Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z klamką.

jjoppek
22-09-07, 20:56
Sprawa dotyczy Civica z 96r. 5D
Mianowicie chodzi o zewnętrzną klamkę. W momencie ciągnięcia z klamkę wyczepia się równieź ramka ( obudowa ) z jednej jej strony co uniemożliwia otwarcie drzwi.
Zdjąłem pokrycie drzwi od wewnątrz jednak nie ma dojścia do klamki. Trzeba by odkręcić blachę z całych drzwi.
Czy ktoś miał podobny problem i może podpowiedzieć jak go rozwiązać. Być może sklejenie rozwiąże problem ?
Proszę o pomoc.

Poli77
22-09-07, 21:06
Nie wiem czy dokladnie o to chodzi u ciebie, ale u mnie wypadala cala zewnetrzna klamka - sruby "wyszly" z plastiku. Czyszczenie a pozniej wklejenie "od zewnatrz" na Distal, kilka dni schniecia i dziala. Trzeba uwazac zeby nie usmarowac klejem lakieru - kleje szybkoschnace raczej sie nie sprawdzaja, bo dobre wpasowanie klamki troche zajmuje.

jjoppek
22-09-07, 21:16
Wydaje mi się że to samo. Ta klamka nie jest jakoś przykrecana od wewnątrz. Jedna strona trzyma. Z klejeniem o tyle problem że odchyla się ona gdzieś tak na centymetr więc ciężko dojść z klejem ale będe próbował

Poli77
22-09-07, 21:52
Ja mialem latwiej - u mnie puscily obie sruby.

Mishka
22-09-07, 22:13
Zdjąłem pokrycie drzwi od wewnątrz jednak nie ma dojścia do klamki.

Hmmm.... Po zdjęciu boczków drzwi widać jak na dłoni dwie śruby trzymające klamke... przynajmniej w przednich drzwiach...

Gruszka
23-09-07, 01:51
Zdjąłem pokrycie drzwi od wewnątrz jednak nie ma dojścia do klamki.

Hmmm.... Po zdjęciu boczków drzwi widać jak na dłoni dwie śruby trzymające klamke... przynajmniej w przednich drzwiach...

Dokladnie tak jak pisze Mishka, najlepiej wykrec klamke, ostroznie ja wyjmij (latwiej wyjdzie jak odchylisz sama raczke przytrzymujac reszte klamki), wypnij ciegno od kluczyka (ostroznie rozchyl zaczepy np. plaskim srubokretem), potem krecac cala klamka "wykrec ja" z drugiego ciegna i gotowe. Potem wkleisz "nakretke", ktora wyskoczyla i montujesz klamke spowrotem.

Pzdr.

jjoppek
23-09-07, 17:24
Tak tylko tutaj chodzi o klamkę na tylnych drzwiach a to nie jest juz takie proste. Naprawdę brak jest jakiegokolwiek dostępu od wewnątrz.

Gruszka
23-09-07, 20:49
Ja tam nadal nie widze zadnego problemu w jej wyjeciu. W porownianiu do drzwi przednich trzeba odkrecic zamek (3 sruby) i go lekko opuscic. Przez powstala szpare jest dostep do drugiej sruby od klamki. Najwiecej problemu sprawia wyjecie zawleczki od korbki w drzwiach, ale jak z tylu sa elektryczne to klopot z glowy.

Bassmaster
23-09-07, 21:00
Dostęp jest, niedawno się z tym mocowałem.
Rozwinę to, co Gruszka napisał.

U mnie prawe tylne drzwi ciężko się otwierały i w końcu klamka została mi w ręku.

Przygotuj się na dwa warianty: pierwszy to 1h roboty, drugi, to 1/2 dnia :(

Oto co musisz zrobić:

- Najpierw wyjmujesz korbkę do odkręcania szyby (jeśli masz elektryczne to pomijasz ten krok) za pomocą śrubokręta (trzyma ją jedna spinka z drutu w kształcie U).

- Potem odkręcasz wewnętrzną klamkę (jedna śruba i przesuwasz klamkę w lewą stronę jeśli to drzwi prawe, w prawą jeśli to drzwi lewe), jeśli tego nie zrobisz, to pourywasz 3 zaczepy w kształcie litery L, które trzymają klamkę ;)

- Następnie lekko wyciągasz klamkę i śrubokrętem odginasz plastikową zapinkę, która trzyma cięgno zamka (zagięty drut w kształcie litery L) i wyjmujesz do góry cięgno (klamka zostaje oswobodzona).

- Wykręcasz dwie śruby trzymające boczek (są w zagłębieniach pod rączką).

- Zdejmujesz boczek zaczynając odginać go od dołu (wszystko trzyma się już na spinkach, które łatwo wychodzą).

- Odrywasz trochę folię ochronną od strony zamka, aby mieć dostęp do dalszego demontażu.

