Zobacz pełną wersję : Podgrzewanie lusterek
Jako, że zima zbliża się wielkimi krokami, wpadłem na pomysł aby sprawić sobie podgrzewane lustereczka do Hanki
http://allegro.pl/mata-grzewcza-podgrzewacz-do-lusterek-gb-8s-gb-10s-i2718584737.html
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat takowych mat, może ktoś takie ma w swojej Hance?
Działają
Pierwszy (naj)lepszy przykład masz u Mike'a
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?93755-Zr%F3b-to-Sam-Podgrzewanie-lusterek&p=1169311&viewfull=1#post1169311
mam takie zamontowane i działają :)
U mnie też takie siedzą i jestem bardzo zadowolony. Bardzo szybko się nagrzewają. Zaparowanie znika w 2 minuty, a w czasie deszczu lusterko bez kropli. Montaż łatwy, jedynie podłączenie może być problematyczne.
Ja również mam je u siebie. Bierz w ciemno i montuj. Bardzo przydatny gadżet :)
Potwierdzam, jeden z bardziej przydatnych modów szczególnie w czasie jesień/zima. Wystarczy minuta żeby odparowały :), a kilka minut żeby odmarzły. Jak dłużej pochodzą to łapki można grzać :)
mam to samo podłączone pod grzanie szyby. Tak jak Mike pisze, coś pięknego minuta odparowują a po kilku minutach w zimę schodzi lód :).
A macie to podłączone bezpośrednio po 12v czy pod stacyjke?
EDIT:
W sumie można podłączyć pod przycisk ogrzewania tylnej szyby. Będzie razem:)
Ja mam przez przycisk podgrzewania lusterek ale spokojnie można podpiąć pod tylną szybę - niektóre auta tak mają seryjnie.
Yotomeczek86
27-10-12, 18:20
No sam demontaż lustra (wkładu) i montaż jest dosyć trudny - bez dobrej suszarki, opalarki ani rusz w przypadku V gena i VI EJ - sprawdzone tydzień temu :) Aczkolwiek ja się bawiłem lutownicą Hot Air i bardzo dobrze szło - trzeba być ostrożnym bo można sprawić że lustro pęknie ;)
Wystarczy suszarka i coś cienkiego i płaskiego do podważenia. U mnie poszło bez większych problemów.
Panowie a Myślał ktoś o podłączeniu do jakiegoś innego przycisku niż do podgrzewania tylnej szyby ? tak żeby zaadoptować z jakiegoś autka innego ? co wy na to ? jakieś pomysły ?
junior07ddz
28-10-12, 12:09
Witam koledzy dołącze się do tematu.
Zamontowałem 2 dni temu takie maty grzewcze lecz jednak efekt jest bardzo słaby i chciałem zapytać jak u Was to wygląda.
Zrobiłem wszystko na osobnym przekaźniku
+ wziąłem z akumulatora, - przykręciłem konektorami oczkowymi gdzieś do masy auta. + załączający przekaźnik wziąłem z przycisku ogrzewania tylnej szyby.
Prawe lusterko robi się w miarę letnie(lecz wydaje mi się to i tak słabo), natomiast lewe jest ledwo wyczuwalne.
I teraz zastanawiam się czy może ja popełniłem jakiś błąd podczas podłączania całej instalacji ? czy po prostu tak działają te maty grzewcze z allegro.
Widziałem post na forum jakiejś toyoty o tym jak ktoś pisał że faktycznie te maty słabo grzeją i on poleca dać po 2 maty na 1 lustro.
Ale widząc Wasze opinie (wyrazy zadowolenia) wydaje mi się że jest coś jest jednak nie tak.
Co o tym sądzicie ?
Zapytam inaczej. Czy jak włączysz ogrzewanie tylnej szyby, szyba odparuje to jest ona ciepła w dotyku ?
To tylko kwestia różnicy temperatury. Wystarczy kilka stopni żeby lustra odparowaly.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Jak myślicie, które będą lepsze?
http://allegro.pl/podgrzewacz-mata-grzewcza-12v-gb-10s-140x80-i2725021381.html
czy
http://allegro.pl/podgrzewacz-mata-grzewcza-12v-gb-10s-140x80-i2735686395.html
??
Obie są takie same - moc 12W. Jedynie wzorem się różnią.
No i właśnie o wzór mi chodzi, który będzie skuteczniejszy.
Wydaje mi się że ten za 6 bo ma więcej tych ścieżek.
bo ma więcej tych ścieżek. hehe, dobre :)
Więcej ścieżek nie oznacza lepszego grzania tylko gorsze. Im mniej drutu oporowego tym większa temperatura na nim. Tak jak wcześniej napisałem, obie mają tyle samo mocy, więc grzać będą tak samo. Drutu pewnie też mają tyle samo, tylko inny wzór powoduje złudzenie optyczne. Najlepiej napisz do właściciela aukcji i spytaj jego o różnicę.
Dlaczego gorsze? Przecież im więcej miejsc ogrzewa (nawet jesli troszeczke słabiej bo opór) to grzeje cała powierzchnia. A w tej co są rzadko to większa moc ale przecież są większe powierzchnie na których nie grzeje.
Ta dyskusja prowadzi donikąd. Według ciebie więcej miejsc ogrzewa, ale słabiej i promieniowanie tego ciepła jest na małej powierzchni od drutu. Drugie mocniej ogrzewa i promieniowanie ciepła jest na większej powierzchni od drutu. Te maty nie grzeją punktowo, tylko ciepło w całości pochłania szkło lusterka. Mam maty na lusterkach i nie zauważyłem by na nich się rysowały jakieś wzorki od kształtu ułożenia drutu. Tak więc nie zawracaj sobie głowy wzorkami, bo obie maty grzeją tak samo, bo są tej samej mocy i nie zauważysz różnicy w grzaniu między jedną a drugą.
Witam, gdzie dokładnie podłączyć wkłady jeśli chce mieć je pod przyciskiem tylniej szyby ?
Mam pytanie do tych, którzy podłączyli lusterka pod tylną szybę. Czy spadek szybkosci ogrzewania na tylnej szybie jest bardzo widoczny po dodaniu dodatkowego obciążenia w postaci mat grzewczych na lusterkach?
Czy spadek szybkosci ogrzewania na tylnej szybie jest bardzo widoczny po dodaniu dodatkowego obciążenia w postaci mat grzewczych na lusterkach?
Jeśli podłączyłeś szeregowo :), owszem.
Jeśli równolegle, nie powinno być żadnego wpływu.