Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problemy z biegami:(

michaus
25-10-12, 20:12
Cześć.
Niedawno w mojej hondzitsu coś ciężko biegi wchodzą. Najgorzej jedynka i dwójka. Trzeba tak jakby przełamać czego unikam albo na luz i z powrotem na bieg, czasem kilka razy , albo wysprzęglić. Dochodzi do połowy i dalej stawia opór.
Jak mam na luzie i macham w stronę 5tki co też coś obciera, w stronę 1 jest ok.
Coż to może być? Miał ktoś podobny problem?

Brylant1
25-10-12, 20:51
Sprawdz czy masz olej w skrzyni w pierwszej kolejnosci

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

meltoner
25-10-12, 22:30
dodatkowo polecam wymianę płynu hamulcowego (oczywiście w ukł. hydraulicznym sprzęgła) i jego odpowietrzenie.... na pewno nie zaszkodzi a jest duza szansa na poprawę.

michaus
26-10-12, 07:40
Sprzęgło było odpowietrzane z 3,4 miesiące temu bo wcale nie odbijało. Płyn też został wymieniony.
Mechanik powiedział wtedy że coś, już nie pamiętam co, w każdym bądz razie coś koło sprzęgła się poci(ie pamietam jak sie to nazywa) i że jeśli jeszcze takie cos sie powtórzy to możliwe że będzie to trzeba wymienić i że to jest drogie. Jak będe miał chwile czasu to zerknę to tego oleju:)

posejdon
26-10-12, 09:07
Sterowanie sprzęgłem to pedał, pompa, przewód, wysprzęglik i łapa. Pocić mogą się pompa, przewód i wysprzeglik. Najdroższa z tego wszystkiego jest pompa. To koszt poniżej 200 zł więc nie wiem co tam mogłoby być drogie.
Sprawdź czy płynu ze zbiorniczka nie ubywa. Tylko nie z tego na płyn do hamulców ale z tego mniejszego obok.

Poll
26-10-12, 11:43
U mnie też coś takiego się zaczęło jak zimno się zrobiło. I dziwne jest to, że jak się wrzuci bieg z oporem i nie puści sprzęgła to potem wchodzi malina. A jak dasz na luz i znowu wciśniesz sprzęgło to ciężej. Czemu tak jest, że jak się wyłączy silnik to biegi wchodzą elegancko.

Karpiczek
26-10-12, 12:10
Zimą jest to zjawisko normalne, zwłaszcza przy większych temperaturach oraz po uruchomieniu zimnego silnika. Wynika to z tego, że wraz ze spadkiem temp. olej w skrzyni staje się bardziej gęsty. Sam problem może nie dotyczyc skrzyni, lecz sprzęgła i układu sterowania nim. Sprawdź stan płynu w układzie sterowania oraz czy się nie "poci" przy skrzyni.

michaus
26-10-12, 12:58
Wiem jakie to uczucie jak olej się zgęstnie ale takie rzeczy to nie przy temeraturze rzędu 1-5 stopni. Tamtej zimy gęstniał gdzieś od -15 , przy -25 można było jeszcze machać biegami ale to było czuć że jest gęsto. a teraz ewidentnie coś obciera.

kowal162
26-10-12, 17:31
Masz płyn w zbiorniczku wyprzęgnika? Jak tak to zmień olej w skrzyni choćby na jakiś 10w40 półsyntetyczny. Ja po wymianie zauważyłem ogromna różnice i też miałem problem z jedynka , nie wchodziła tak jak pozostałe biegi.

Poll
26-10-12, 22:03
Ja u siebie mam przyczynę chyba. Puszczająca pompa sprzęgła. Cieknie solidnie i jak trzymam długo sprzęgło to wchodza malina, a jak wcisnę i chcę wrzucić bieg to kupa.

michaus
31-10-12, 19:17
Sprawdziłem płyn w tym zbiorniczku koło płynu hamulcowego, w tym malym. Płynu jest sporo.
A mógłby mi ktoś podrzucić zdj w którym miejscu jest korek od oleju w skrzyni? silnik d14z3.