Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Duże spalanie w mieście honda civic 97r, 1.4iS.

tomsos
22-09-07, 11:35
Witam wszystkich,

Jakiś czas temu (około 6 mies) kupiłem Honde Civic 97r (nowsza wersja) z
niezadobrą instalacją gazową (kolektor ssący był wymieniony na metalowy).
Miałem problem z tym samochodem bo mi silnik nieregularnie pracował na
benzynie oraz nie trzymał obrotów. Postanowiłem go oddać do mechanika.
Mechanik go super wyregulował, tak, że pracował ok na benzynie (ale
powiedził mi abym odłączył gaz, bo znów mi sie rozleguluje). Jeździłam tak
na benzynie przez okokoło 1 mies (razem z instalacją gazową i kolektorem
metalowym). Sprawdziłem średnie spalanie benzyny w mieście i wyszło mi,
przy sporych korkach oraz oszczednej jeździe około 8,7 litrów/100km. Po
reinstalacji instalacji gazowej oraz wymianie kolektora ssącego na
plastikowy samochód mi spalał więcej 10 - 11 litrów / 100km w mieście.
Czemu tak jest ? Czy trzeba go podłączyć pod komputer i wyregulować ? Może
trzeba coś z wtryskami porobić ? A może zawory ? Obecnie jestem w trakcie
wymiany filtra powietrza (może to pomoże).

Dziwne jest to, że w trasie po reinstalacji gazu spalił mi 5,4 litra benzyny / 100
km (bardzo oszczędna jazda ).

Wszystki moje pomiary były robione latem (było bardzo ciepło). Boję się co
będzie się działo zimą.

Za wszelkie podpowiedzi z góry bardzo dziękuje

Pozdrawiam

Mishka
22-09-07, 13:44
Cześć,

Mam podobnie. Instalacje założyłem ponad rok temu - sekwencja, kolektor plastik oryginał.
Przed gazem jak jezdzilem jakis miesiac/dwa na benzynie (jazda "oszczedna" :-) do 3,5krpm) to mialem srednie spalanie jakies 8 litrow bez klimy przy dojazdach do pracy (troche poza miastem i troche w wawie w srednich korkach).
Po zalozeniu gazu samochod pali jakies 10-11L/100 na tej samej trasie, z tym że po założeniu LPG zmieniłem też buty na cięższe (jazda do 3,5krpm to nie frajda - teraz jezdze normalnie do 4,5 a czesto do 6krpm). Tez mi sie wydawalo ze sporo, ale bylem na strojeniu instalacji w trakcie jazdy i bez zmian. Na trasie pali mi jakies 8/100 z klima ale nie jezdze jak emeryt.

Ogolnie sie juz przyzwyczailem i uznalem ze tak ma byc :)

Pytanie do znawcow LPG: mam wtryskiwacze Valtek 3 ohm - jaka jest roznica pomiedzy wtryskami 3 ohm a 1 ohm (to ze 2 ohmy to juz wiem :D)? Jakie wtryski lepsze do Hondy 1,4 - 1 czy 3 ohmy? Da sie wogole odpowiedziec na tak postawione pytanie?

Pozdro...

tomsos
22-09-07, 16:12
Mishka no chyba systuacja nie jest podobna, bo piszesz, że ci pali więcej po założeniu instalacji. Mi pali wiecej po usunieciu instalacji gazowej.

Czy może ktoś wie, od czego trzeba zacząć, aby rozwiązać ten problem ? Czy może być to wina komputera ? Na trasie pali mi ok ( 5,4 / 100 km).

Zaznaczam, że jeżdzę po mieście ekonomicznie.

Pozdrawiam

Mishka
22-09-07, 17:22
Po reinstalacji instalacji gazowej oraz wymianie kolektora ssącego na
plastikowy samochód mi spalał więcej 10 - 11 litrów / 100km w mieście.

Źle zrozumiałem, myślałem że chodzi o LPG. Jeśli tyle Ci żre PB to faktycznie cos nie tak.

Rozumiem że zmieniłeś kolektor na plastik i założyłeś s powrotem tą samą instalacje LPG którą miałeś na kolektorze metalowym???

Mi pali wiecej po usunieciu instalacji gazowej

No to po usunięciu czy reinstalacji???
Nic nie kleje...

Pzdr...

tomsos
22-09-07, 18:16
Po usunięciu. Pisząc reinstalując mialem na myśli usuwając. Mam obecnie kolektor plastikowy oraz usuniętą instalację gazową. Po prostu moja honda, dużo pali benzyny w mieście (2 x więcej niż na trasie, kiedy jadę bez obciązenia i 90 km/h)

Pozdrawiam

KiTT
23-09-07, 02:03
tomsos, proponuje na start zmienic dawno juz pewnie zapomniany filtr paliwa u mnie taka operacja pozwolila robic ponad 700 km na baku. reset kompa? to chyba robiles? aha podobny temat mialem w mazdzie po wyjeciu gazu sprawdz czy nie zostal sterownik modulowania wtryskow od instalacja i caly komputer instalki on znacznie podnosci spalanie bo wysyla "sztuczny" sygna do lambdal. u mnie byla sytuacja ze wlasnie to ustrojstwo zostalo i po wypieciu tego spod wtryskow mazda chodzi do tej pory idealnie na benzynce

skolopendra
23-09-07, 11:54
przy sporych korkach oraz oszczednej jeździe około 8,7 litrów/100km.
................................te samochody tak palą .........co prawda moja pali na mieście 7,3 litra
lecz tylko przy spokojnej jeździe(biegi 2200-2500) i sporych przeróbkach w silniku
.pozostaje jeszcze sprawdzić skład mieszanki na diagnostyce,czy np sonda nie daje popalić

:aloha: