PDA

Zobacz pełną wersję : Biegi.

FloYd3R
02-10-12, 16:13
Mam problem w mojej hani czasem nie wchodzi 1 badz wsteczny. Kiedy puszcze sprzeglo i wcisne jeszcze raz wtedy wchodzi normlanie. Czy to wina sprzegla ?

dEboo
04-10-12, 08:50
ciężko wchodzący wsteczny i 1 to normalne w hondach, jednak jeżeli trzeba sobie przy tym pomagać z kolana to już cos może być uszkodzone. Przed wbiciem wstecznego , polecam wbicie najpierw 2 ponieważ jest na tym samym wałku co wsteczny aby wyrównać prędkości obrotowe w skrzyni bo wsteczny nie ma synchro. Co do 1 wbijanej z kolanka w hondzie jest blokada że powyżej chyba 20km/h biegu nie wbijesz. Jeżeli ciężko wchodzi przy starcie auta, to albo synchro na 1 biegu się skończyło albo pękła łapa trzymająca przekładnie choinkową.

kamal
08-10-12, 14:44
pierwsze słyszę aby była blokada wrzucenia 1 przy prędkości wyższej niż 20km/h (wielokrotnie hamowałem silnikiem i nawet powyżej 40km/h jedynka z oporem wskakiwała ale wskakiwała)... kolego FloYd3R to normalne, że czasem nie wchodzi jedynka lub wsteczny - tak są skonstruowane te skrzynie niestety...

mirasek
09-10-12, 10:46
Nie ma żadnej blokady. Jedynka ma wchodzić normalnie, ze wstecznym mogą być kłopoty (kółko spinające jest na oddzielnym wałku, nie ma synchro).

Inne biegi chodzą normalnie? Pompka sprzęgła i wysprzęglik odpowietrzone i sprawne? Olej kiedy był wymieniany i na jaki?

Co to u licha jest przekładnia choinkowa? Jaka łapa? ;) Pierwsze słyszę, może chodzi o pęknięty wybierak biegów 1/2 ??