Zobacz pełną wersję : Tarcze hamulcowe
Siemka chciałbym się dowiedzieć jak rozmiar tarcz hamulcowych ma d13b2 i d15b2?? Z góry dzięki za odpowiedz.
EG3 bez wspomagania ma 232, EG3 ze wspomaganiem i EG4 ma 242 ;)
Aha Dzięki. Bo sprzedali mi jakieś większe tarcze najprawdopodnie do Civic 6 gen 1.4 tak samo jak i klocki. I zgubiłem paragon i nie mogę oddać :)
Własnie mierzyłem tarcze ma tą kupioną ma 240 mm i ona jest za duża z tą co mam założona o jakieś 2 cm. Jakoś dziwnie trochę.
W 6 genie były 242 i 262 zazwyczaj w polifcie jeśli mowa o 1.4. Proponuje zebys zmierzył dokładnie to co kupiłeś i to co masz na aucie :)
Jade później na garaż to rozbiore i zmierze. Mniej więcej z wyliczeń wychodzi że mam na aucie 236 lub 238 ale zmierze dokładnie jak rozbiore.
Sprawdzałem tarcze mam u siebie 230 mm to normalny rozmiar dla 1.3?
Z tego co sie orientuje to były i te i tamte, u mnie akurat były te mniejsze ale zmieniłem je na 240 i dałem tez wieksze zaciski z eg4 - jak chcesz zerkni sobie w moim temacie na ktorejś stronie są obie tarcze i oba zaciski razem na zdjęciu - mozesz sobie zobaczyć różnice...
Zielony11499
10-10-12, 23:25
EG3 bez wspomagania ma 232, EG3 ze wspomaganiem...ma 242 a ja mam z eg3 ze wspomaganiem tarcze 232mm :). zmierz też grubość tarczy, żebyś nie założył za chudych tarcz bo może Ci klocek wypaść, a to jest nie zbyt przyjemne (wiem coś o tym :P miałem tarcze 17mm gdzie u mnie min. to 19mm. klocek uciekł i hamowałem ręcznym i biegami)
A właśnie też mam wspomaganie i miałem w eg3 232mm...
Bo w EG3 są 232. Też mam wspomaganie i też takie miałem. Obecnie tak jak kolega SCKAPE mam wrzucone większe zaciski i tarcze 242.
Ja też mam EG3 i mam tarcze 242 więc nie we wszystkich eg3 były te mniejsze.
W sklepach faktycznie występuja w dwóch rozmiarach i faktycznie jest rozróżnienie na pojazdy ze wspomaganiem i bez. Niestety nie do końca pokrywa się to z rzeczywistoscią, chyba że układ wspomagania był w naszych autach dokladany później...
...Niestety nie do końca pokrywa się to z rzeczywistoscią, chyba że układ wspomagania był w naszych autach dokladany później...
A więc właśnie - to zależy. Ale jak widać reguły nie ma, np. w EJ9 262 w przedlifcie też się czasem bywa ( znam 2 przypadki ) więc najlepiej po prostu sprawdzić.
To te moje na samochodzie mają 230mm to co mam kupić 232 mm i wejdzie? Czy to jest różnica przez rdze może te 2mm?
2mm nie robi.. czasami rdzy nazbiera ci się wiecej..
No to w takim razie 232mm musi pasować na 100%. Dzięki za odp.
P.S Tarcz i klocki wleciały do działu "Sprzedam"
A tarcze 240mm podejdą do 5 gena 1.5 Hb ??
Seryjnie mają taki właśnie rozmiar.