Zobacz pełną wersję : d15b remont !
Witam mam d15b i niestety pryz ok 6.5 tyś zaczyna kopcić i czuć spaliny. Oleju nie ubywa jakoś potwornie dużo (tzn. przy większym "palowaniu" troszkę go jednak znika lecz przy jeździe do 5 tys nie ubywa ani trochę) niemniej jednak pomyślałem ze na początek wart wymienić uszczelniacze zaworowe i jeśli to nic nie da wówczas zająć się kapitalnym remontem. Teraz pytanko, bo na tym forum czytałem różne wersje... jakie w końcu te uszczelniacze maja być ? bo jak poszedłem do pobliskiego "sprzedawacza części" to tylko wybałuszyl oczy i powiedział ze nie słyszał o takim silniku. Jeśli mogę prosić to powiedzcie mi też jakie pierścienie , uszczelka pod głowznę, i panewki mam się w nast kolejności zaopatrzyć. Gdzieś czytałem ze pierścienie od d15z1 ? z góry dziękuję.
d15b stage 2 (od civica 5 gen) niedopatrzenie
O wymianie samych uszczelniaczy nawet nie myśl - bezsensowna robota. Wymień od razu pierścienie i będziesz mieć święty spokój. Natomiast panewek nie musisz ruszać jak są w dobrym stanie, bo po co wymieniać dobre na nowe ?
Jeśli chodzi o części potrzebne do remontu, to tylko i wyłącznie OEM... w żadne zamienniki się nie pchaj. Gdzie kupić takie części znajdziesz na forum, ja polecę m.in. Haparts.pl - tam dostaniesz w 100% oryginalne części w bardzo dobrych cenach.
O wymianie samych uszczelniaczy nawet nie myśl - bezsensowna robota.
ma sens bo uszczelniacze mozna wymienic bez zdejmowania glowicy jak kupisz je po cenie na ebau to wychodzi jakies 70zl +robocizna
remont to duze pieniadze a nei wiadomo w jakim stanie jest motor
uszczelniacze sa takie same (chyba) w kazdej d serii.
pierscienie takie jak w z1.
reszta uszczelek taka sama jak np w z6.
panewki te takie jak w z1
d seria dohc ma inne uszczelniacze zaworowe jakby ktoś nie wiedział ;)
piotrmucha
24-10-12, 16:18
błagam niech ktoś to zamknie
d15b to sohc
miałem na myśli tą wypowiedź
uszczelniacze sa takie same (chyba) w kazdej d serii.