PDA

Zobacz pełną wersję : Znowu temperatura silnika - dochodzi do 3/4 skali.

pzyro
25-09-07, 12:34
Bardzo podobny temat poruszany byl juz wczesniej przez pana peterx82 z malym wyjatkiem. Mam nadzieje ze nie ukrzyzujecie mnie za zalozenie nowego tematu.
Otoz zrobilem wczoraj dluga traske i zauwazylem iz wskaznik temperatury siega mi okolo 3/4 skali (do pola czerwonego sie nie zbliza) co nigdy wczesniej mi sie nie zdarzalo. Sprawdzalem co proponowali koledzy w watku zalozonym przez peterx82 wszystko jest ok plyny wentylator dziala. Kolejnie sprawdzilem rury : Rura dochodzadza do gornej czesni jest goraca , rura wychodzaca od dolu chlodnicy po uruchomieniu silnika jest zimna. Po rozgrzaniu silnika do okolo 3/4 skali wentylator wciaz sie nie zalacza a dolna rura ( i tu jest ta roznica ) nie jest zimna ale nie jest tez goraca jest po prostu ciepla mozna ja spokojnie objac reka i trzymac. Czy nadal potwierdza sie teza pana tees'a - do wymiany termostat czy jezeli jest "letnia " to bedzie to cos innego
Dzieki za pomoc juz nie pierwszy raz :)

Roslina
25-09-07, 12:43
zacznij od najprostszych czynnosci. Odpowietrz chlodnice a potem sprawdz termostat.

pzyro
25-09-07, 12:48
Odpowietrz tzn poluzowac tak srubke na gornej rurze od chlodnicy z ktorej wylatuje plyn chlodzacy jesli tak to juz to robilem co do sprawdzenia termostatu jeseli rozkrece obudowe termostatu bez zlewania cieczy chlodzacej duzo mi sie rozleje ?

algi
25-09-07, 14:16
Odpowietrz tzn poluzowac tak srubke na gornej rurze od chlodnicy z ktorej wylatuje plyn chlodzacy jesli tak to juz to robilem co do sprawdzenia termostatu jeseli rozkrece obudowe termostatu bez zlewania cieczy chlodzacej duzo mi sie rozleje ?

Musisz mieć 1L na dolanie - tydzień temu wymieniłem termostat na parkingu w firmie.....

Na poczatku tez miałem 3/4 skali.. potem było już tylko gorzej (termostat zawiesił sie na amen) - gotowany w garnku nawet przy 100st ani smiał sie otworzyć....

iro
25-09-07, 17:50
Tez mi się grzał. Po wymianie termostatu jest OK. Koszt termostatu ok 50 zl , 1 l płynu + ewentualnie koszty wymiany.

xms
26-09-07, 09:16
mi tez sie grzeje. Jestem po wymianie termostatu i obu czyjników. Temp dochodzi tak gdzies 2mm przed czerwona kreską a jak wejdzie na czerwoną to się załącza wentylator. Podejrzany jest jeszcze ten nowy termostat bo czasami sie zdarza ze sa uszkodzone od nowosci.

abarth81
26-09-07, 19:09
Spróbuj zalać układ płynem firmy Febi u kupla w bmw (bleeee) problemy zniknoł a tez sie grzało bydle starsznie.

Barry
12-10-07, 22:56
Grzał mi się jak jechałem szybciej długi odcinek. Zrobili małe płukanko chłodnicy i pomogło. :)