Zobacz pełną wersję : Jaki olej ?
Witam, chciałbym wymienić olej w samochodzie , będzie to moja pierwsza wymiana oleju...
Poprzedni właściciel powiedział, że wlał mineralny, dodam że przebieg mojej Hondy Civic gen VI wynosi 172tys. km
Przejechałem tym autem 3 tys km , i przed zimą jednak chciałbym wymienić ten olej, moje spostrzeżenia są takie że Honda nie bierze mi oleju, silnik się nie poci , pracuje jak szwajcarski zegarek.
Moje pytanie jest takie: czy jeśli mam wlany olej mineralny, czy mogę wlać olej półsyntetyk, czytałem ost że można tylko trzeba wlać olej o takie samej lepkości, co wy na to?
I jeśli tak to jakiej firmy wlać?
MadSkillz84
15-10-12, 18:25
Kilka tematów niżej jest o oleju.....szukamy...szukamy....SZUKAMY!!
ps: jeżeli przebieg jest orginalny to mineralny...ups.....wpadka.....na taki przebieg to syntetyk....ewentualnie półsyntetyk Motul 6100 synerie + 10W40....proponuje płukankę silnika motulem CLEAN ENGINE i zalanie motul 6100 synergie.
Ooo, kolejny temat o oleju :) Śmiało półsyntetyk, można poprzedzić płukanką. Jak motor zdrowy to nawet syntetyk, choć dziwię się że ktoś lał mu mineralny, bo to albo oszczędność lub mityczne zasady albo próba pozornego "uszczelnienia" padliny, chociaż jeśli wydaje się zdrowy i nikt nie wlał mu "doktora" to raczej to pierwsze ;) więc śmiało półsyntetyk.
Nam kiedyś gościu od materiałow inżynierskich mówił, że jak auto w zimnym nie jeździ to mineral tak samo daje rade jak syntetyk. Może ktoś taki jeździł tym autem ; )
Jak nie bierze oleju to śmiało zalej pólsyntetyk, ja mam zalany polecany powyżej Motul i też polecam, jeśli na półsyntetyku nie będzie brał oleju to przy kolejnej wymianie zaryzykowałbym przesiadkę na pełen syntetyk.
Słonecznikowy zalej! tematów o olejach jak mrówek wystarczy poszukac podpowiem -> troche ponizej prawego górnego rogu ekranu znajduje się taki biały paseczek z lupą :) czy leci z nami moderator ?:)
misiekbydgoszcz
19-10-12, 15:51
Witam.Ja zalewam CASTROL 10W40 Półsyntetykod 3lat zima czy lato nie ma problemów przebieg 186.000 tyś.
vnv_nation
19-10-12, 16:05
dodam że przebieg mojej Hondy Civic gen VI wynosi 172tys. km
Raczej stan licznika a nie przebieg.
Jak ci faktycznie oleju nie bierze to zalej jakis polsyntetyk
Trochę podejrzane, że poprzednik wlał tam olej mineralny. Jeśli z Twoich obserwacji i kontroli stanu, stwierdzasz, że nie ma poboru oleju, może wlac półsyntetyk.
Jeśli chodzi o olej, ja śmigam na Shellu, który zaleca Honda.
D14a5 190kkm , wcześniej lotos 10w40 , nie bierze oleju , co polecacie ?
Nam kiedyś gościu od materiałow inżynierskich mówił, że jak auto w zimnym nie jeździ to mineral tak samo daje rade jak syntetyk. Może ktoś taki jeździł tym autem ; )
dobry temat był, koleś całą teorię wyłożył, ale zapomniał o chociażby gramie praktyki :) zalej 10w40, ja leje mobila, może być motul i inne....
Witam półsyntetyk vevoline max life 10w40 albo castrol 10w 40 chodz ja wybrrałbym 1 opcje
Polecam połsyntetyk vevolina max life 10w40
Witam półsyntetyk vevoline max life 10w40 albo castrol 10w 40 chodz ja wybrrałbym 1 opcje
Polecam połsyntetyk vevolina max life 10w40
Co to jest vevoline?
Ja słyszałem o Valvoline, a tak w ogóle, to marka raczej nie ma tu nic do rzeczy, chodzi głównie o parametry.
jakis pół syntetyk njlepiej elfa czy edge
Ja mam zalany Mobil Super 2000 X1, 10W-40 przy 183 000 km przebiegu...
Oba moje civic'i z przebiegiem lekko ponad 205.000 zalewam Valvoline 5w-50 (pełen syntetyk).
W MC2 muszę 2 litry dolewać miedzy wymianami, ale i tak nie przeszedłbym na jakiś mineralny (pół-syntetyki są też na bazie mineralnych).
Mam przynajmniej pewność, że maja możliwie najlepsze smarowanie.
skolopendra
01-12-12, 14:59
szukać lenie
:cool:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!
Jest już temat o OLEJACH !!!