Zobacz pełną wersję : Brak podświetlenia licznika !!!
Przestało mio działać podświetlenie licznika oraz przestał działac prędkościomierz , wszytko inne chodzi ( obrotomierz i kontrolki ,podswietlenie nawiewow i wszystko inne), prawdopodobnie nie dochodzi wogóle napiecie do licznika>jest jakiś bezpiecznik za to odpowiedzialny ? jak tak to który ?
skolopendra
26-09-07, 20:55
jak tak to który ?
już nie był byś taki leniwy, tylko przeglądnął listwę bezpiecznikową i poszukał ewentualnej usterki
............................... :/
ja bym szukal gdzies w "kabelkach" licznika....
Bezpiecznik też tak miałem! Niepamiętam który ale z tych co są pod kierownicą!
[ Dodano: Nie 07 Paź, 2007 ]
Podczepie się pod temat i zapytam o coś! Nie działa mi el.szyba ani w góre ani w dół! Już tak kupiłem. Zanim zazne to rozbierać są jakieś bezpieczniki do tego? Podejrzewam że nie jest to seryjna wstawka. gdzie te bezpieczniki jeśli są mam szukać? pod kierownicą? pod maską? dzieki wielkie
[ Dodano: Nie 07 Paź, 2007 ]
D15B2 92r. dodam
ja rowniez tak mialem i to byl bezpiecznik, zobacz jeszcze czydziala ci prawa pozycja tylnia ;) bo one sa razem powiazane :P
witam tez mam problem z podswietleniem licznika,przejrzalem wszystkie bezpieczniki i nic,teraz mam zamiar wziac sie za sprawdzenie kostek dochodzacych do licznika,moze ktos poradzic jak sie za to zabrac bo jest ich tam troche
siemens_15
08-02-09, 00:33
witam tez mam problem z podswietleniem licznika,przejrzalem wszystkie bezpieczniki i nic,teraz mam zamiar wziac sie za sprawdzenie kostek dochodzacych do licznika,moze ktos poradzic jak sie za to zabrac bo jest ich tam troche
Tam są tylko 2 kostki :)
no sa dwie,sprawdzilem wszystkie i nadal nic!!!co to moze byc????
Miałem podobnie z podświetleniem licznika, poprzedni właściciel włożył za mocny bezpiecznik i przy zwarciu przepaliło mi jedną ścieżkę na folii rozprowadzającej z tyłu licznika - kawałek drucika i delikatne zlutowanie pomogło, u mnie bezpiecznik podświetlenia zegarów jest również od podświetlenia tablicy rejestracyjnej i światła tylnego z jednej strony więc jeśli masz podświetlenie to bezpiecznik jest dobry. Jeśli chodzi o prędkościomierz - sprawdź kostkę na czujniku na skrzyni - u mnie wystarczyło przeczyścić i mocniej wcisnąć.
sprawa wyglada nastepujaco,sprawdzilem kostki i okazuje sie ze kabelki od podswietlenia dochodzace do niej nie maja napiecia,wiec co dalej mozna z tym zrobic?
Może głupie ale z przeoczenia czasem tak jest. Sprawdzając czy jest prąd proponowałbym pierw sprawdzać z masą gdzieś na karoserii nie wspominając oczywiście o tym że mają być włączone światła co najmniej pozycyjne bo to oczywiste. Do podświetleń czasem jest wykorzystywana druga masa która często potrafi się upalić . Więc najlepiej sprawdzić czy jest zasilanko a potem po ścieżkach na liczniku popatrzeć która tam jest masa i ją sprawdzać.
sprawdzilem kostki i doszedlem do tego ze nie ma napiecia na kablach od podswietlenia,probowalem sie podpiac pod popielniczke ale nie wyszlo,ma ktos jakis pomysl jak to naprawic
Panowie, odkopuję temat.
Cała ta fanaberia z którą musiałem dziś upierać się dotyczy braku podświetlenia zegarów jak i konsoli nawiewu. Zresztą bezpiecznik wymieniłem, gdyż przestało również świecić się tylne światło pozycyjne po prawej stronie, a to jest razem zintegrowane z zegarami.
Po wymianie bezpiecznika wszystko wróciło do normy, ale tylko na chwilę. Włączyłem na wyłączonym silniku światła i podświetlenie zegarów za chwilkę się samo wyłączyło pozostawiając jedynie podświetlony panel nawiewu i pozycję tylną prawą. Co to może tak naprawdę być? Zwarcie? Co czynić w takiej sytuacji?
Wspomnę również, że jakiś czas temu jedna dioda w środku zegarów od czasu do czasu gasiła, potem znowu włączała się.
Witam Mam podobny problem jak "Zaldier" wczoraj w czasie jazdy padło podswietlanie licznika... Bezpiecznik wywaliło wsadziłem nowy i też go wywaliło... A zamiast 7.5 ktos dał 10... Jak dam za mocny bezpiecznik to moze sie cos spalic dalej? I gdzie moze byc jakas zwara tez czasem mi dioda przy Obrotomierzu gasła. :(
skolopendra
31-01-10, 14:28
Jak dam za mocny bezpiecznik to moze sie cos spalic dalej?
może tak się nie robi
a zwarcia musisz poszukać sam on-line się nie da zdiagnozować ;)
Oczywiście nie chciałem wstawiac bezpiecznika 2 razy wiekszego niz przewidywany. Żeby nikt nie myślał :P
Hmm.. chcialbym odkopac :) moje ej9 ma dokladnie to samo. poczatkowo poszedl bezpiecznik. wymienilem. podswietlenie panelu powrocilo... niestety nie mam dalej podswietlenia zegarow. bylem tam dzisiaj z miernikiem i napiecie mam. Na duzej( podlaczona do licznika w poziomie na gorze) kostce napiecie pojawia sie raz, na kostce skosnej mniejszej napiecie pojawia sie dwa razy.
Po wymianie bezpiecznika wszystko wróciło do normy, ale tylko na chwilę. Włączyłem na wyłączonym silniku światła i podświetlenie zegarów za chwilkę się samo wyłączyło pozostawiając jedynie podświetlony panel nawiewu i pozycję tylną prawą. Co to może tak naprawdę być? Zwarcie? Co czynić w takiej sytuacji?
Bylbym wdzieczny gdybyscie podrzucili co tam u was sie dzialo bo troche mnie irytuje jazda bez zegarow :)
Dzisiaj poskakalem z miernikiem. Upalila sie jedna sciezka. Polutowane i narazie dziela.
Ma ktos jakis sposob na zrobienie bialego lub lekko niebeiskiego podswietlenia licznika ?