Zobacz pełną wersję : Światła dzienne.
Witam,
Zamierzam do Civic-a Aerodeck 98 zamontować światła dzienne o średnicy, 90 mm i głębokości całkowitej 84,5mm w miejsce halogenów.
Problem w tym czy będą pasować do oryginalnych oprawek od dużych halogenów, (na wyposażeniu były małe soczewkowe i duże okrągłe) które były fabrycznie montowane. Telefon do serwisu niewiele pomógł, ponieważ nie mają ich zwymiarowanych. Jakby ktoś maił takowe i mógł podać wymiary to maiłbym problem z głowy?! :hinczyk:
Wymiarów nie znam, ale...
Jak zamontujesz w miejsce halogenów to raczej wątpię czy uda Ci się wytłumaczyć policji, że to dzienne
.. a poza tym, co 2 samochód będzie Ci dawał znaki żebyś "halogeny" zgasił ;)
Popieram zdanie Michala, dzienne w miejscu halogenow, to kiepski pomysl :/
Nie latwiej dokupic uklad wlaczajacy swiatla automatycznie?
widzicie lepiej bylo sie uczyc od razu odruchu wlaczania swiatelek :D mi to jakos nie przysparza problemu :)
Ja też jestem przeciwny takiemu pomysłowi. Automat włączający światła można kupić za grosze i jest wygodny :) (Czasami za wygodny, po 3 dniach jeżdżenia w Finlandii, gdzie takie urządzenia montowane są seryjnie, zapominałem włączać u siebie :] . Trzeba pamiętać o światłach wsiadając do innego auta.)
Ale chyba nie włączanie jest problemem. Chodzi o to, że światła dzienne mogą być słabsze - pobierają mniej prądu, żarówki są tańsze (mówię o dobrych żarówkach). Światła do jazdy dziennej to bardzo fajna rzecz tylko niestety jak już wspomniano nie w miejscu halogenów. Myślę, że jedynym sensownym rozwiązaniem jest wymiana reflektorów o ile jest taka możliwość (podwójny reflektor).
I myślę, że to najlepszy pomysł. Napewno dużo lepszy niż dzienne w miejsce halogenów
a jak już krążymy przy temacie dziennych reflektorów i halogenów....
zauważyłem, że mam zbity prawy halogen - poradźcie koledzy czy dokupię gdzieś samo szkiełko, czy trzeba będzie cały wymienić, a jeżeli tak, to gdzie kupić (tylko proszę bez odpowiedzi że w ASO ;) ) ,a na alledrogo o ile już chodzą, to tylko parami.
W dziale kupię (http://www.civicklub.pl/fi/viewforum.php?f=7) ;)
jakiś czas temu widziałem w TVNTURBO jak koleś pokazywał właśnie jak zrobić światła dzienne w miejscu halogenów ...hmmm więc jak to naprawde z tym jest?
Jak sie bardzo chce to można, technizcnie nie jest to skomplikowane. Ale pomysł taki sobie (dlaczego? - czytaj wyżej).
dwiatla dzienne to dal mnie debilizyzm dla sknero(sklero)maniakow. wlaczac normalne i po problemie a i wdizonosc lepsza, szczegolnie jesli chodzi o lesne odcinki drog, jesli ktos jezdzi w meiscie to nie dziwne ze parska smiechem na take pomysly. ale w terenie na prawde latwiej ocenic odleglosc!!!
Można założyć światła dzienne nad halogenami, tylko jak to będzie wyglądać.
Witam
Mam pytanie przy okazji poruszenia tematu halogenów i świateł dziennych.
Firma wesem produkuje takie lampki okrągłe jako dzienne lub jako halogeny - powstaje jednak pytanie jak je zamontować do otwórów w zderzaku. Może macie jakieś rady co do zamocowania?
Tu jest link do tych lampek
http://www.allegro.pl/item248630578_halogen_zar_kabel_fi_80_firmy_wesem_ .html
A co sądzicie o tych które są w fiatach i alfach - myslałem o założeniu właśnie ich ponieważ wyglądają na lepsze jakościowo - są na allegro.
http://www.allegro.pl/item246507053_halogeny_.html.
Pzdr
Jacek
Jakbyś trochę porzeźbił to możnaby to przymocować w miejscu gdzie są zaślepki na halogeny w zderzaku.
Jakbyś trochę porzeźbił to możnaby to przymocować w miejscu gdzie są zaślepki na halogeny w zderzaku.
Tak właśnie chcę zrobić tylko kwestia jak zamocować halogen do zderzaka a zaślepkę użyć tylko do osłonięcia - oczywiście po wcześniejszym wycięciu w zaślepce otworu przez który będzie świecił.
Ja bym zdjął cały zderzak (to kwestia paru śrub) i wtedy przymierzał.
Ale to trochę lipa będzie, bo nie będą wystawać za zaślepki (będą schowane).
tomaszolodz
25-01-08, 12:03
witam
ja mam światła dzienne w miejscu na halogeny-i niby dlaczego tam nie mogą być?
policja widziała i nic im do tego
jeśli zamontujecie światła mieszcząc sie w wymiarach podanych w przepisach to nikt sie nie doczepi
ja mam światła dzienne w miejscu na halogeny-i niby dlaczego tam nie mogą być?
policja widziała i nic im do tego
jeśli zamontujecie światła mieszcząc sie w wymiarach podanych w przepisach to nikt sie nie doczepi
tu nie o to chodzi ze jest to nie zgodne z prawem, problem polega na tym ze trudno rozpoznac w jadacym aucie czy te swiatla to dzienne czy halogeny. i panowie policjanci beda cie zatrzymywac do kontroli, bo beda myslec ze masz halogeny(a jazda na halogenach w nie odpowiednich warunkach jest zakazana)