- Odkręcasz śruby trzymające białą, plastikową osłonę cięgien.

- Ja musiałem odpiąć jeszcze kabel od centralnego zamka.

- Twoim oczom ukaże się pierwsza śruba klamki zewnętrznej, Ufff... (została jeszcze jedna)

- Teraz trzeba odkręcić 3 śruby przy zamku (są na kancie drzwi), ja miałem z jedną problem, ale założyłem końcówkę śrubokręta gwiazdkowego do wkrętarki elektrycznej i podczas prób odkręcania chwyciłem główkę wkrętarki i obracałem nią zgodnie z kierunkiem odkręcania, udało mi się ;)

- Gdy mechanizm zamka jest odkręcony trzeba go trochę wsunąć do środka, przez dziurę po nim gdy zajrzymy do środka zobaczymy drugą śrubę klamki.

I teraz ostrzerzenie:
Radzę psiknąć jakimś WD40 lub innym preparatem penetrującym, bo śruby trzymające klamkę są pordzewiałe (zakładam, że od wody która się tam dostaje).
Nie można doprowadzić do tego, żeby śruba obracała się wraz z nakrętką. Trzeba spróbować delikatnie ją odkręcić, bo inaczej czeka nas oprócz wyrwania klamki niemiłe przewiercanie pozostałej w drzwiach śruby wiertłem, co wierzcie mi nie jest wygodne i czasami bez pomocy drugiej osoby trudne do wykonania.

- Zakładam, że obydwie śruby udało się odkręcić i klamka jest w ręku. Tadaaa...

Jeśli nie daj Boże musieliśmy wyrwać klamkę, to nie ma tragedii!
Potrzebujemy klej (polecam firmy Bison dwu-składnikowy do klejenia metalu, 24h pełna twardość), nakrętkę (lub nakrętki, jeśli poszły 2 śruby) o gwincie takim jak śruby z klamki, pilnik o krawędzi zbliżonej do V i jeśli ktoś posiada - małą szlifierkę stołową.

Bierzemy się do pracy:

- Nakrętkę/i trzeba zeszlifować na szlifierce tak, aby miały zbliżoną srednicę do otworu w klamce (tego, z którego wyrwaliśmy mocowanie śruby), czyli prościej mówiąc szlifujemy dotąd, aż uzyskamy okrągłą nakrętkę - o

- Gdy gotowe, to bierzemy do ręki pilnik i okrągłą nakrętkę piłujemy naokoło robiąc w niej poprzeczne rowki, coś na kształt |\\\| patrząc z boku.

- Następnie mierzymy czy nasza nakrętka mieści się do otworu/ów w klamce (lepiej, aby była trochę za duża i musi cała wejść), jeśli jest wszystko w porządku wyjmujemy nakrętkę.

- Nie zapomnijmy o gumowych opdkładkach, które są na śrubach (łatwo je zrobić samemu, w razie jak nie przeżyły demontażu).

- Teraz czas na klej (instrukcja jest na opakowaniu), nakładamy go na ścianki otworów (cienką warstwę, bo podczas wciskania nakrętki zaklei nam gwint i nie wkręcimy śruby) i wciskamy w nie nasze okrągłe, przypiłowane nakrętki. Klejem smarujemy także otwory na około (nie żałując, bo musi to trzymać całe mocowanie) uważając na gwint, aby go nie upaprać.

- Przy okazji można wyjąć zamek drzwi, przeczyścić go i spsikać WD40 a potem nasmarować jakimś smarem (taka konserwacja)

- Czekamy 24h, aż klej zastygnie i skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności.

Gotowe ;)

Gruszka
23-09-07, 21:04
Slicznie :)

Jak teraz zobacze jakis nowy temat jak odkrecic klamke w 5D - wlepiam podwojne ostrzezenie.

;)

jjoppek
24-09-07, 22:04
Gruszka, Bassmaster,
Panowie czy jesteście w stanie poświęcić trochę czasu i pomóc mi w tym, Oczywiście odwdzięczę się jakoś finansowo. Nawaliłem trochę kleju mam nadzieję ze nie przeszkodzi to w opisywanych czynnościach.
Jeżeli jest ktoś chętny podaję numer telefonu i prosze o jak najszybszy kontakt 600 044 843
Z góry dziękuję

Gruszka
24-09-07, 22:07
Po prostu wpadnij w jakas srode na spota :) Jesli bede, chetnie pomoge.

Bassmaster
24-09-07, 23:46
Widzę, że jesteś z Wa-wy. Jeśli Gruszka (Tomasz) ci nie pomoże na środowym spocie, to daj znać na PW.
Wpadniesz do mojego warsztatu np. w sobotę i wszystko na miejscu zrobimy.

Oczywiście odwdzięczę się jakoś finansowo

:piwo2: wystarczy ;)