Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wybór tarcz hamulcowych brembo?

MichałCK
13-10-12, 23:37
Witam!
Stanąłem nad wyborem tarcz i klocków do mojej MA8 D14A8 Co sądzicie o tym kompecie ? Od razu zaznaczam ze nie szukam zestawów za duże pieniądze, najlepiej jak by to był zestaw razem z klockami Na stronie nie pisze ze jest support do mojego modelu i to mnie zastanawia.
Jeszcze pozwole zadać sobie jedno pytanie. jaka jest opłacalność swapu ABS ? czy są to duże koszta? tzn komputer>pompa itp

http://allegro.pl/tarcze-brembo-przo...687870375.html

Pozdrawiam!

PIMPEK_EJ2
14-10-12, 00:13
Link do allegro nie działa.. Co do abs to wyjdzie drogo. Licz się z tym że oprócz komputera pompy, pewnie przerobienia przewodów, będziesz musiał wymienić wahacze i zwrotnice. No i jeszcze same przeguby.

MichałCK
14-10-12, 11:02
Ok w takim razie daje sobie spokoj z zabiegami typu abs, co do tarcz to kupilem wkoncu tarcze Roper, a klocki Hart polskich firm :) wiem że nie są to jakieś wysokie półki ale zależy mi bardzo na pieniądzach a przecież i tak bedzie działać wiadomo że 20-30% krocej pojezdze ale przez rok sądze że napewno :) http://allegro.pl/tarcze-klocki-przod-civic-vi-vii-concerto-262x21mm-i2646098160.html

karas
14-10-12, 15:44
ja bym sie bał załozyc cos takiego do swojego samochodu bo na bezpieczenstwie nie warto oszczedzac ale twoj cyrk twoje małpy :) Oby sie nie okazało ze po miesiacu, dwoch zaczna sie wibracje na kierownicy podczas hamowania bo materiał z ktorych wykonane sa te tanie Chinskie tarcze miekki jest jak budyn. teraz jestes zadowolony bo zaoszczedziles 100 pln a za pol roku bedziez musial wydac drugie tyle na komplet nowych tarcz i klocków jezeli sie pogna - oby tak sie nie stało

Gąsior
14-10-12, 17:28
ja mam tarcze i klocki brembo i jest bajkowo w porównaniu z tanimi zamiennikami ;] ( nie zapylają felgi, klocki dolegają do całej powierzchni tarczy, lepsze hamowanie) i jest to kwestia ok 100zł różnicy.

MichałCK
14-10-12, 18:47
więc w takim razie moze napisze do sprzedajacego ze rezygnuje z zakupu, co byście mi doradzili po nie duzych kosztach ? na komplet nie chcialbym wydac wiecej niz 250zł, bralem pod uwage tarcze i klocki Bosch ok 250zl na allegro za zestaw, albo właśnie Brembo z klockami ferodo ? ps kolega ma zestaw taki tanii do fiesty Mk3 i jest zadowolony i nie narzeka na jakieś nieprzyjemnosci jak narazie :0 pozdro

http://allegro.pl/honda-civic-iii-iv-v-vi-klocki-przod-tarcze-bosch-i2668253750.html

Kriss91
14-10-12, 20:37
Trw

Vincent
14-10-12, 21:17
Ja mam tarcze brembo i na kolana nie powalają ale są ok :) Ale klocków ferodo unikaj bo zabije Cie domywanie felg (wiem z autopsji).
Jak klocki to myślę że możliwie w cenie będzie trw tak jak napisał kolega wyżej.

spychu
14-10-12, 22:19
I uwazasz, ze TRW bedzie mniej pylic :D

Dobre dobre :)

karas
14-10-12, 22:41
Napisz Pw do forumowych sprzedawców napewno dobiorą Ci cos sprawdzonego do 250pln ale łatwo nie bedzie.

Silent
14-10-12, 22:41
Miałem klocki TRW jak i ferodo jedne i drugie brudziły felgi tak samo, felgi mam w kolorze gunmetal ale co tydzień musiałem szorować je bo robiły się czarne od klocków. Ja bym nie oszczędzał na tarczach i klockach na Twoim miejscu bo jak zaczną bić to jeszcze da się przeżyć gorzej jak jedna z nich pęknie gdy nagrzana dostanie wody podczas hamowania... Ale tak jak już napisane było wcześniej Twoja sprawa Twój samochód

Kriss91
15-10-12, 09:21
I uwazasz, ze TRW bedzie mniej pylic :D

Dobre dobre :)
Napisałem coś takiego? :rolleyes: TRW pylą dość obficie (choć u mnie są już po bardzo mocnym zagrzaniu, więc nie wiem czy ma na to duży wpływ). Poleciłem jedynie coś co w niedużej kasie nie rozpadnie się na pierwszej trasie.
Mówi się, że zestawy Brembo+Ferodo na naszym rynku to w znacznej ilości przypadków podróby.

