Zobacz pełną wersję : Biegi.
Mam problem w mojej hani czasem nie wchodzi 1 badz wsteczny. Kiedy puszcze sprzeglo i wcisne jeszcze raz wtedy wchodzi normlanie. Czy to wina sprzegla ?
ciężko wchodzący wsteczny i 1 to normalne w hondach, jednak jeżeli trzeba sobie przy tym pomagać z kolana to już cos może być uszkodzone. Przed wbiciem wstecznego , polecam wbicie najpierw 2 ponieważ jest na tym samym wałku co wsteczny aby wyrównać prędkości obrotowe w skrzyni bo wsteczny nie ma synchro. Co do 1 wbijanej z kolanka w hondzie jest blokada że powyżej chyba 20km/h biegu nie wbijesz. Jeżeli ciężko wchodzi przy starcie auta, to albo synchro na 1 biegu się skończyło albo pękła łapa trzymająca przekładnie choinkową.
pierwsze słyszę aby była blokada wrzucenia 1 przy prędkości wyższej niż 20km/h (wielokrotnie hamowałem silnikiem i nawet powyżej 40km/h jedynka z oporem wskakiwała ale wskakiwała)... kolego FloYd3R to normalne, że czasem nie wchodzi jedynka lub wsteczny - tak są skonstruowane te skrzynie niestety...
Nie ma żadnej blokady. Jedynka ma wchodzić normalnie, ze wstecznym mogą być kłopoty (kółko spinające jest na oddzielnym wałku, nie ma synchro).
Inne biegi chodzą normalnie? Pompka sprzęgła i wysprzęglik odpowietrzone i sprawne? Olej kiedy był wymieniany i na jaki?
Co to u licha jest przekładnia choinkowa? Jaka łapa? ;) Pierwsze słyszę, może chodzi o pęknięty wybierak biegów 1/2 ??