Zobacz pełną wersję : Jaka maksymalna szerokość opony zimowej do felgi stalowej 14'
Mam oryginalne felgi stalowe 14' Hondy 4x100. Jakiej maksymalnie szerokości mogą być opony zimowe do takiej felgi? I jaka wysokość? Miałem ostatniej zimy felgi 13 z bardzo wąskimi oponami i słabo sobie radziły na drodze, na zaśnieżonej drodze było bardzo dobrze ale na oblodzonej lub mokrej ślizgały się. Dlatego teraz chciałbym założyć jakieś szersze opony na 14 i stąd to pytanie.
Pozdrawiam
oryginalne miały 5 lub 5,5 szerokości, 185/60 dobrze na tym leżały
Yotomeczek86
04-10-12, 23:41
185/65 185/60 mam ten pierwszy i jeździ się całkiem okej ;] Przy moim Z6 przyczepność można by rzec jest nie za dobra ale to zimówki ;)
Przyczepność zależy od wysokości protektora do pomiaru ,który posiada każda opona,zimowa i letnia.Jak zamontujesz 165/60/14 i będziesz miał 8mm do pomiaru (czyli nowe opony) jazda po śniegu będzie bajką.Na lud polecam opony z kolcami,bo na lodzie tzw zimówka będzie się ślizgać,ponieważ jest przeznaczona na śnieg i błoto pośniegowe.
im szerzej tym gorzej, na zime zaklada sie wezsze opony
do stalu 14 polecam 175/65/14.
Na lud polecam opony z kolcami,bo na lodzie tzw zimówka będzie się ślizgać,ponieważ jest przeznaczona na śnieg i błoto pośniegowe.
Tylko, że na kolcach nie wolno jeździć po drogach publicznych. A jeżeli jeździć po lodzie bez nich to raczej szersza opona, żeby powierzchnia styku była jak największa. I tak będzie się ślizgać ale może trochę mniej. Im głębszy śnieg tym opona węższa, żeby się wgryzała do twardego.
im szerzej tym gorzej, na zime zaklada sie wezsze oponyNo tak, ale ta zasada ma się tylko jeśli jedziesz po śniegu, a jak ktoś eksploatuje samochód po publicznych drogach (które przez sezon są w 90% pozbawione tego typowego śniegu) a nie bocznych, to raczej będzie celował w opone "zimową" a nie "śniegową".
Ja mam 185/60/14 i do tego oponę asymetryczną bardziej na asfalt niż śnieg (Yokohama w.drive) i jestem zadowolony. Przez 80-90% zimy, gdy jest sucho albo mokro mam bardzo fajną przyczepność, no a jak jest duże błoto pośniegowe czy śnieg, co na publicznych drogach zdarza się dość rzadko, jadę troche uważniej.
im szerzej tym gorzej, na zime zaklada sie wezsze opony
do stalu 14 polecam 175/65/14.
Miałem poprzedniej zimy 165/75 13 i było tragicznie, na tą zimę już szersze założę.
ja u siebie jak przesiadam się z letnich 195/45/16 na zimowe 185/60/14 to mam przepaść jeśli chodzi o prowadzenie i zachowanie auta. Ale jak miałem przez chwile 175/60/14 to było gorzej niż na tych 185/60. Myślę że jak wybierzesz seryjny rozmiar opon jaki proponuje honda czyli 185/60/14 to będzie dobrze przynajmniej jak będzie jakaś chlapa czy deszcz.