Zobacz pełną wersję : Trzeszczące głośniki w półce
Mam problem z głośnikami zamontowanymi w tylnej półce, głośniki są podłączone aktualnie pod stary wzmacniacz Magnat The Rock 600, z tego co wiem jeden z kanałów w wzmacniaczu jest uszkodzony ale to chyba nie powinno wpływać na jakość dźwięku jeśli pod ten kanał nie ma nic podłączonego. Problem jest taki że po podkręceniu głośności między 1-5 słychać wyraźne trzeszczenie w oby dwu głośnikach jak się da głośniej to trzeszczenie jest mniej słyszalne w środku ale jak już się wyjdzie na zewnątrz słychać bardzo wyraźne trzeszczenie. Wczoraj spędziłem pół dnia żeby odkryć przyczynę trzeszczenia ale niestety nie udało mi się.
jak dla mnie glosniki juz mają swoj zywot powoli za soba ale moze nie mam racji.
Co do głośników są to Helixy B69X i mają one ledwo 3 miesiące.
proponuje podlaczyc pod inne radyjko/wzmak i wtedy wyeliminujesz czy to glosniki czy cos innego :)
Yotomeczek86
13-10-12, 15:07
Ja sądzę że to wina wzmacniacza. Podłącz pod inny i zobacz :)
A więc sprawdziłem wszystko co możliwe włącznie z radiem, wzmacniaczem na głośnikach kończąc i okazało się jednak że jest to wina głośników, także temat można zamknąć głośniki idą na gwarancję.
PIMPEK_EJ2
14-10-12, 01:33
A ja proponuje nie montować głośników w oem jak się domyślam półce!! Bo jakiego sprzętu byś tam nie założył to i tak nie będzię grać jak należy!!
Wiem nawet tego nie zamierzam robić, aktualnie mam ładnie dociętą płytę meblową pozostaje mi tylko obicie jej i montaż głośników. To jest chwilowe rozwiązanie do końca zimy, na wiosnę pomyślę nad jakąś skrzynią żeby się całość zgrała z zestawem odseparowanym.
Heh i pojawił się kolejny problem, wszystko ładnie gra ale do czasu włączenia silnika wówczas z głośników wydobywa się okropny pisk, który nasila się wraz ze wzrastającymi obrotami. Czego może być to wina i jak się tego pozbyć?
kable sygnalowe leza za blisko kabli zasilajacych
Poprawiłem dzisiaj kable bo w niektórych miejscach przylegały one równolegle ale dalej występuje pisk. Zakupiłem również dzisiaj filtr szumów i sprawa wygląda następująco, po podłączeniu bezpośrednio pod wzmacniacz szumy piski dalej występują ale już po podłączeniu filtra do radia pisków nie ma ale za to głośniki przestały grać tak jak wcześniej oraz całkowicie znikły niskie tony.
z ktrej strony masz poprowadzone kable sygnalowe od wzmacnaicza a z ktrej strony zasilajace (+)
Kabel zasilający i sterujący mam pociągnięte po stronie kierowcy a kabel sygnałowy po stronie pasażera. Nie wiem czy dobrze mam podłączoną masę od wzmacniacza bo jest ona podłączona pod cięgno tylnej klapy.
Ps. Temat z piszczącym głośnikiem ogarnięty, okazało się że jeden z bezpieczników od masy RCA był spalony a że nie mam odpowiedniego sprzętu żeby go wymienić przylutowałem mały kabelek do gniazda RCA oraz obudowy radia i sprzęcik zaczął grać jak dawniej.