Zobacz pełną wersję : nawiew - ironiczne burczenie
przy włączaniu nawiewu (z klimą lub bez) w schowku strasznie mi burczy cos (jakby kompresor) głownie na 1 i 2 stopniu nawiewu. przy 3 i 4 już nic nie buczy, po powrocie z 4,3 na 2,1 buczeć przestaje. Czasem muszę zrobić tak kilka razy aby na 2 stopniu dmuchania przestało mi burczeć i warczeć w schowku. Jest to dość irytujące..
Czy ktoś ma może jakiś pomysł co to jest, co wykręcić, przeczyścić, wymienić itp.?
Dodam tez ze podczas jazdy po rondzie, ciasnych zakrętach (gdy jest większe przechylenie auta) to tez słychać lekkie burczenie ale po wyrównaniu auta burczenie ustaje
dzięki za odpowiedzi
Civic EJ9 HB 98'
Z czego wnioskujesz, że burczenie jest ironiczne? Intonacja? ;) Brzmi bardziej jak antyfraza , hiperbola czy jakas inna forma? :D
wiatrak zaczyna sie wyrabiac?
To w końcu ironiczne czy irytujące? ;D
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
To w końcu ironiczne czy irytujące? ;D
Ironiczne :) Ewidentnie nabija się z kierowcy :)
dobra dobra irytujące buczenie :)
gdzie znajduje się ten wiatrak? aktualnie schematem nie dysponuje - jestem w robocie, jaki przewidywany koszt? ktoś już coś takiego miał/robił? łożysko w wiatraku jest wymienne?
Dmuchawę masz za schowkiem pasażera. Cos więcej trudno powiedzieć.
ja kiedyś próbowałem odkręcić dmuchawę w swoim roverze 214i (robota hondy) I powiem Ci, że był kiepski dostęp z jedną śrubką trzymającą dmuchawę. Nie wiem czy tak samo jest w Twoim, ale możesz się szykować na gimnastykę. Ja wygiąłem śrubokręt nad palnikiem bo inaczej bym się chyba nie dostał ;)
U mnie pomogło czyszczenie dmuchawy, z tym, ze mój problem polegał na tym, że dmuchawa, żeby zastartować potrzebowała klepnięcia w dupsko ;)
Michalll_1991
19-10-12, 13:05
w Vgen dmuchawa jest na 3 śrubkach i wcale nie trzeba sie gimnastykowac tylko zwyczajnie wyciagnać schwek ;)
w 6gen prawdopodobnie tak samo bedzie jak w 5. jak wroce z roboty to rozkrece i dam znac
glowackigbw
19-10-12, 15:47
Miałem podobny problem w ej9. Ściągasz schowek pasażera, potem jest taki kawałek blachy, rozkręcasz, potem wyciągnąłem filtr kabinowy, dałem na fulla nawiew, syfu trochę wyleciało, odkurzyłem to w środku, w miarę możliwości i jest dobrze :)
przerabialem cos takiego: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?153701-EJ9-S%B3abo-i-bucz%B1cy-nawiew&p=1760851&viewfull=1#post1760851
syfu się nazbierało w wiatraku, trochę liści jakieś igły z sosny ew. może wiatrak jest pęknięty i przy danej prędkości wpada w wibrację. Na wiatraku powinna być wciśnięta blaszka która niby wyważa te hujostwo.
wyciagnolem ten wiatrak i garsc smieci z niego. troche ciezko bylo go wyciagnac... po zamontowaniu z powrotem juz nie buczalo ale zobaczylem ze... zapomnialem zamontowac tej blaszki wywazajacej i lekko poburkuje jeszcze xDD
no coz w poniedzialek znow bede musial sie tym zajac - na szczescie to tylko 15 min zajmuje ale pogimnastykowac sie trzeba :/
a co do filtra przeciwpyłkowego - to nie mam go :P
rozkręciłem, wyciągnąłem garść liści i patyczków, przeczyściłem kanały powietrzne i dalej buczy... okazało się, że mam zatarte łożysko :/ dziś dostanę nową używaną dmuchawę i będzie cacy :)
dmuchawa wymieniona i już nic nie buczy :]