Zobacz pełną wersję : Błotnik przedni 5gen- odnawianie oem czy nowy zamiennik???
Witam.
Szukam oem błotnika przedniego w bdb stanie, ale jest mega problem bo większość jest po większych lub mniejszych naprawach itp.
Pytanie: czy warto zastanowić się nad zamiennikiem? Jaka trwałość, pasowanie itp? Macie jakieś doświadczenia?
3 lata z zamiennikiem jeżdżę i nie ma problemu z trwałością jak narazie aczkolwiek spasowanie mogłoby być lepsze jeśli chodzi o sam doł, miejsce gdzie wchodzi w nakladkę progową
u kumpla odstawal od progu o jakis 1cm. i musial nawalic nakretek zeby to skrecic. tak wiec ja przy malowaniu calej budy rok temu kupilem uzywke OEM (bo na moim mialem troche szpachli po wgniotce jak mi dupa usiedli na zlocie...) i nie bylo niespodzianek ze spasowaniem. ale cenowo dobra OEM uzywka swoje kosztuje - zdecydowanie wiecej niz nowy zamiennik.
ja z kolei w civicu na spasowanie zamiennika nie narzekalem. fabryka. ale wczesniej przymierzalem zanim nabylem.
ja mam dwa blotniki w ej 9 zmieniki i jest bardzo ok i kupowalem jakies drosze bo byly po 140 szt i 80 :)
A myślałeś nad laminatami? Tylko osobiście nie miałem niestety z nimi do czynienia i nie wiem jak ze spasowaniem.
Osobiście kupiłem prawy i lewy błotnik laminatowy od użytkownika z naszego forum. Idealne spasowanie.
No myślałem, ale właśnie mało opinii jest. Kubuniek a jak kwestia lakierowania, potem polerowania itp? Wygląda to jak blacha?
To pytanie to już tak bardziej dla innych zainteresowanych bo ja właśnie kupiłem OEM błotnik, po dokładnych fotach rokuje duże nadzieje na igiełke :) oby tak było.
Nie zauważyłem różnicy jeśli chodzi o lakier na blasze a na laminacie. Polerować nie polerowałem, ale to chyba również podobnie. Laminat ugina się trochę ale z tym można sobie poradzić.