bkrawczy
15-10-12, 12:50
Bosch ostatnio bardzo się poprawił

MichałCK
15-10-12, 18:25
a jakie hamulce bębnowe polecacie ? wraz z cylinderkami i szczękami :) oczywiscie w rozsądnych cenach bo nie zamierzam pakować narazie ogromu pieniędzy w auto bo muszę włożyć w blacharke 2 kola i po za tym ogarniecie zawieszki i przede wszystkim cukierków bo stuka niemilosiernie

spychu
15-10-12, 19:37
Napisałem coś takiego? :rolleyes: TRW pylą dość obficie (choć u mnie są już po bardzo mocnym zagrzaniu, więc nie wiem czy ma na to duży wpływ). Poleciłem jedynie coś co w niedużej kasie nie rozpadnie się na pierwszej trasie.
Mówi się, że zestawy Brembo+Ferodo na naszym rynku to w znacznej ilości przypadków podróby.
A ja swoja odpowiedz kierowalem do Ciebie czy do Vincenta ? chyba musisz wrocic do poprzedniej strony i jej nie zmieniac az przeczytasz ze zrozumieniem :p

Jak nie kupujesz u Zdziskow z allegro to na podroby raczej ciezko trafic :)

Kriss91
15-10-12, 22:25
W ogóle wypowiedź Vincenta mi umknęła :D

Vincent
16-10-12, 12:28
Ja miałem trw a teraz mam ferodo. I w moim odczuciu jednak trw mniej syfiło mi felgi.
Ale ja nie jestem specjalista i nie zajeździłem w życiu 100 kompletów klocków więc to tylko moja opinia.
Skoro trw i ferodo pylą tak samo to ja kierowałbym sie w tym wypadku ceną i kupił tańsze.
A możecie powiedzieć czy są klocki w sensownych kwotach które nie gwarantują ciągłego szorowania felg jak te wymienione wyżej?

MichałCK
16-10-12, 13:26
Pewnie tylko takie w kosmicznych cenach :) a może jakiś Bosch? dlatego nie bede patrzeć czy pyli mi felge czy też nie gdyż jeżdzę narazie na stalówkach i nie zwracam uwagi na "detale" ma hamować i tyle. Czy tak naprawde warto dokładać ? Znajomy mnie przekonuje ze ten zestaw klocków i tarcz jest przyzwoitym zestawem za nie duże pieniądze, sam uzytkuje w fiescie tarcze tych firm i auto przyzwoicie hamuje, zdaje sobie sprawe ze nie są może to jakieś renomowane firmy bo tarcze firmy Roper a klocki firmy Hart oczywiście nazwy i cena brzmia smiesznie bo to ceny pokroju 150zł ale czy naprawde są duuużo gorsze ? Nie mowie o jezdzie na tych tarczach w warunkach jak na torze tylko codziennie uzytowanie po miescie,nawet jezeli wytrzymają do poczatku kolejnych wakacji to bedzie dobrze bo mysle mniej wiecej za rok nad zmianą motoru na coś pokroju D15, D16Z6 i domyslalm sie ze wtedy wieksza inwestycja na hamulce bedzie potrzebna przy okazji wymiany silnika.

PIMPEK_EJ2
16-10-12, 23:10
Nie spodziewaj się super różnic między ate trw, nawet to co inni linczują czyl abe kasiyama będą hamowały "normalnie" .Na poprzednich heblach czyli tarczy 242 gieły się ate trw a na końcu abe. Klocki ate i Kashiyamy. Nie zauważyłem jakichś znaczących różnic poza tym że Kashiyamy mniej pyliły za to bardziej/ częściej piszczały. To chyba jedyna wada. A prawda jest taka że każdą tarcze da rade pokrzywić.

Kriss91
17-10-12, 10:15
Z "niepylących" polecę Nissiny. Gorzej pewnie z dostępnością :p

karas
17-10-12, 15:43
Z "niepylących" polecę Nissiny. Gorzej pewnie z dostępnością

z dostepnoscia nie ma zadnego problemu bo w kazdym aso są - sa to oemowe klocki Hondy gorzej z ceną 270pln /komplet

Kriss91
18-10-12, 22:38
Dobrze wiedzieć. Nie sądziłem, że nadal sprzedają je w ASO po normalnych cenach.

spychu
19-10-12, 00:01
Czy ja wiem czy 270zl to normalna cena, dolozych kilkadziesiat plnfow i dostaniesz Ferodo DS Performance, ktore bija Nissiny na glowe pod kazdym wzgledem, ale pyla :D

Kriss91
19-10-12, 10:00
Zrozumiałem, że 270 bez zniżek. Po zniżkach może wyjść ludzka cena.

ale pyla
No właśnie :p