Zobacz pełną wersję : Wygłuszenie drzwi.
lucas_cichy
27-09-07, 10:06
Wiem, że temat poruszany był już wielokrotnie i do znudzenia. Ale mam jedno pytanie? Ile potrzeba mat aby dokładnie wygłuszyć drzwi w civicu 5 gen hatcback? Przeczytalem duzo postow. I jedni piszą że wystarczy w zupełności 5 mat inni że 7, a jeszcze inni że 9 na jedne drzwi. Która wersja jest prawdziwa? I czy dziury w drzwiach zakleić samymy matami czy lepiej coś wstawić najpierw w te dziury? Jeśli tak to co?
Zalezy jak dokladnie chcesz wygluszyc tak maxymalnie to 10 mat ale one warza troche i jak dasz za dozo to opadna ci drzwi a w hondzie i bez wygluszenia odpadaja.
Tak oszczedniej mozesz zakleic ta blache z dziurami wyjdzie okolo 5-7 mat a jesli tylko same dziury to nawet 3-4 maty wystarcza.
lucas_cichy
27-09-07, 17:47
A wstawić coś w dziury przed wyklejeniem matami, żeby usztywnić maty?
Witam podepne sie pod temacik
mozna wytlumic drzwi takim sprejem :speszony:allegro (http://www.allegro.pl/item259707469_sinuslive_es_500_substancja_tlumiaca _tapicerke.html)
Żadne sprayje. Lepiej kupić maty. Najlepiej Dynamat lub budżetowa wersja APP lub Boll. Na wyklejenie drzwi spokojnie starczy 7szt. W tą największą dziurę możesz dać płaskownik na środek.
mniejsze dziury mozna zalepic samymi matami, wieksze nie za bardzo bo popekają
Od czego jest taśma dekarska, ma świetne właściwości tłumiące, a do tego jest bardzo plastyczna i tanio wychodzi.
Od czego jest taśma dekarska, ma świetne właściwości tłumiące, a do tego jest bardzo plastyczna i tanio wychodzi.
Odświeże temat :) chyba jednak kolega ma racje z ta taśmą dekarską skusze sie na nią. Dzisiaj obkleiłem drzwi poszło 5 taśm fuc$@#$ ale ta mata jest ciężka aż mi drzwi opadły :/ co polecacie jeszcze do wygłuszania drzwi ?
Cos za cos , maty to maty a nie jakies szpreje. Chociaz nie wiem jak to jest ja w 6gen wpakowalem sporo dynmatu w drzwi - nie zalowalem sobie i nie zauwazylem efektu wspomnianych opadajacych drzwi , moze to roznica miedzy 5 a 6 gen ? Moze obadaj na jakims forum strikte CA co proponuja chlopaki jako alternatywne ( nie ciezkie wygluszenie )
Ciężkie, nie ciężkie - bitum musi swoje ważyć… tutaj kwestią opuszczenia się*drzwi, są wyrobione sworznie w zawiasach drzwi. Typ z forum sprzedaje takie nowe zestawy na allegro - pomaga. Wystarczy obczaić zdjęcie używanego sworznia i już wiadomo dlaczego "samoistnie" opadają.
PIMPEK_EJ2
29-10-11, 21:31
Plushaq wiesz może który to gość ewentualnie masz jakiegoś linka??
Nie mogę typa zlokalizować, a już drugi raz się zabrałem za szukanie. Kontroluj dział "Sprzedam" może niebawem się pojawi.
Panowie czy te maty coś wygłuszają? Mówię o BOLL'u i APP? Czy to tylko strata kasy? Pracował już ktoś z tym?
Jeżeli się sprzedaje, a ludzie nadal kupują, to działa ;]
Ja jeszcze nie wygłuszałem, natomiast przymierzam się i z informacji, które zebrałem z różnych for itp. wynika, że najlepiej kupić Dynamat, a budżetowo to jego odpowiednik STP. Dlaczego? Bo to Bitum+aluminium. Czyli wygłuszenie i przy okazji izolacja cieplna ;]
Panowie czy te maty coś wygłuszają? Mówię o BOLL'u i APP? Czy to tylko strata kasy? Pracował już ktoś z tym?
Bardzo dużo zależy od tego jak się do tego zabierzesz(przygotowanie drzwi,samo wykonanie) nie jest to trudne ale trzeba temu troche czasu poświęcić.
co masz na myśli poprzez przygotowanie drzwi? Mam je wyczyszczone i odtłuszczone
Tak wyglądają:
http://img412.imageshack.us/img412/859/img3018g.jpg
No właśnie o wyczyszczenie i odtłuszczenie chodziło koledze ;]
Zabezpieczyć linki,zamaskować otwory...warto mieć opalarkę lub chociaż suszarkę,dobrze dociśnij maty do blachy...
Provokator
12-11-11, 18:29
Korzystajac z isniejacego tematu to ja tez mam pytanie
Ile mat wystarczy na wygluszenie bagaznika + drzwi ?? w HB V gen oczywiscie
cos takiego
http://www.fotoporadnik.cba.pl/wygluszanie_tylu.htm
Nie wiem dlaczego o to pytasz. Zmierz powierzchnię drzwi i masz wynik. Później wybierz odpowiednie dla Twojego portfela maty i skonfrontuj to z powierzchnią drzwi. Jaki w tym jest problem?
Jaki w tym jest problem?
..to się nazywa lenistwo:p
Provokator
13-11-11, 11:57
No czasami tylko :rolleyes: . To juz wszystko wiem i zmierzylem ;)
Panowie a jak później z "odlepieniem" tych mat? ciężko się je usuwa?
A po co Ci je usuwać? :P
Benzyna ekstrakcyjna w hurtowych ilościach ;]