Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwne dzwieki na wartepach

GrzechuLSi
26-09-07, 21:44
prosze o pomoc bo czytajac archiwum sie niczego niedoczytalem, bo jak jade po rownej drodze wszystko jest ok, ale tylko jak wjade w jakas dziure lub jadac po wartepach( tutaj jest najgorzej) slysze jakby jakies dziwne piszczenie zaznaczam tylko gdy kolami wjade w jakas nierownosc...
co to moze byc?

evil_kid
26-09-07, 22:47
Ale wiesz chociaż mniej więcej skąd ono dochodzi???

camer
27-09-07, 00:03
ja mam cos podobnego, dochodzi to z przedniej lewej strony, mialem to przed i po wymianie dolnych wahaczy, pozostale gumy niby spsikane czyms do ich smarowania, ale piszczenie/skrzypienie jest nadal. slychac je na nierownosciach, jak rowniez gdy auto wyhamowuje do 0 i sie "poziomuje". tez nie wiem co to jest :/ .

Wooyyek
27-09-07, 14:05
Jak dla mnie słyszycie pracę amortyzatora.Czasami zdarza się że piszczy.

Revoltec
27-09-07, 16:10
Piszceznia na dołkach to swożnie a skrzypienie to tuleje. Pozdro

GrzechuLSi
27-09-07, 18:06
hmmm, to dochodzi jakby z przodu gdizes kolo kola ale napewno nie amorek, u mnie przy hamowaniu jest normalnie tylko na wartepach :/

[ Dodano: Czw 27 Wrz, 2007 ]
oo to moze byc bardizej prawdopodobne gdyz przy skreconych kolach w lewo lub w prawo jest straszne stukanie ktore czuc na kierownicy plus te piszczenia... czy to objawy wybitych sworzniow?

s3kawek
28-09-07, 14:56
Piszceznia na dołkach to swożnie a skrzypienie to tuleje. Pozdro

Dobry jesteś :d

Grzechulsi chrobotanie przy skręconych kołach to może być przegub. Weź kolegę, podnieś auto i poruszaj kołem we wszystkich płaszczyznach a kolega nich zaciśnie palce na sworzniach i wtedy stuki i luzy będą odczuwalne. Obejrzyj tuleje.

camer
29-09-07, 22:04
apropos mojej usterki okazalo sie, ze pomimo, iz wszystko (tzn badania odluschowe) wskazywalo na wine jednej z gumek w (nowych) wahaczach to dzwieki produkowalo mocowanie gorne sprezyny. po podniesieniu samochodu, tym samym rozciagnieniu sprezyny i spsikaniu olejem w sprayu jej gornych okolic skrzypienia zniknaly.

Spider
16-10-07, 10:13
Może nie w temacie...ale nie znalałem odpowiedzi nigdzie.

Ja jak hamuje to słychać takie jakby pukanie, stukot...jak odpuszcze hamulec to już nie, (choć zdarza sie ,że na nierownościach coś tam pisknie) a jak mocniej wdepnę to jest takie głośne uderzenie metalu o metal...głośny stukot.

Co to może być...bo ja nic nie widze :(

Jax123
17-01-08, 06:23
Podłącze sie do tematu. Terkotał mi sworzeń wahacza rórnego, wymieniłem wahacz. Teraz jest cichutko i sztywniutko... ale jak wjeżdżam na jakaś większą nierówność np "leżącego policjanta" to dochodzi do mych uszu takie pojedyncze głuche puknięcie. Wcześniej tego nie było. Wymieniony jest wyżej wspomniany wahacz i dolny sworzeń...

Pozdro.

fryzjereczek
17-01-08, 07:22
moze to jakas tulejka na dolnym wahaczu??

Jax123
17-01-08, 07:42
To puknięcie jest tylko przy większym ugięciu jak np przelecę po "leżącym policjancie". Przy drobnych nierównościach jest ok nic nie skrzypi i nie stuka.

fryzjereczek
17-01-08, 11:16
ale moze tak byc ze dopiero zaczyna ja wywalac i na duzych dziurach daje znac.poczekaj jeszcze troche i jesli sie okaze ze faktycznie to tulejka to bedziesz wtedy pewny.albo jeszcze lepiej pojechac na kanał i oblukac co to moze byc.