PDA

Zobacz pełną wersję : ssanie i wyższe obroty?

Patryk91
20-10-12, 18:21
Witam, a więc tak jak w temacie czy w waszych Hondach jak silnik jest zimny to też ma wyższe obroty ? tak ok 1300-1500 ? Natomiast jak sie rozgrzeje to już jest ok, pytam ponieważ w poprzednich (starszych) samochodach nie zauważałem różnicy na ssaniu (pomijając tico :D) .
Więc jak to jest ? Chociaż jak mi sie silnik rozgrzeje to też ma tak obroty raczej na 1000 (choć nie zawsze) a powinno być pewnie ok 800, także jest czym sie martwić ?

bunkerites
20-10-12, 18:43
jedyne co zauwazylem to jak odpalam auto po nocy to obroty zawsze sa wyzsze.Jak troche pojezdze i zatrzymam sie to auto trzyma obroty w granicach 600 obr

marioZ
20-10-12, 21:59
obroty mam wyższe do czasu aż olej się nagrzeje :) nie wiem czy to norma...ale jak już ciepły to silnik ciszej chodzi

Młody ŁDZ
20-10-12, 23:08
Przecież to właśnie jest "Ssanie" - czyli wyższe obroty na zimnym silniku aby silnik się rozgrzał.

owsikk
21-10-12, 12:48
Przecież to właśnie jest "Ssanie" - czyli wyższe obroty na zimnym silniku aby silnik się rozgrzał.
x2

pIOTR666
21-10-12, 15:27
Przy zimnym silniku zawsze obroty będą większe. Ecu zabezpiecza się w ten sposób przed zgaśnięciem silnika. Jak temperatura w głowicy jest niska mieszanka paliwowo-powietrzna słabo paruje a to powoduje niestabilność pracy silnika. Jak obroty jałowego były by przy starcie zimnego silnika 600 to bardzo łatwo było by o samoczynne zgaśnięcie.

Młody ŁDZ
21-10-12, 16:07
Ci którzy nie wiedzą co to ssanie powinni pojeździć maluchem. :D

tomsoo
21-10-12, 16:14
Ja u siebie zauważyłem jeszcze, że po rozgrzaniu silnika, po zatrzymaniu samochodu, silnik utrzymuje obroty ok. 850-900 obr/min. Kiedy wyłączę np. światła mijania, wtedy chwilę po wyłączeniu obroty spadają do ok. 650 obr/min. Robiłem rozeznanie w temacie i w instrukcji serwisowej znalazłem info, że podtrzymywanie podwyższonych obrotów na biegu jałowym związane jest z dużym zapotrzebowaniem na prąd. Rzecz jasna, przy bardzo zimnym silniku staruje na początku na ok. 1400 obr/min.

pIOTR666
21-10-12, 19:01
Włączasz światła, rośnie zapotrzebowanie na prąd to i obroty muszą wzrosnąć żeby silnik wygenerował większą moc a przy tym zachował stabilność działania (np. nie zgasł przy ruszaniu). W każdym samochodzie tak jest. To o ile wzrosną albo spadną obroty zależy też od stopnia naładowania akumulatora.

pete_wwa
22-10-12, 21:17
od klimy i serwa też skaczą bo tak samo obciążenie na silnik idzie.