Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pompa wspomagania h22a EG5 - mega problem

KamilVTEC
12-10-12, 17:39
Witam,
borykam się ostatnio z problemem pompy wspomagania w h22a, mianowicie przy skrętach słychać wycie i klekocze cała, żeby się upewnić, że to pompa zdjąłem pasek od wspomagania i cicho jak ręką odjął :) wymieniłem pompę na inną, w aukcji 100% sprawna, niestety to samo co w mojej poprzedniej, w zbiorniczku widać jak pieni się płyn od wspomagania. Znalazłem na szrocie drugą i to samo co wcześniej. Najgorsze jest to, że wymienić nie mogę, bo muszę trochę przerabiać pompę tzn. ucinać trochę uchwyt, żeby zmieścił się metalowy przewód. Ktoś wie gdzie tkwi problem ? Czy mam po prostu takiego pecha, że trafiam na takie okazje "100%" ? Mam jeszcze drugie pytanie, czy jakaś inna pompa będzie pasowała do tego silnika ? np. coś z VI-gena ?

reaktor
12-10-12, 19:35
moze to napinacz klekocze ?

KamilVTEC
12-10-12, 23:31
hmm tylko zastanawiam się jak to sprawdzić i mieć pewność, że to to. Niepokoi mnie ta piana w zbiorniczku od płynu, wychodzi na to, że nie jest ten układ szczelny

posejdon
13-10-12, 11:30
To normalne, że przy pracującym silniku płyn w zbiorniku buzuje/wiruje. Wszyscy albo prawie wszyscy tak mają. Nie wiem czy wynika to z jakiejś nieszczelności czy po prostu ten typ tak ma i już.

KamilVTEC
13-10-12, 11:58
Wydawało mi się, że w pierwszym silniku d16z6 nie miałem takiego zjawiska, ale nie jestem pewny w 100 %. Będę musiał sprawdzić ten napinacz, czy on jest przyczyną

posejdon
13-10-12, 15:49
W kilku Civikach, które widziałem (nie było ich za wiele) płyn się burzył w zbiorniku. Na forum czytałem też, że inni tak mają.

Chyba też mam problem z tym napinaczem bo piszczy mi coś w tych okolicach.