PDA

Zobacz pełną wersję : kupno hondy civic iv z lpg

wolsky1
13-10-12, 22:39
witam chciałbym kupić honde civic iv generacji oczywiście przy tych cenach benzyny z instalacją lpg
moje pytanie jaki silnik najlepiej tak aby miał kopa tak powyżej 100km
czy lepszy jest sedan czy heczbek mi osobiście jest to obojętne
i na co zwrócić uwagę podczas zakupu (wady tych modeli)

mam jeszcze pare pytań
np. jak kupię 1.3 czy bez większych problemów mogę założyć mocniejszą jednostkę (aktualnie jeżdżę vw jetta iw tych samochodach można zrobić wszystko np. było 1.3 na jednopunkcie zakładamy vr6 o pojemności 2.9)
jak wygląda kwestia zawieszenia bo w japońcach tojest dość wrażliwa kwestia (cena)

Muzyk-Grzes
13-10-12, 22:50
Jeżdzę kilka lat japońcami i nigdy na zawiechę nie narzekałem, więc nie słuchaj głupot. Nie wiem jak w VW ale w Civic z silnika 1,3 można podwoić moc (z 75KM do nawet 145KM) i to bez wymiany silnika. Oczywiście wszystkie silniki serii D (od 1,3 - D13B2 do 1,7 - D17A7) są wymienne, można też założyć inne serie B,K,H trzeba tylko zmienić mocowania.
Mocne IV geny to silniki B16 i D16 takiego szukaj, co do wad to kiepskie blachy ,tylne nadkola szczególnie.
ps: IV gena ciężko znależć z racji na wiek.

bunkerites
14-10-12, 09:07
nie kupuj z instalacja,instalacje zalozysz sam.Bo mozesz kupic autko od osoby ktora nie dbala zbytnio o instalacje i bedziesz mial problem...

norbi87
14-10-12, 09:21
dokladnie zgadzam sie z przed mowca w 100%

wolsky1
14-10-12, 11:56
w sęsie zawiechy to niechodzi o to że usłyszałem od kogoś tylko miałem suzuki baleno i tam koszt zawiechy był ogromny miałem też kiedyś toyotę corolle i tam cena amortyzatorów była dosyć spora w porównaniu z vw jak do mojego mam amory gazowe o krótszym skoku za 100zł za sztukę
dobra nadkola tylne
na coś jeszcze zwrócić uwagę nie wiem sanki zawieszenia ?? i tym podobne
acha jeste kompletnym laikiem co to za silnik b16; d16
jaka pojemnośc ilość zaworów zasilanie układ dolotowy (wtrysk, gaźnik)

Muzyk-Grzes
14-10-12, 19:14
Silnik D13B1 - gaźnik ,D15B2 - 2 punktowy wtrysk, D16Z6 (D16A9) - wielopunktowy wtrysk. Wszystkie to SOHC 16V Silniki B serii to zazwyczaj DOHC 16V ,dwie pierwsze liczby określają pojemność np: D15B2 1,5l. Przykładowa cena amortyzatorów Kayaba do tyłu 150-200zł za szt. ,można kupić nawet za 100zł ,ale piszę o dobrych częściach.