Zobacz pełną wersję : V gen swap na diesla
jak w temacie...czy jest to mozliwe? i jaki silnik moglbym zastosowac (i inne czesci)? najbardziej interesuje mnie 1.9 JTD ;) ale jesli macie lepsze propozycje chetnie wyslucham...i prosze mnie nie cisnac ze jak to ja moge hanke na diesla robic... mam powody i czekam na inteligetne odpowiedzi;p
Kup sobie Fiata... Nie będziesz musiał nic swapować...
w 6 gen. civic-a był 2 litrowy diesel. Komora silnika podobna do V gen, reszta w zasadzie też nie wiele się różni - może poszperaj w tym kierunku...
Pewnie tata "Tir-em" jezdzi :D
JTD to chyba jest z Fiata STILO xD Moja Panna takowym jeździ :D
Ja proponuję tego 2 litrowego diesla z Hondy :)
Najbardziej podpasuje 2.0TDI właśnie z civica VIgen angielki ale nie będzie to raczej plug&play.
Silniki te są produkcji Rovera i nawet dobrze się sprawują, sam mam taki w Accordzie mocy to nie ma ale bezawaryjnie 40kkm przejechał.
ten z rovera to jedna wielka kupa, mialem to wiem. 180 k przebiegu przy sprzedaży (ori przebieg), upocony cały, lało sie z każdej strony. skrzynia za*****a przy 150 km, sprzegło sie wysrało 2 razy, pompa paliwowa byla do wymiany przy sprzedaży bo silnik na jałowym drgał jakby chciał wyskoczyc z budy i pare innych rzeczy jeszcze było wysrane. nie kupiłbym drugi raz tego gówna nie mówiąc już oswapie tego do V czy VI gena. w ogóle co za zje*bany pomysł żeby jakiegolwiek deisla czy to hondy czy fiata czy rovera swapowac do V gena. totalny bezsens
powiedzmy ze pracuje na budowie;) a niektorych zarciki sa slabiutkie... jesli ktos nie ma na tyle rozumu by odpowiedziec inteligetnie na pytanie to niepotrzebnie sie poci wymyslajac glupie teksty;) innym dziekuje za uwagi:) dimo... nie sadzisz ze bede mogl miec oryginalny model v gen? ostatecznie i tak chyba odejde od tego pomyslu...nie jestem zwolennikiem ropniakow sa jakies przymulone;p pytalem o mozliwosci. davidcom- tata to moze na Ciebie jeszcze robi;) ja mam juz swoje lata i pracuje na swoje przyjemnosci :]
no oryginalny to on by niewątpliwie był. oryginalnie bezsensowny. poza tym pytasz o swapa na diesla po czym teraz piszesz, że nie jesteś zwolennikiem ropniaków bo są przymulone. a czy to jest do zrobienia? z pewnością jest, nie takie rzeczy ludzie robili. jak sam nie potrafisz, a wnioskuję ze nie potrafisz skoro pytasz, to dzwon po firmach "tuningowych" z zapytaniem o ofertę i będziesz znał odp.
nie jestem zwolennikiem ropniakow sa jakies przymulone;p
Nie miałeś chyba okazji jeździć dobrym dieslem.
a niektorych zarciki sa slabiutkie... jesli ktos nie ma na tyle rozumu by odpowiedziec inteligetnie na pytanie to niepotrzebnie sie poci wymyslajac glupie teksty
Przeróbka na ropniaka Civica, który słynie ze swoich świetnych silników benzynowych? Słaby jest cały ten temat i wnioskuję o jego zamknięcie.
ee birchie popraw cytowanie bo to nie moja wypowiedź:p
Do autora tematu -> Nie uważasz że taka przeróbka jest nieopłacalna? ten swap będzie Cię trochę kosztował, ja bym zostawił Civa i kupił jakiś samochód który ma fabrycznie wmontowany silnik wysokoprężny z kilku powodów:
1. Masz gotowy model z silnikiem, pasjonaci tej marki na pewno będą znali wszelkie bolączki tego modelu i silnika (chodzi mi o ten który kupisz).
2. oszczędzisz sobie problemów które mogą wniknąć po swapie (problemy z elektryką itp) i w jego trakcie (nie pasujące uchwyty, brak miejsca na niektóre elementy itp)
3. kupując silnik nie zawsze masz pewnośc że jest dobry, co innego jak siedzi w samochodzie którym można się przejechać i choć trochę ocenić jego stan
4. i chyba najważniejsze dla niektórych na forum, nie będziesz szargał świętości montując jakiegoś "klekota" (nie daj Boże tdi od vag'a) do 5 gena...
Zrobisz jak uważasz ale jak się uprzesz to jedyne sensowne wyjście to tak jak ktoś napisał 2.0 z 6 gen, zauważ że już tu będą potrzebne przeróbko, to co będzie jak zechcesz wrzucić klekota innej marki?
A ja uważam, że jak ma ochotę niech swapuje. Z tą świętością to nie przesadzajmy. To tylko samochody. I wydaje mi się że lepiej żeby jeden więcej V gen ocalał niż znalazł się na szrocie. Poza tym mina ludzi którzy trochę ogarniają temat gdyby usłyszeli diesla z V gena mogłaby być bezcenna:)
A i najwazniejsze. Pomimo tego co tu napisałem powyżej - ja bym tego na pewno nie zrobił :)
vnv_nation
16-10-12, 12:33
No tylko autor tematu sam nie wie czego chce chyba. Na poczatku chce swapowac diesla do vgena a za chwile pisze ze nie chce diesla bo sa przymulone wiec raczej nie ma sensu sie napinac i traktowac go powaznie :)
nie wiem od kiedy silnik z angielki to silnik produkcji rovera.
ale spoko.
komora w 6g jest taka sama jak w 5g, tyle tylko ze silnik, jest w druga strone, sanki sa inne, nie mowiac o elektryce itp.