Zobacz pełną wersję : Niskie zawieszenie w Civic'u
Witam
Mam Hondę Civic 97r. 5D sprowadzoną z niemiec już z niskim zawieszeniem które praktycznie nie nadaje się na polskie miasto... Muszę ją podnieść bo zaliczam praktycznie każdą dziurę i boję się że któregoś razu zostanie mi miska i mokra plama oleju na jezdni.
Z tego co wiem potrzebne mi są nowe amortyzatory i sprężyny, tylko problem powstaje jeden mały bo nie wiem jakie? Pytanie i prośba do fachowców jakie mi są potrzebne żeby doprowadzić ją do normalności? interesują mnie także orientacyjne koszty takiej przyjemności.
EYEBALL, normalne - seryjne.
Chyba że nie rozumiem pytania... :]
Z tego co wiem potrzebne mi są nowe amortyzatory i sprężyny
a czemu amortyzatory?
tylko problem powstaje jeden mały bo nie wiem jakie?
jak to jakie?najlepsze.chodzi o firme?bo niekapuje
sadam, jeśli auto jest zdrowo posadzone to może i amortyzatory ma nieseryjne.
amortyzatory ma nieseryjne.
wiem, dlatego najpierw trzeba to sprawdzic jesli sie, stad moje pytanie czemu bo kolega EYEBALL, niepowiedzial czemu wie o tym ze musi amorki zmienic ;)
tak na moje oko zadajecie zdecydowanie zbyt trudne pytania jak na stopien zorientowania kolegi eyeballa'a ;)
Kup sobie na allegro seryjne sprzezyny. Jesli masz juz w aucie seryjne amory, to tylko wymieniasz sprezyny i po zawodach.
tak na moje oko zadajecie zdecydowanie zbyt trudne pytania jak na stopien zorientowania kolegi eyeballa'a
ziom, to obczaj taki temat...
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=36329
:d
jbc to mam seryjne sprezyny za grosze...
Dziś byłem na przeglądzie i człowiek który mi robił go (zaufany) że trzeba też wymienić amortyzatory bo nie da się nowych sprężyn wstawić, później pojechałem do drugiego i to samo mi powiedzieli że trzeba wymieniać amortyzatory i sprężyny bo całe zawieszenie jest sportowe i obniżone.
Dlatego się pytam jakie sprężyny i amortyzatory potrzebne są i wolę zapłacić więcej i dokupić nowe amortyzatory żeby mieć święty spokój.
PS.
!markos łatwo jest krytykować, trudniej jest pomóc i coś doradzić...
EYEBALL, a mozesz zrobic jakies foty tych amorkow i sprezyn? a co do amorkow to kup serie KYB i jazda, no i seryjne sprezyny.
W miarę możliwości zrobię co będę mógł. Na obecnym etapie wiem to co napisałem wcześniej i że sprężyny są "czerwone" chociaż nie wiem co to znaczy...
wiem (...) że sprężyny są "czerwone" chociaż nie wiem co to znaczy...
to znaczy, że mają czerwony kolor... :bicie:
W ostatecznosci kup uzywane seryjne springi + nowe nazwyklejsze amory, np. Kayaba, Monroe i bedzie git.
Podjedź do jakiegoś IC i powiedz jakie masz auto i że chcesz spręzyny i amory. Amortyzatory polecam KYB (Kayaba) :)
to ze auto jest obnizone i ze na oko ktos stwierdza ze to sportowy zawias gdzie na pewno trzeba zmienic amory zeby seryjne springi wrzucic jest chyba jakims niedociagnieciem...
bilstein b8 tez jest sportowym amorkiem a na seryjnych sprezynach mozna jezdzic a wysokosc auta bedzie niemalze jak w serii(wiem bo niestety ja tak mam)
Ale widzisz, eyeball wie, że to jest sportowa zawiecha i że sprężyny są czerwone, a jak nie od dziś wiadomo czerwone jest szybsze, więc na pewno sportowe...
jesli ma na przykład gwint to seryjnej sprezyny nie wlozy. ale moze np podniesc...
daj fote tych amorków - skrec przednie koła, wsadz w nadkole rękę z paratem i cykaj...
pytanie jeszcze:o ile,kolega EYEBALL,chce podnieść autko?
Ja miałem identyczny problem i zmieniłem tylko sprężyny z -60/40 na -40/40.Też mam sportowe amorki.
...więc jeśli kolega chce podnieść auto na serie,to niech wymieni amorki(na te,które polecacie) i seryjne sprężyny,
albo wymieni same sprężyny na np.-40/40 lub -35/35 (byle tylko były progresywne,choć chyba wszystkie obniżające są progresywne?) i to wystarczy ;)
...do tego autko będzie się nadal ładnie prezętowało.
PS.niech mnie ktoś poprawi,jak nie mam racji.
TygrysHonda
03-10-07, 16:01
Panowie a czy sprezyny i amorki bez problemu wymieni sie miedzy EK4 a EJ9 .>?? Mozna je podmienic , chodzi oto ze w EJ9 mam niskie sprezyny i chce przelozyc do EK4.