprawdze TPSa jeszcze raz. Dzieki saren