Zobacz pełną wersję : skrzypi jak stara wersalka
marcin EZG
23-09-07, 10:00
zakladalem ostatnio spręzyny obnizające -40mm i teraz w lewym przednim kole skrzypi mi jak w starej wersalce.Podejrzewam ze to sprezyna ale dlaczego?
Niekoniecznie sprężyna, w mojej starej Hani po wymianie na sportowe springi tez skrzypiało, winowajcą był górny sworzeń wahacza- krótsza sprężyna zmieniła kąt pochylenia wahacza. Wstrzyknij w sworzeń trochę smaru (pod gumową osłonę), to będzie wiadomo.
marcin EZG
23-09-07, 18:41
oka wstrzykne jutro w robocie,(ale to raczej krotkotrwale moze byc)Zmienił sie kąt pochylenia wachacza? W takim razie co ze zbieznoscia? Zeby mi opon nie zjechalo czasem
ale to raczej krotkotrwale moze byc)
tak, tylko do sprawdzenia, jak przestanie skrzypieć to wymienisz sworzeń na nowy.
W takim razie co ze zbieznoscia? Zeby mi opon nie zjechalo czasem
Zbieżność a pochylenie to dwie różne sprawy. a na krótszych sprężynach z czasem na pewno zjedzie Ci opony, chyba że założysz regulowane wahacze, było o tym już na forum.
fryzjereczek
23-09-07, 21:39
u mnie po zmianie amorkow i sprezynek zaczelo mi stukac pukac.po ponownym rozebraniu i zlozeniu jak reka odjal przestalo
marcin EZG
24-09-07, 17:16
Wstrzyknij w sworzeń trochę smaru a jak sie okaze ze to nie sworzen ,dziurka w gumowej oslonie zostanie,nie spowoduje to szybszego jego zuzycia sie ??
Ja wstrzykiwałem strzykawką z gruba igłą, dziurka jest tak mała, że nic się nie stanie.
U mnie skrzypialo ostro, jak stara wersalka i okazalo sie ze mam wybita gume od stabilizatora :)
Nasmaruj czymś gumę w której pod kielichem siedzi sprężyna. Polecam kupić silikon w sprayu do smarowania.
Wstrzyknij w sworzeń trochę smaru a jak sie okaze ze to nie sworzen ,dziurka w gumowej oslonie zostanie,nie spowoduje to szybszego jego zuzycia sie ??
A po kiego grzyba dziurki robić. Zrobisz dziurke to zacznie wyłazić smar i dostanie się piach, woda i sworzeń szybko skończy swój żywot.
Guma jest trzymana dwoma pierścieniami, wystarczy je zdjąć (zsunąć) i po sprawie.
marcin EZG
25-09-07, 21:01
Nasmaruj czymś gumę w której pod kielichem siedzi sprężyna. Polecam kupić silikon w sprayu do smarowania.
strzal w dziesiatke :brawo: prysnalem smarem w aerozolu i jest gicior
strzal w dziesiatke :brawo: prysnalem smarem w aerozolu i jest gicior
Smar rozpuszcza gumę. Sprawdź na opakowaniu czy nie jest czasem nie napisane zeby nie stosować na gumy.
marcin EZG
26-09-07, 16:01
sprawdzalem i nie rozpuszcza gumy,smar jest marki WURTH wiec sprawdzony
Do tej pory jest spokoj i cisza, plynie po dziurach jak S klasa ;)
Zeby nie zakładać nowego wątku to podepnę się pod ten.
Zostawiłem samochód rano na parkingu, po robocie wsiadam i zonk. minimalny ruch kierownicy powoduje bardzo głośny zgrzyt, na kierownicy nie czuc zadnych oporow, kola skrecaja normalnie. dzieje sie tak na wyprostowanych kolach, jak skrece troche mocniej to przestaje trzeszczec. Co to może być? nie bardzo mam możliwość wjechać na jakis kanał i popatrzeć od spodu
Marcin
a masz moze poliuretanowe tuleje na wahaczach? jesli masz to znam ten bol ...ponoc trzeba sciagnac te gumy i nasmarowac je np kremem nivea bo smar i tego typu wyroby olejowe robia z gumy plasteline...nie wiem czy masz poliuretany na przodzie ale ja mam...dlatego kupuje glosny wydech zeby nie bylo slychac:D
u mnie też pomógł silicon w sprayu. Odkręciłem śruby, napsikałem i nie piszczy :D Dzięki za rady