Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Auto pływa... eg5

kazu
08-10-12, 12:50
Witam ostatnio w moim eg5 pojawił się dziwny problem otóż gdy kierownica jest wyprostowana i lekko zacznę kręcić kierownica słychać bardzo głośne skrzypienie przy wiekszym obrocie kierownicą nie słychać skrzypienia. Ale prawdziwy problem zaczyna się gdy w samochodzie siedzi kilka osób przy predkości powyżej 70km/h strach jechać bo auto zachowuje się jak by jeździło po lodzie albo pływało.
Posiadam:
Sprężyny oraz amortyzatory weitec na przeglądzie nie było z nimi żadnych problemów.
tuleje z poliuretanu
rozpórki vti: przód góra, dół tył góra dół
zniszczone poduszki silnika ale czy to ma coś do tego?

na przeglądzie stwierdzono jedynie wymianę osłony prawego przegubu.
dodam, że najbardziej odczuwalne pływanie jest wtedy gdy szybko kręce kierownica lewo/prawo

Zielony11499
09-10-12, 22:59
duże cukierki też poliuretany masz ? może maglownica się poluzowała. nie stuka przypadkiem ?

CRX1
10-10-12, 00:35
Skrzypienie słychać jak sworzeń dolny lub górny kończy się,tuleje wachaczy są zerwane,ale najlepiej sprawdzić to na szarpakach i napewno mozna na 100% ustalić co padło.W obu przypadkach pływanie auta napewno występuje.Podjedż na stację przeglądów rej .gdzie maja szarpaki do spr. zawieszeń.

kazu
20-10-12, 12:05
a czy tylne amory mogą być przyczyną ? często zdarza mi się zachaczyć tłumikiem lub rozpórką gdy siedzi wiecej osób, pamietam w moim poprzednim civicku nawet gdy jechało 7 osób nigdy nie zdarzyło mi się, zachaczyć tłumikiem o garba..
Zauważyłem również, że kierownica nie do końca się prostuje gdy wychodzę z zakrętu..

Camellia Racing
21-10-12, 01:36
Duże cukierki mogą skrzypieć jeśli są w poliuretanie

kazu
21-10-12, 10:25
Efekt pływającego samochodu znacznie zmalał gdy na 2 osiach mam takie same opony (wczesniej 195/50r15 toyo t1s/ tył zimówki continential r13) ale nadal przy większej prędkości czuć mały dyskomfort podczas jazdy :/ po tym jak mojemu ojcu pozamieniali części w aucie na jakieś stare i zużyte a mi podziurawili podsufitke i usmolił całą tapicerkę mam jakiś lęk przed mechanikami teraz.. ale chyba najlepsza opcją będzie jak to auto zbada fachowiec.