Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hamulce

Oma
22-10-12, 19:25
Witam
chciałbym się poradzić dziś skończyłem robić hamulce wymiana cyliderków, szczęk, płynu stoczyłem bębny jednak coś jest nie tak bo tylko czuc jak przod łapie mocno a tył prawie wogóle układ jest odpowietrzony, czy to może być wina tego że jest słabo naciągniete na samoregulatorze???

mirasek
22-10-12, 19:55
Samoregulator powinien ustawić się sam, chyba że jest zapieczony.

Oma
22-10-12, 21:00
więc co może być nie tak??

Karpiczek
22-10-12, 22:04
Co oznacza termin "tył prawie w ogóle nie łapie" ? Jedz na stacje diagnostyczną i sprawdź na ścieżce diagnostycznej hamulec zasadniczy oraz awaryjny.
Zaciągałeś ham. ręczny? Na ilu zapadkach blokują się koła? Sprawdzałeś go?

Oma
23-10-12, 18:03
Termin tył prawie wogole nie łapie oznacze ze styłu nie czuje jak hamulce by hamowały , hamowałem również awaryjnie i przód stanął a tyl jechał, ręczny łapie na samej górze nie jest za mocny

posejdon
23-10-12, 20:43
A samoregulator lekko chodzi?

Karpiczek
23-10-12, 22:06
Podciągnij szczęki na samoregulatorze, najlepiej zrobic to płaskim śrubokrętem. U mnie pomogło, tył zdecydowanie lepiej zaczął hamowac.

Oma
25-10-12, 20:11
ok dzieki napewno pobawię się z tym samoregulatorem, to spytam sie jeszcze czy szcęki powinny troche ocierac o bębny bo u mnie nie ocieraja bęben bez problemow wchodził, a samoregulator ustwia się na ząbki sam napewno się nie wyreguluje

posejdon
26-10-12, 08:50
Po co mają ocierać? Nie powinny. Może się tak zdarzyć, że zanim przykręcisz koło (albo pzrykręcisz je krzywo) to bęben trochę krzywo stoi i trze ale po założeniu koła jak należy ma być cicho.

mirasek
26-10-12, 09:20
a samoregulator ustwia się na ząbki sam napewno się nie wyreguluje
Bzdura, widać nie masz pojęcia po co jest i jak działa. Poczytaj manual lub oddaj auto do mechanika.

Karpiczek
26-10-12, 12:07
Najlepiej podjedź do warsztatu, oni Tobie wyregulują to przy okazji ewentualnie wyregulują linki.

Oma
26-10-12, 20:09
MIrasek słuchaj wiem co to jest samoregulator i jak wygląda, masz racje nie znam się bo gdybym się znał to nie pytałbym się na forum, od tego ono jest. To nie są skąplikowane rzeczy więc można sprobować sie pobawić samemu żeby się czegoś nauczyć nowego mam 21 lat i różne umiejętności mogą mi sie przydać w życiu WIĘC jeśli masz dawać takie rady w dodatku w tak chamski sposób to lepiej nic nie pisz jak byś mi tak powiedział w twarz to odrazu bym ci wyjebał i by było tylko czterech niesie reszta śpiewa..

Lune
26-10-12, 20:16
Podciągnij na samoregulatorach ( rozkręcając go ) tak, żeby szczęki chodziły jak najbliżej bębna nie ocierając o niego - będzie wszystko grało :)

mirasek
26-10-12, 21:48
@Oma, weź zluzuj szorty chłopaku, bo nie wiem o co się tak napinasz. Pisałem że w MB ustawia się sam, a Ty dalej swoje, to twierdze to co napisałem i dałem Ci radę w związku z tym, a Ty wyjeżyłeś się jakbym Ci co najmniej matkę obraził. Wiesz, to nie ja pisałem że bym Ci wy*ebał (bardzo ambitne), także zastanów się kto tu jest chamski.

Jak już ktoś wspomniał, pojedź na stację diagnostyczną i sprawdź siłę hamowania na zasadniczym i na ręcznym, będziesz wiedział czy faktycznie jest lipa czy może tylko masz takie odczucie.

@Lune, w MB jest inny samoregulator niż w EG które zapewne masz na myśli :)

Karpiczek
26-10-12, 22:44
W MA najprawdopodobniej jest taki jak w EG, ponieważ ja tak robiłem swego czasu u siebie.