PDA

Zobacz pełną wersję : Czym naprawić "koszyczki". Nowy przewód do drzwi

males
25-10-12, 15:35
Witam wszystkich. Mam Civic'a 96 ej9 i wielki problem z głośnikami.

Po pierwsze nie gra mi głosnik w przednich drzwiach od strony pasażera. Wiem, że gdzieś jest uszkodzony przewód bo kiedy otworze drzwi pod odpowiednim kątem do zdarzy się, że głośnik gra. A kiedy je zamknę wtedy przestanie. Próbowałem przeciągnąć nowy kabel ale to jest ponad moje siły, nie potrafię dostac się do tej gumowej harmonijki pomiędzy drzwiami a nadwoziem. Zdemontowałem też schowek ale dalej jest dmuchawa i dalej juz nie brnąłem. Czy jest jakiś łatwy sposób żeby taki kabel poprowadzić?

Drugim problemem są uszkodzone koszyczki w boczkach. Jakiś baran widocznie montował jakieś większe głośniki i powycinał, a raczej powyrywał kombinerkami otwory jakie potrzebował. Są jakieś kleje, maty którymi mogę to uzupełnić czy jedynym wyjściem jest kupienie nowych boczków? A może gdybym zastosował dystanse bezpośrednio na drzwi? Chodzi mi o to, żeby głośniki sztywno i pewnie przylegaly bo teraz sa przykręcone dwoma śrubami.

kowal162
25-10-12, 16:26
Dystanse na allegro dostaniesz do głośników , a przewody to najlpeiej zrobisz jak od nowa pociągniesz do głośników.

males
25-10-12, 16:34
To logiczne ale czy jest jakiś sposób żeby szybko i łatwo poprowadzić te kable?

Rudy_
25-10-12, 17:09
dobrze przymocuj do starych i przeciągnij

Brylant1
25-10-12, 17:33
Z przeciagnieciem to tak latwo nie bedzie bo trzeba rozwiercic kostke w drzwiach. Przeciagnij sobie kabelek przynajmniej 1.5mm^ bedziesz mial zapas wrazie jak bys chcial zasilic glosnki wzmacniaczem.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

unique20
25-10-12, 17:37
przeciaganie kabli jest dosc proste, robilem u siebie cale okablowanie na nowo. jedynie jak pisze kolega wyzej trzeba kostke rozwiercic.

arrek
25-10-12, 17:45
Jest dość sporo roboty z tym to fakt, ale ja już mam to za sobą. Najwygodniej to zdemontować drzwi albo chociaż, odkręcić ogranicznik w słupku. Odepnij kostkę od drzwi i w tą gumę spróbuj przepchnąć jakiś drut albo kabel który posłuży za pilota.. Tyle co pamiętam nie trzeba demontować dmuchawy ale ten plastik z boku kokpitu. Trzyma go 1 plastikowa śruba i parę zatrzasków. Tam jakoś włóż rękę i spróbuj odbierać pilota. Ja polecam jednak opcje z demontażem drzwi. Bo jeśli chcesz użyć kabla głośnikowego na całej długości radio-głosnik to nie ma tam miejsca w drzwiach na dołożenie kabla do tej hermetycznej kostki. Ja wierciłem otwór pod tą kostką i później zabezpieczałem silikonem. Jeśli zdemontujesz już drzwi to możesz też włożyć rękę pomiędzy błotnik a słupek i tam przechodzi ta wiązka kabli i coś kojarzę że tam odpinałem ją od słupka i tam odbierałem pilota, bo w tym otworze którym wchodzi wiązka kabli do kabiny jest gąbka i trzeba ją lekko wypchnąć żeby zmieściły się nowe kable.