PDA

Zobacz pełną wersję : Długo świeci kontrolka oleju na zimnym silniku....

Wolfy
21-10-12, 19:46
Mam problem o którym już wielu mówiło i pewnie ktoś powie że skoro wielu pisało to po co zakładać nowy.No właśnie ale zmierzyłem sobie ciśnienie oleju po rozgrzaniu silnika i jest trochę większe niż te 70kpa.Więc wnioskuję że pompa jest dobra,olej i filtr świeżutkie więc to też nie będzie to.
Jak silnik się rozgrzeje to wszystko jest ok.Ostatnio mam nawet problem z zaworami bo gdy się silnik rozgrzeje to zwiększa się luz zaworowy.
czekam aż ostygnie reguluję.odpalam rozgrzewa się i znowu luz się zwiększa.Widzę ryski na wałku od popychaczy więc wynika że głowica nie mam optymalnego smarowania ale olej jest ciśnienie niby jest dobre a kurde nie wiem co może być nie tak....tak przy okazji nie ma ktoś na sprzedaż głowicy do d15b7?albo samej klawiatury?Być może winę bierze ten wałek od prowadzenia smarowania na którym się trzymają popychacze od zaworów wydechowych bo z boku są zaślepki i jedna ma dziurkę jak od szpilki....i wydaje mi się że to może być przyczyną słabego smarowania głowicy ale co z tym ciśnieniem na zimnym?mam olej GM 10W40 a wcześniej był mobil...

airman
21-10-12, 19:54
[QUOTE=Wolfy;1778954]Ostatnio mam nawet problem z zaworami bo gdy się silnik rozgrzeje to zwiększa się luz zaworowy.
/QUOTE]

To raczej nie jest możliwe, może powiedz jak regulujesz :]

Lekkie ślady na wałku raczej bedą widoczne w kilkunastoletnim silniku. Ile ta kontrolka przy starcie się świeci?

Jaki filtr masz? Wiele najtańszych powoduje takie objawy... zmień na OEM zobaczysz różnicę, choć np ja mam Bosh'a drugi raz z rzędu i jest okk.

Wolfy
21-10-12, 23:19
[QUOTE=Wolfy;1778954]Ostatnio mam nawet problem z zaworami bo gdy się silnik rozgrzeje to zwiększa się luz zaworowy.
/QUOTE]

To raczej nie jest możliwe, może powiedz jak regulujesz :]

Lekkie ślady na wałku raczej bedą widoczne w kilkunastoletnim silniku. Ile ta kontrolka przy starcie się świeci?

Jaki filtr masz? Wiele najtańszych powoduje takie objawy... zmień na OEM zobaczysz różnicę, choć np ja mam Bosh'a drugi raz z rzędu i jest okk.

No wiem że to nie możliwe...bo z mechaniki i praw fizyki wiadomo że luz powinien się dodatkowo zmniejszać....reguluję tak jak to powinno być regulowane(szczelinomierz i jechane)..;)
te ślady na tym wałku od popychaczy zaworów wydechowych pojawiły się w przeciągu 500 km bo wtedy robiłem remont silnika.Dół robiłem sam a górę oddałem do teraz już wiem że psełdo warsztatu by się zajęli głowicą (szlif,polerowanie kanałów i wymiana uszczelniaczy) nie było drogo a ja nie maiłem szczypców do wypinania zaworów....teraz jak zdjąłem klawiaturę i ją obejrzałem to ten wałek ma dość mocne rysy zupełnie tak jak by chodziła na sucho...dzisiaj jeszcze zrobiłem próbę mianowicie zdjąłem pokrywę i odpaliłem zimny silnik minęło ponad 8 sekund i dopiero głowica żygała olejem....dużo za późno jak na moje...ale nie wiem czemu tak jest bo niby ciśnienie oleju jak się rozgrzeje jest idealne na biegu jałowym 70kpa a na 3 tyś. obr/min niecałe 400kpa ale jak go odpalam to długo ciągnie...z poprzednim filtrem też tak było ale nie było tych rys....to tak wygląda jakby podczas odpalania na zimnym silniku chodził przez chwilę bez smarowania i przez to się ryszą popychacze z listwą i chyba przez to się zwiększa luz...tylko mówię martwi mnie to że przez 500 km pojawiły się te rysy...oryginała nie dam rady bo do najbliższego serwisu mam ponad 40 km....ale muszę zobaczyć co to będzie..

airman
22-10-12, 10:13
Akurat filterek to możesz zamówić np w haparts.pl

Potem głowicę składałeś sam? Może była złożona bez oleju :]

Może za mocno skręcona ta klawiatura była.

piroman
22-10-12, 10:29
70kpa to nie tak znowu idealnie, to jest dopuszczalne minimum...

Wolfy
23-10-12, 00:27
Akurat filterek to możesz zamówić np w haparts.pl

Potem głowicę składałeś sam? Może była złożona bez oleju :]

Może za mocno skręcona ta klawiatura była.

chyba faktycznie zacznę od tego filtra bo mi się nie podoba...
No właśnie problem polegał na tym że jej nie składałem bo tak jak ją odkręciłem tak poszła cała..olej niby był ale dla pewności sam wziąłem i ją polałem olejem przesuwając popychacze...co do za mocnego skręcenia to rysy nie są na wałku rozrządu tylko na tej listwie na której trzymają się popychacze od zaworów wydechowych....na wałku rozrządu są większe ryski ale minimalnie że praktycznie bym się nie interesował tym...martwi mnie ta klawiatura bo i tak dostała już w dupę więc moje pytanie czy nie miałby ktoś na sprzedaż klawiatury kompletnej?Obroty po rozgrzaniu są ok 650/min i tu wychodzi ciśnienie 70kpa a przy obrotach 3tyś/min powinno być nie mniej niż 350kpa a jest koło 400kpa...więc mówię najpierw postawię na ten zasrany filtr bo tak wygląda jakby z niego schodził całkowicie olej przez co długo zasysa i tak późno smaruje głowicę...

Wolfy
23-10-12, 02:33
duże rysy są na tym zdjęciu http://www.lingshondaparts.com/honda_car_parts_selection_pfk.php?block_01=17SR801&block_02=E__1000&block_03=8202 numer części to 9