Zobacz pełną wersję : Alternator - kupic uzywany czy regenerowac?
Padl mi regulator napiecia w moim sedanie 1.6 (2004). Trzeba wejsc na wyzsze obroty zeby ladowal sie akumulator...
Zrobilem male rozeznanie:
-zestaw regulatora w ASO to bagatela 720zl netto, a robocizna ponad 200 ... dziekuje
-jeden z mechanikow powiedzial mi - nie warto ryzykowac wymiany regulatora, bo niewiadomo czemu padl stary i dlatego nowy moze szybko pasc. Lepiej kupic uzywany alternator - na allegro widze 150-200zl. Oczywiscie trudno powiedziec, co sie trafi i ile to ma zycia przed soba
-inni mechanicy chca oddac do regeneracji, ktora powinna kosztowac podobnie jak uzywany alternator... moze ciut wiecej.
Macie jakies doswiadczenia w tym temacie? Polecacie jakiegos speca na Slasku?
używka z pewnego źródła...
potwierdzam, używke. do swojego kupiłem rok temu i jest OK
Jeżeli jesteś z Wawy to mogę polecić Ci elektrostart ul. Targowa 11/13, robiłem u nich alternator w corolli i rav4, czas wymiany w corolli 25min, dostępność części od ręki, wyjmują stary wkładają nowy, cena może nie najniższa bo coś około 400 zł ale gwarancja chyba na 6 lub 12 miesięcy ale dokładnie nie pamiętam.
Jeżeli jesteś z Wawy to mogę polecić Ci elektrostart ul. Targowa 11/13, robiłem u nich alternator w corolli i rav4, czas wymiany w corolli 25min, dostępność części od ręki, wyjmują stary wkładają nowy, cena może nie najniższa bo coś około 400 zł ale gwarancja chyba na 6 lub 12 miesięcy ale dokładnie nie pamiętam.
Niestety nie mam pojecia, gdzie moge natrafic na pewne zrodlo i kupic taki alternator, ktory jeszcze troche pozyje.
Jestem ze Slaska - Gliwice, Katowice. Kojarzycie cos w tych rejonach?
bunkerites
24-10-12, 17:22
zadzwon do Wieliczki pod Krakowem.W zeszlym roku kupilem od nich uzywke i jest ok.Alternator wygladal jak nowy.Widac ze malutki przebieg auta byl..Masz ich strone: http://www.hondacentrum.pl/index.php?content=kontakt . Gdybys sie zdecydowal to mow ze chcesz kompletny z srubami
zadzwon do Wieliczki pod Krakowem.W zeszlym roku kupilem od nich uzywke i jest ok.Alternator wygladal jak nowy.Widac ze malutki przebieg auta byl..Masz ich strone: http://www.hondacentrum.pl/index.php?content=kontakt . Gdybys sie zdecydowal to mow ze chcesz kompletny z srubami
Dzieki za linka. Udalo mi sie znalezc w Gliwicach mechanika, ktory sie specjalizuje m.in. w alternatorach. (Gdyby ktos szukal - auto max na Grottgera)
Wymienil szczotki, lozyska, wyczyscil, a w regulatorze byla jedna dioda walnieta -wystarczylo ja wymienic.
Jeśli mogę dorzucić swoje 3 grosze - to chyba lepiej regenerować, niż kupować używkę. Bo jak regenerujesz, to wiesz, co wymieniłeś, a używka - no coż, może być OK, a może być gorsza od obecnego.