Zobacz pełną wersję : Brudny płyn chłodniczy
Na dniach mam zamiar zmienic płyn chłodniczy, po kupnie auta tylko to zostało mi do wymiany (zmienilem rozrzad,olej,wszytskie filtry,klocki).. Jednak stary, obecny płyn jest brudny ze szok, ma czarno niebieski kolor. Czy mozliwe jest, ze gdy nie byl dlugo zmieniany, to tak wlasnie wyglada? Czy moze przedostaje sie do niego olej (to by tlumaczylo mi tez ubytek oleju,opisywany w innym watku) ???
Wiem, ze olej w płynie chlodzacym moze oznaczac wydmuchaną uszcelke pod głowicą? A moze to jeszxze cos innego? Ma ktos jakies sugestie? Z gory dzieki.
raczej jest to olej w płynie...
raczej jest to olej w płynie...
czyli uszczelka? Choc wyciekow przy niej nie widac nigdzie...
wycieków wcale nie musi być widać. Może to być olej w płynie, a może ktoś wlał tam jakiś syf, poza tym nie wiadomo kiedy był wymieniany. Nie martw się na zapas, wymień płyn na nowy, i jak pojawi się olej to będziesz się przejmował.
przeciez nie leje sie na zewnatrz tylko do środka silnika. to skąd mają być wycieki?
wycieków wcale nie musi być widać. Może to być olej w płynie, a może ktoś wlał tam jakiś syf, poza tym nie wiadomo kiedy był wymieniany. Nie martw się na zapas, wymień płyn na nowy, i jak pojawi się olej to będziesz się przejmował.
tak tez zrobie, wleje nowy i zobacze.. :)
[ Dodano: Nie 10 Lip, 2005 ]
przeciez nie leje sie na zewnatrz tylko do środka silnika. to skąd mają być wycieki?
Nie bede ukrywal, ze nie znam dobrze budowy silnika :( Dlatego tak dedukuje,ze jesli wywaloby uszczelke to olej by byl widoczny na zew. silnika (czyli widoczny z komory silnika) :)
Ale widocznie jest inaczej..
A w jaki sposob wylac caly stary plyn z chlodnicy? u mnie tez jest jakis taki brudny, wyglada jak bloto..
pozdrawiam
mrf
caly... najlepiej spuscic i woda przxeplukac ... nie wspominajac o wyczyszczeniu chlodnicy ;)
ja wlozylem weza i 5 min przeplukalem caly uklad .. chodz chlodnicy nie ruszalem
heh szczerze mowiac raczej jak mialbym SZLAM w ukladzie chlodzenia nie bawul bym se w zalewanie tylko od razu szukal przyczyny w silniku .. nie polecam nikomu zalania tlokow i dolu silnika woda .. lepiej dmuchac na zimne
a co powiecie na to - z glupoty kupilem zamiast niebieskiego - rozowy plyn do chlodnicy (borygo)... moze to lamerskie pytanie, ale czy mozna to zmieszac, czy nie bardzo? bo jesli to tylko kwestia kolorow to pewnie tak,ale jesli moze sie zrobic np. mieszanka wybuchowa to gorzej:) pytam wiec ekspertow :grin:
pozdrawiam
mrf
mieszanka wybuchowa to to nie bedzie, ale z zasady lepiej nie mieszac. Dwa rózne plyny, moga miec inny sklad i wlasciwosci w skrajnych przypadkach, ale nie wiem czy moga miec jakis wplyw. Napewno nie mieszac plynów hamulcowych, bo sie zwarza :-)
to moze lepiej postawie go na razie gdzieś na półce:) no chyba zze ktos robil taki eksperyment i nic sie nie stalo to wtedy zaryzykuje:)
pozdrawiam
mrf
to moze lepiej postawie go na razie gdzieś na półce:) no chyba zze ktos robil taki eksperyment i nic sie nie stalo to wtedy zaryzykuje:)Ja kiedyś zmieszałem niebieskiego shella z różowym borygo i nic nie wybuchło :d i wszystko było OK ;)
to moze lepiej postawie go na razie gdzieś na półce:) no chyba zze ktos robil taki eksperyment i nic sie nie stalo to wtedy zaryzykuje:)Ja kiedyś zmieszałem niebieskiego shella z różowym borygo i nic nie wybuchło :d i wszystko było OK ;)
ale kotlet ;)
piroman
nic nie wybuchło
;)
ale kotlet ;)
piroman
nic nie wybuchło
;)
caly... najlepiej spuscic i woda przxeplukac ... nie wspominajac o wyczyszczeniu chlodnicy ;)
ja wlozylem weza i 5 min przeplukalem caly uklad .. chodz chlodnicy nie ruszalem
heh szczerze mowiac raczej jak mialbym SZLAM w ukladzie chlodzenia nie bawul bym se w zalewanie tylko od razu szukal przyczyny w silniku .. nie polecam nikomu zalania tlokow i dolu silnika woda .. lepiej dmuchac na zimne
Czyli spuszczasz wszystko z ukladu, pozniej wkladaasz od gory ( w miejsce korka chlodnicy ) waz i walisz zimna woda tam az dolem nie poleci czysta ??
Czyli spuszczasz wszystko z ukladu, pozniej wkladaasz od gory ( w miejsce korka chlodnicy ) waz i walisz zimna woda tam az dolem nie poleci czysta ??
Panie, czysta to ci z chłodnicy nie poleci.. idź od razu do monopolowego..