Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana AirBagów w Civic 5D 2000r.

Jacektul
27-09-07, 13:52
Witam

Mam pytanie dotyczące wymiany poduszek - airbagów - w mojej Hondzie. Problem wygląda tak: Civic jest po stłuczce z wystrzeleniem obu poduszek ( model 5d z 2000r.). Mam juz obie poduszki oraz sensor SRS ale nie wiem jak się do tego zabrać, tzn czy można podłączyć ten sensor i poduszki bez ryzyka że one wystrzelą albo coś się spali, uszkodzi i będe musiał od początku kupować kolejne poduszki.
Myslałem o takim wariancie - odpiąć prąd - akumulator - wyjąć sensor - wstawić sprawny i podłączyć do poduszek - też sprawnych. Następnie podłączyć prąd i zrobić reset poduszek zgodnie ze wskazówkami jakie można znaleźć na forum.
Moje pytanie czy to nie spowoduje - przy podłączeniu prądu wystrzelenia poduszek?
Może ktoś jest mi w stanie coś doradzić.
Czy lepiej jechać do elektronika który się takimi sprawami zajmuję.

Pozdrawiam

Jacek

ygor
27-09-07, 15:28
Na chłopski rozum - czujnik srs jezeli podepniesz calkowicie sprawny to nic nie wystrzeli - to on daje sygnal poduchom "do ataku" , tak naprawde jezeli podepniesz zuzyty tez nie powinny wystrzelic poniewaz sensro daje impuls a nie ciagly sygnal ...

Jacektul
27-09-07, 15:55
Mam trochę dylemat czy próbować podpiąć. Ponadto czy po resecie poduszki będą działały prawidłowo i czy nie będzie się świeciła kontrolka srs. Chętnie bym to sam pozakładał - jak czytałem na forum to sam reset srs jest zupełani prosty i skuteczny. Także pewnie w sobotę spróbuję - dzięki za podpowiedź.

Jesli ktoś jest mi w stanie udzielić dodatkowych wskazówek to będe wdzięczny.

Pzdr

Jacek

[ Dodano: Wto 16 Paź, 2007 ]
Witam

Dziś byłem u elektronika, który połączył mi poduszki razem z sensorem srs. Problem który początkowo bardzo mnie zastanawiał - czy w trakcie podłączania nie ma ryzyka że wystrzelą - okazał się zupełnie niepotrzebny. Elektornik wyłączył tylko zapłon - wyjął stary sensor srs podłączył nowy, pozapinał wtyczki od poduszki w kierownicy i dla pasażera po czym włączył zapłon i okazało się że wszystko jest OK.

Może komuś się przydadzą te informację.

Pozdrawiam

Jacek