PDA

Zobacz pełną wersję : Problem: auto juz 3 razy nie miało napiecia\nie odpaliło- dlaczego?

kurt_hectic
22-10-12, 12:17
Cześć,

Mam problem z elektryką\akumulatorem(?)
Jakieś pół roku temu auto mi nie odpaliło. Sprawdziłem, okazało się, że trzeba wymienić akumulator co zrobiłem i wszystko było OK...
Do czasu kiedy miesiąc później zaparkowałem pod kinem; wracam po filmie, auto nie odpala. Kontrolki nagle zrobiły się blade, totalny brak energii i auto nie było wstanie odpalić.
Zadzwoniłem po taxi aby mi odpaliła z kabli- zadziałało.

Później znów to samo. W trasie, stanąłem przy lesie na siku, wracam za 2-5 minut i auto rozładowane. Wszystkie lampki gasną itp. Tym razem był mój błąd, ponieważ zostawiłem włączone światła ale to był moment, max 5 minut.

Po każdym razie udawałem się do mechaników, którzy badali ładowanie, stan akumulatora, czy nie pobiera prądu z wyłączonym silnikiem, zostawiali autko ze światłami na 20 minut i nic, tzn. zawsze wszystko działało, i nikt nigdy nic nie znalazł.
Po pierwszym razie, ktoś powiedział, ze pilot\immobiliser odcina mi zasilanie, żebym nie używał pilota i będzie OK.- nie używałem ale i tak auto się "rozładowało".
Po drugiej kontroli dostałem info, że wszystko jest OK ale akumulator jest za mały, do aut ok. 900\1.0. Dziwne, ze sprzedawca\później mechanik tego mi nie powiedział ale póki co to jedyny trop.

Co i jak mam sprawdzić?
- Możliwe, ze to radio\nawigacja (mechanicy testowali bez tego) powoduje jakieś zwarcie? W jeździe używam ich prawie non-stop.
- immobiliser\coś odcina dostęp do energii?
- Może, że nic się nie zepsuło, a po prostu akumulator jest za mały? Jaki polecacie?

Pozdr.

bunkerites
22-10-12, 15:28
jaki masz dokladnie aku? mialem podobne problemy,lecz okazal sie alternator padniety

pete_wwa
22-10-12, 21:21
ładowanie sprawdź powinno być pow 14v
jakiej pojemności ten akumulator?

Zrogi
23-10-12, 18:42
Ja bym jeszcze sprawdził czy nie rozrusznik. Ja miałem tak samo jak ty ale w Renault 19 - dawne czasy :). Było tak że przychodziłem i kręcił normalnie a czasem było tak jakby akumulator padł nie mogłem zapalić. Magicy różni podchodzili no i diagnoza akumulator, już miałem kupować ale wyjąłem rozrusznik podłączyłem pod aku. Okazało się że bez obciążeni kręci raz szybciej raz wolniej. Wymieniłem rozrusznik, a na aku jeszcze jeźżdziłem 2 lata potem samochód sprzedałem.

Maximus1919
24-10-12, 19:31
Jak przekręcasz kluczyk w stacyjce to kontrolki się zapalają czy tylko migną i cisza??

kurt_hectic
28-10-12, 13:32
Kontrolki zapalają się, po odpaleniu gasną, wszystko jest OK. Po zgaszeniu silnika, mruga zielony kluczyk. Tak jak zawsze.
Gdy problem występował wtedy po prostu świeciły coraz bardziej blado, aż przestawały- jak latarka na rozładowanych bateriach. Myślę, że żadnego mrugania\żadnej informacji wyczytać z nich nie mogłem.

Akumulator to Centra 356cb plus:

Nazwa: Centra Plus 12V 35Ah/240A CB356
Producent: Centra
Model: Plus
Napięcie: 12V
Pojemność: 35Ah
Prąd rozruchu: 240A
Dodam jeszcze, ze jest mniejsza niz miejsce przeznaczone na aku.

(w linku podpieli zle zdje)
http://abc-opony.pl/akumulatory/centra_plus_12v_35ah_240a_cb356

kurt_hectic
02-11-12, 11:39
I jak tam? Ktoś zna odpowiedz?

A możne ktoś mi poleci kogoś z Warszawy, kto mógłby zbadać porządnie autko i znaleźć przyczynę?